Reggae podle UB40

28.01.2002 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Skupina UB 40 pocházející z Birminghamu se proslavila hity jako jsou "Red, Red Wine" nebo "Kingston Town" atd. Na DVD "The UB 40 - Story Of Reggae" vás čeká dokument o tom, jak právě tato skupina chápe hudbu ze škatulky jménem reggae, více již v naší recenzi.
4/10

The UB40 - Story Of Reggae

Celkový čas: cca. 72 minut
Skupina UB40 se zformovala v Birminghamu, základním jádrem skupiny jsou bratři Ali a Robin Cambellovi, a jelikož je to docela rozsáhlý ansábl, jména ostatních členů vynechám a stručně připomenu historii skupiny. Největších úspěchů skupina dosáhla díky svým deskám z řady "Labour Of Love", které vyšly celkem tři díly, ten poslední poznal světlo světa v roce 1999. Mezi největší hity kapely patří třeba "Red, Red Wine" (1983), "Cherry Oh Baby" (1984), coververze hitu "I Got You Babe" (1986 / původně Sonny And Cher) s hostující Chrissie Hynde z Pretenders. Druhé pokračování "Labour Of Love" (1990) přineslo megahit "Kingston Town". Další velký hit zazněl ve filmu "Sliver" (1993) a jednalo se o coververzi hitu Elvise Presleye "I Can't Help Falling In Love With You". Pak začalo být okolo skupiny docela ticho, žádné výrazné hity a nahrávky. V roce 2000 vyšla kompilace "Greatest Hits". Rok předtím vyšel na videu dokument "The UB40 - Story Of Reggae", který se nyní dostává i k nám na DVD.

Pokud očekáváte, že zde naleznete kompletní sbírku videoklipů UB40, tak se pletete a jste vedle jak ta jedle, jak se říká. "The UB40 - Story Of Reggae" je dokument o tom, jak se skupina dostala k reggae, jaké má své oblíbence, není opomenut ani pohled do historie. V zhruba prvních deseti minutách dokumentu se dozvíte jen to nejdůležitější o vzniku skupiny a můžete omrknout jediné originál UB40 video "One In Ten". Abyste nebyli tak smutní, je zde krátká ukázka z vystoupení v pořadu "Top Of The Pops" se skladbou "Red, Red Wine". Pak jste hned pozváni do historie reggae a průvodci vám jsou samotní členové UB40. Během sedmdesát minut trvajícího dokumentu, který se z převážné části natáčel v kolébce reggae na Jamajce, se dozvíte vše o tom, co pro někoho může znamenat pojem reggae. UB40 se tam potkávají s tamními reggae hvězdami, se kterými si vystřihli jakoby duety, které byly natočeny v různých domácích studiích. Velká část dokumentu je věnována odkazu Boba Marleyho, UB40 pro dokument přepracovali jeho skladbu "Soul Rebel". Se svými hosty natočili různé skladby, do kterých vdechli součastné hudební trendy.

DVD je nové vydání původního dokumentu z roku 1999, kdy vyšel pouze na videokazetě. Na obalu se píše, že se jedná o jakousi prodlouženou verzi původního vydání, to jsem bohužel neviděl, takže nemohu posoudit, co je zde navíc. Jinak velmi chudé DVD nabízí jen zvuk Linear PCM Stereo, což je u dokumentu pochopitelné a volbu titulků (angličtina, němčina, francouzština a španělština).

"The UB40 - Story Of Reggae" je cestou do vod poznání reggae, bohužel vše je moc krátké na to, abyste vše pochopili. Rozhovor se skupinou UB40, která je chápána jako hvězda bílého reggae, je velmi dobře udělán a živá vystoupení ze studií nejenom s hosty, kteří si zazpívali nebo popovídali s UB40 u ubaleného jointa, na vás vdechnou pohodovou náladu a slunečnou atmosféru. Nic více vám toto DVD nenabídne, a pokud chcete mít doma videoklipy této skupiny, musíte se kouknout po jiném titulu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY