Japonky mají nejúspěšnější světový singl, Daft Punk zase desku

05.06.2013 18:04 - Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

Týden velkých změn nám přinesl v obou žebříčcích nová čísla jedna. Mezi singly nečekaně po čase opět panuje japonské seskupení AKB48, které s jasným přehledem rozcupovalo zbytek interpretů. Stejně drtiví byli i Daft Punk, jejichž novinková deska se dočkala milionového odhadu v prodejnosti.
AKB48 - Sayonara Crawl
© facebook interpreta
Už to tady dlouho nebylo. Více než tři měsíce. O čem je řeč? O singlu asijského původu, který by získal v celkovém součtu tolik bodů, že by porazil i všechny ty hitovky, které se linou z našich přehrávačů. A povedlo se to opět AKB48. Novinkový singl "Sayonara Crawl" se údajně prodal již v nákladu dvou milionů kopií, a to je panečku obrovské číslo. Jsem zvědavá, zda se bude toto japonské seskupení schopné udržet na špici i v dalším týdnu, nebo jej čeká prudký pád, jak to u těchto singlů bývá.

I když tento týden spadli na dvojku, nic mi nebrání v tom je opěvovat. Daft Punk se svým comebackovým singlem zaznamenali největší nárůst bodů během sedmi dnů. Celkem si polepšili o téměř sedmdesát tisíc. Když se zevrubněji mrkneme na jednotlivé žebříčky, v uplynulém týdnu mohutně upevňoval pozici i Robin Thicke. Některé výsledky, které už máme, se přitom započítají bodově až v dalším zúčtování. Nově se hřeje totiž na výsluní v Británii, Kanadě, Irsku a Skotsku a možná to bude stačit na atak na nejpřednější pozici. Uvidíme.

A nemůžu nezmínit i devatenáctý nejlepší singl světa. Ten patří Zachu Sobiechovi, který na konci května zemřel na rakovinu kosti. Ale ještě před svou smrtí napsal píseň "Clouds", ve které popsal, jaké to bylo a jaké to snad i bude. Po jeho smrti se umístil song na předních příčkách iTunes, a to ho nyní vyneslo i mezi nejlepší singly světa.

Dnešní pohled do světa směřuje do Austrálie. Tam mě při vypisování výsledků překvapil obrovský posun o devětadvacet pozic vzhůru až na páté místo pro tamějšího zpěváka Matta Corbyho. Song "Resolution" je už jeho druhým australským top ten hitem.

    NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ SINGLY SVĚTA: 23. týden
  1. N AKB48 - Sayonara Crawl (898 tis.)
  2. Daft Punk (feat. Pharrell Williams) – Get Lucky (529 tis.)
  3. Pink (feat. Nate Ruess) – Just Give Me A Reason (342 tis.)
  4. Macklemore (feat. Ryan Lewis) – Can’t Hold Us (340 tis.)
  5. Robin Thicke (feat. T.I. & Pharrell Williams) – Blurred Lines (304 tis.)
  6. Justin Timberlake – Mirrors (258 tis.)
  7. Rihanna (feat. Mikky Ekko) – Stay (191 tis.)
  8. Passenger – Let Her Go (185 tis.)
  9. Bruno Mars – When I Was Your Man (185 tis.)
  10. Imagine Dragons – Radioactive (173 tis.)

Daft Punk - Random Access Memories
© facebook interpreta
Psala jsem snad před několika týdny, že se na milionový odhad prodeje kromě Timberlakea už nikdo nemůže dostat? Tehdy jsem do svých úvah zahrnula Lady Gaga, ale její album je v nedohlednu a moje odhady jako vždy rozmašíroval jiný interpret, který to milionové číslo pokořil vcelku s přehledem. A nebudete se určitě nikterak divit, když vám prozradím, že těmi nejúspěšnějšími byli Daft Punk, kteří brali v tolika zemích číslo jedna, že by na to nestačily ani prsty na rukách a nohách dohromady.

Na druhém místě poněkud zastíněni tím obrovským číslem z jedničky skončili The National, jejich deska prozatím v žádné zemi číslo jedna nebrala, ale zase se dočkala velmi pochvalných kritik, tak i tento úspěch je může hřát u srdce. Třetí jsou 30 Seconds To Mars, kteří se svou novinkou poprvé pokořili americké, britské i australské prodejní top ten. Poslední novinka trůní na páté pozici, je tam americký country zpěvák Darius Rucker.

    NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ ALBA SVĚTA: 23. týden
  1. N Daft Punk – Random Access Memories (1 027 mil.)
  2. N The National – Trouble Will Find Me (147 tis.)
  3. N 30 Seconds To Mars - Love Lust Faith + Dreams (121 tis.)
  4. ▼ Soundtrack – Velký Gatsby (98 tis.)
  5. N Darius Rucker – True Believers (87 tis.)
  6. Vampire Weekend - Modern Vampires Of The City (85 tis.)
  7. Rod Stewart – Time (84 tis.)
  8. Michael Bublé – To Be Loved (83 tis.)
  9. Pink – The Truth About Love (71 tis.)
  10. Justin Timberlake – The 20/20 Experience (70 tis.)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY