Pop historie MTV na DVD

04.02.2002 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

1.8.1981 o půlnoci se změnila hudební historie, začala fungovat první hudební stanice, která nonstop 24 hodin v kuse vysílá jen a jen hudební klipy, její jméno asi zná každý. Ano, hádáte správně, je to MTV. K dvacátému výročí vyšlo několik videoklipových kompilací, jednou z nich je i "MTV 20 Pop", více v naší dnešní recenzi.
4/10

Různí - MTV 20 Pop

Skladby: Gary Numan - Cars, A Flock Of Seagulls - I Ran, Naked Eyes - Promises, Promises, The Flixx - One Thing Leads To Another, Big Country - In A Big Country, Elvis Costello - Everyday I Write The Book, Lionel Richie - All Night Long, Thompson Twins - Hold Me Now, Tears For Fears - Shout, Lisa Satnsfield - All Around The World, Aqua - Barbie Girl, Smash Mount - Walkin' On The Sun, Chumbawamba - Tubthumping, K-ci & JoJo - All My Life, Semisonic - Closing Time
Celkový čas: cca. 71 minut
Vydavatel: BMG
Hudební byznys se díky vzniku MTV posunul kousek dál. Prezentace skladeb videoklipy přinesla nemalý finační přínos, zvýšeným prodejem dlouhohrajících desek, singlů a kazet, později cédéček. Nebyla tedy již jen rozhlasová audio prezentace, byly i pohyblivé obrázky. K MTV se později přidaly stanice MCM, VIVA nebo VH-1 atd. MTV to však vše odstartovala jako první, psal se rok 1981, kalendář ukazoval datum 1. srpna a úderem půlnoci vyběhla první znělka MTV a první klip. K dvacátému výročí začátku vysílání vyšlo několik kompilací s videoklipy, jednou z nich je i "MTV 20 Pop".

Hned úvodem však musím říci, že mě překvapilo, za co vše lze pokládat pop! Druhou nepochopitelnou věcí je, jakým způsobem nebo kdo vybíral videoklipy, které jsou zařazené na tomto DVD. Je to takové plácání sem a tam. Čekal jsem, zde budou třeba klipy, které získaly nějakou cenu na MTV Awards, logicky se nebízí například "Video roku". Tento klíč výběru však nebyl zvolen. Nebyly ani vybrány vyložené hitové tutovky a mnoho skladeb se nedostalo ani do první pětky v UK nebo za velkou mákou! Prostě zvláštní výběr to je.

Mezi ty pravé bomby určitě patří videa Tears For Fears "Shout", Lisy Stansfield "Around The World", Chumbawamby "Tubthumping" nebo mé oblíbené Thompson Twins a hit "Hold Me Now". Celé DVD je koncipováno jako vysílání MTV, tok videoklipů, předělů (původních znělek MTV převážně z konce osmdesátých let) nebo krátkých rozhovorů s některými umělci, kteří se vyjadřují ke svým krátkým dílkům. Např. Tears For Fears se pochválili, na jakých nádherných místech natáčeli klip "Shout". Pokud si ve výběru zaškrtnete volbu vkládání informací o interpretech, během klipů se vám začnou objevovat bubliny s informacemi. To je jeden jakýsi bonus tohoto DVD. Ten druhý přináší zevrubnější informace (biografie+diskografie) jednotlivých interpretů. Dále "MTV 20 Pop" nabízí titulky ve španělštině, francouzštině, němčině a italštině. Zvuk můžete zvolit ve formátu Dolby Digital 5.1 Surround nebo Dolby Digital 2.0 Stereo.

DVD "MTV 20 Pop" přináší pelmel klipů, které jste mohli, ale zároveň nemuseli vidět. Některé interprety již totiž odvál čas a upadli v zapomnění. Výběr je to pestrý, ne však úplně dobrý, co se týče obsahu, čekal bych zde větší pecky. Je zajímavé sledovat, jak se vyvíjel vzhled a koncepce videoklipů, od raných osmdesátých let (Gary Numan - "Cars", prý první techno nahrávka vůbec) po současnost, pokud nepočítám úleťárnu od Aquy ("Barbie Girl"). Jinak průměrné DVD přináší několik věčně zelených hitů, zbytek je bohužel jen výplň.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY