Poslechněte si celou desku "Damage" Jimmy Eat World

04.06.2013 14:40 - Martin Wipplinger | foto: facebook interpreta

Jimmy Eat World - Damage
© facebook interpreta
Jimmy Eat World natočili po necelých třech letech nové album "Damage". Navzdory určitým starostem s tím, kdo nahrávku vůbec vydá, se výlisky na CD a vinylu nakonec dostanou do amerických obchodů 11. června, do Evropy o den dříve. Tou dobou už se bude arizonská kapela, která je dlouhá léta důležitým představitelem emo scény, připravovat na evropské turné. Během něho zahraje i na klubovém koncertě v Praze.

"Damage" je osmou studiovou deskou zámořských rockerů, kteří debutovali v roce 1994 eponymním albem. Skupina na novince pracovala od konce roku 2011, po odchodu od labelu Interscope byla ale otázka, kdo ji uvede na trh. Nakonec Jimmy Eat World podepsali smlouvu s kanadskou nezávislou společností Dine Alone Records, která se zaměřuje na žánr alternativního rocku a která obstará distribuci do zemí mimo USA (ve Státech vyjde album u RCA Corporation).

Pohled do minulosti

V rubrice Zaprášenosti se musicserver s odstupem jedenácti let ohlédl za zřejmě nejslavnějším albem Jimmy Eat World "Bleed American".

Album, o němž jeho autoři mluví jako o "pořádně energickém", bylo zčásti natočeno podobným způsobem jako poslední produkt Foo Fighters "Wasting Light" - pěkně postaru, analogově. "Poprvé za hodně dlouhou dobu jsme spolu s počítačem použili pásku. Nelíbí se mi fráze o syrovějším zvuku, ale určitě více syrový a zkreslený bude," řekl v rozhovoru pro časopis Rolling Stone frontman Jim Adkins.

"Nesoustředili jsme se tolik na to, aby to bylo čisté a perfektní. Hodně věcí je spíš o živém hraní, než že by zněly křišťálově čistě," potvrzují Jimmy Eat World, že punkových kořenů se určitě nezříkají ani v dnešní době. "Trochu víc jsme se soustředili na akustické kytary, ale neřekl bych, že jde o akustickou desku," přibližuje Adkins zvuk nahrávky, která obsahuje v základní verzi včetně pilotního singlu "I Will Steal You Back" deset písní.

Jestli bylo "Damage" skládáno s důrazem na dokonalé koncertní provedení, je to moc příjemná zpráva pro tuzemské fanoušky. Jimmy Eat World se totiž po dvou letech znovu vrátí do České republiky a nové album představí v sobotu 22. června nai samostatném koncertu v pražském Lucerna Music Baru. Do té doby si ho naposlouchejte na oficiálním webu kapely, kde je po nočním tweetovacím dešti odemknut kompletní stream, nebo rovnou pod článkem.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY