shop.musicserver.cz

Podzem 2/2002

Vydáno: 22.01.2002 19:58 v sekci Publicistika - Antonín Kocábek | foto: facebook interpreta

Další porce novinek z oblasti hudby mimo mainstream je pro vás nachystána. Čeká vás opět pár informací o deskách, které na billboardech u dálnice nenajdete, zpráva o stavu rozhlasových vln, několik pozvánek na koncerty, které by vám neměly uniknout, a malá vzpomínka na Petra Kalandru. Všemu pak kraluje novoroční anketa.

Podzem
© facebook interpreta
Je tady druhá letošní Podzem čili několik novinek z oblasti hudby nekomerční a jiné. Nic si nezastírejme, počátek roku není zrovna bohatý na události. Tedy pokud za událost nepovažujeme to, že Bára Basiková se rozčilovala nad výsledky Českého slavíka, na čemž je pikantní jen to, že zmiňovaná zpěvačka - jak se podle jejích výroků zdá - považuje tuto anketu popularity za ocenění kvality, což opravdu není a nikdy nebyla. A na to, aby byl někdo populární zpěvák, ještě nemusí umět zpívat.
Takže jsem si dovolil vyhrabat kdejaký mail a oslovit několik desítek lidí, kteří mají něco do činění s hudbou, s jednoduchou anketní otázkou. Udělal jsem to loni, osvědčilo se to a tentokrát navíc i odpovědělo větší procento dotázaných. Zajímavé je, že ačkoliv se jednalo o nezávaznou anketu, spousta odpovědí se nezávisle na sobě shoduje. A to určitě o něčem svědčí. Odpovědi jsem upravoval minimálně, jen občas krátil. Takže pěkné počtení. A co potěšilo či popudilo v minulém roce vás? Taky si myslíte, že by veřejnoprávní rozhlas mohl s tím napodobováním komerčních rádií v hudebním obsahu už konečně přestat?

Tonda Kocábek

Podzemní anketa
Anketní otázka byla triviální, zdvojená a zněla: Co vás v hudbě potěšilo, a co naopak znechutilo, naštvalo či popudilo v roce 2001?

Pavel Fajt
- Různá setkání s místními kapelami a muzikanty v různých menších i větších městech. Není to ještě tak zlé...
- Český slavík 2001. Větší ubohost jsem si ani za bolševika nedokázal představit.

Miroslav Wanek (Už jsme doma)
- Mě každoročně a dlouhodobě těší akce Unijazzu.
- Rozhovor s Helenou Vondráčkovou, kde říká, že kdyby nebyla zrovna v inkriminované době na dovolené v Rumunsku, tak by asi stála vedle Marty Kubišové v jedné řadě, pak ještě že Marta Kubišová byla vdaná, takže zajištěná, proto si to mohla dovolit - nespolupracovat. A do třetice – že VŠICHNI, kdo se tady chtěli hudbě věnovat, museli se podřídit a deklarovat svůj pozitivní vztah k socialismu. To už je skoro na žalobu (podle výkladu slova "všichni") - a nebo na pár facek. Mně nevadí, že zpívá a že se jí daří, ale ať prosím drží ústa.

Vít Kahle (Majerovy brzdové tabulky, Další konec světa)
- Radůza - "Andělové z nebe"
- Již léta mne dost popouzí to, co se hraje na veřejnoprávní stanici ČRo1...

Petr Kadaník (Neočekávaný dýchánek, Jarabáci, M.P.L.P., BFLMPSVZ), "šéfredaktor" Sdružení stejnejch ksichtů
- Toho je hodně. Třeba, že se ještě nerozpadl Rudovous, že se dali dohromady Tara Fuki, že na Litoměřickém Kořeni nikoho nezabil strom, že ještě nezblbnul Petr Fiala, že se Antonín Kocábek neoholil, a jsou stále populární ankety.
- Patří to asi už do roku 2002, ale upeklo se to v roce 2001: Uzmutí licence Radiu Limonádový Joe, a následný vpád radia Express (nebo jak se jmenuje) na frekvenci 90.3FM. Včera jsem si ho na zkoušku pustil a zaúpěl…

Vašek Hrtan (New Kids Underground, BBP, Avantgardic People)
- Zrod vydavatelství Guerilla rec. A koupil jsem si novou baskytaru a konečně mi to hraje…J
- Hlavsova smrt, žádná náhrada za televizní pořad "60", účast The Plastic People na reklamní kampani fy. Kofola a deska "Líně s tebou spím"

Romek Hanzlík (Alternative Music & Production)
- Že nás nepřeválcovalo techno. Naopak, vyšlo několik krásných desek, třeba úžasně syrová a vyzrálá Radůza - "Andělové z nebe", Sestry Steinovy, "Mumlava" -nejlepší deska Jablkoně všech dob apod.
- U ničeho jsem nezrudnul vzteky. Jsou jen některé věci, které mne mrzí, např. zmizení United Colors of Akropolis ze scény.

Tomáš Poláčekpublicista
- Skvěle zorganizovaný festival Proboštská jezera v červnu. Vyčerpávající hudební nabídka, skvělé počasí, System 7, při kterých mi běhal po zádech mráz, "The End" od Doors, jimiž zahájili svůj set The Orb, ráno Ramones ve VIP stanu v podáni Petra Hoška...
- Klubu Roxy by byla fakt škoda větší než kdysi Bunkru. Docela do toho problému vidím a mám o Roxy opravdu strach.

Pavla Jonssonová (ex- Zuby Nehty), publicistka
- Meredith Monk - "Magické frekvence"
- Jako ostatní roky - neuvěřitelně ohavný výběr písní na Českém rozhlase 1 a 2.

Blanka Štrayblová (Agentura Leviathan)
- Divokej Bill. Bez jakékoliv podpory rádií se stále větším zájmem publika.
- Lenka Dusilová. Skoro na všech festivalech v Čechách.

Vladimír "Lábus" Drápal (Klub Opera, Guerilla rec.), hudební publicista
- Potěšilo mě velice velmi několik dobrých hudebních podujatí a meetingů a mejdanů - namátkou koncert Melvins v Akropoli, festival u Magora, unikátní soubor Do Shaska!, další krok v edici "sebraných spisů" Plastic People, několikerá návštěva olomoucké Ponorky atd. atd. Spíše dojmy a pocity, nežli žebříčky a extatický poslech hudebních nosičů...
- Velice velmi mě nasralo úmrtí Mejly Hlavsy a vůbec to, že už se kácí v našem lese...

Petr Potužník (Vyžvejklá bambule)
- Nové CD James "Pleased To Meet You" a nové CD New Order "Get Ready" plus koncert Davida Byrna v Arše.
- Rádia v Čechách.

Jakub Noha (Jakub Noha Band)
- Vydání povedeného CD Jiří Konvrzek "Pod Řípem" a to, že se taky Konvrzek objevil v TV spolu s Petrem Zezulkou, protože to jsou typy samorostlých, zemitých zpěváčků, od kterých se dá čerpat inspirace a energie.
- Co mne nejvíc popudilo? Strašně mě popouzí to, jak hraje většina našich rádií a to, jak nevkusně stárnou naše někdejší pophvězdy a jak jim k tomu spousta lidí nadšeně tleská.

Pavel "Oves" Ovesný, hudební publicista
- Potěšilo mě množství povedených koncertů, festivalů a desek, které se v minulém roce podařilo uskutečnit, a všichni ti nadšenci, kteří za to můžou. Taky mě těší ti, kteří se snaží udržet rozumnou cenu za cédéčka, kapely, které radši místo ústupků vydávají desky vlastním nákladem, propagace a ukázky na internetu a spousta dalších věcí. Pokud mám být trošku konkrétní, tak z těch mnoha bych vyzdvihnul akce pořádané Unijazzem, Alternative Music & Production, dále festivaly Litoměřický Kořen a zářijovou Lipnici, Dunajskou Deltu na Mezi Plotech, sdružení Festival Stejnejch Ksichtů, Traband, Ex Orchestra, Gnu, mladé brněnské alternativní kapely a taky ty z Tábora, z desek hlavně "Iva Bittová & Čikori", Point - "Aquila Bert", Načeva - "Fontanella" a Peneři strýčka Homeboye - "Repertoár", plus nějaké archivní věci z let předlistopadových...
- Netěší mě hlavně ohromné množství (mnohdy nezajímavých) funkových kapel, čím dál horší možnosti představit dobré kapely nějakému širšímu publiku v oficiálních médiích a taky to, že i tzv. nezávislá domácí vydavatelství sahají téměř vždy k zavedeným jistotám, než by vydaly desku mladé nadějné kapele.

Pavla Krucká (Původní Bureš)
- Samožersky konstatuju, že mě potěšila nová Bureší deska a jinak pětiletí Té Jany z Velké Ohrady v Malostrance (obzvláště dobové reminiscence) a Gothartí koncert ve Štítarech, juchů!
- Mě naštěstí hned tak něco nepopudí, co se mi nelíbí, to neposlouchám a ostatní nepříjemnosti se snažím nějak přežít, howgh.

Petr Linhart(Majerovy brzdové tabulky, ex- Č.p.8)
- Radůza - "Andělové z nebe", Björk - "Vespertine". A do třetice všeho dobrého skvěle vykopaná dávná sklepácká píseň "Ozvěna", božský a nedostižný toť vzor všem pidlikáčům.
- Odporný hudební repertoár veřejnoprávního Českého rozhlasu.

Josef Jindrák (Skrytý půvab byrokracie, Ginnungagap, Agentura Manuzio)
- Pozdní, ale o to příjemnější objevení berlínského vydavatelství Digital Hardcore Records
- Sere mě přístup hudebních dramaturgů českých rádií; nechci, aby zrovna pouštěli viz a); stačilo by, kdyby se vrátili k systému počátku devadesátých let - ale na druhou stranu - ať si hrajou pro ty hovada, co chtějí... kdo chce, vybere si svoje.

Martin Šmíd (Klec)
- Hun-hur-tu v Divadle U Hasičů a koncerty Klezmatics na zahájení festivalu Devět Bran i v Akropoli…
- Že nám nepovolili včas dát na desku cover verzi písně "Lover Lover Lover" od Leonarda Cohena

Štěpán Sucholeb (Capricorn Promotion)
- Bude to dost osobní, potěšilo mě, že po několikaletém hledání, které mě stálo dost peněz a energie, jsem i u nás snad našel skupinu lidí, které zajímá stejná hudba jako mě. Jinými slovy - na některých Capricorn koncertech bylo slušně lidí. Je těch lidi sice málo, ale už vím, že existují. Tak teď v 2002 se zkusím soustředit na to, abych jich našel víc, nebo si budu muset hledat jiné (tentokrát už seriózní) zaměstnání.
- Jednoznačně záplava komunistického popu. Ať si každý poslouchá, co chce, ale aby to média tak hnusně podporovala (a přitom se zaštiťovala tím, že to posluchač chce), to už je moc. Posluchač chce to, co se mu vtlouká ve vysokých rotacích do hlavy, není to obráceně.

Oldřich Šíma (Black Point Music)
- Potěšilo mě slušné chování některých velkých vydavatelských firem, některých profesionálních muzikantů a některých novinářů vůči Black Pointu.
- Nepotěšilo mě sprosté chování některých malých vydavatelských firem, některých amatérských muzikantů a některých novinářů vůči Black Pointu.

Jaroslav Svoboda (Traband, ex-Zuby Nehty, Otcovy děti)
- Jako každoročně mě potěšil festival Litoměřický kořen, považuju ho za nejlepší u nás, pokaždý tady objevím něco nového. Přímo ohromen jsem byl nevídanými světelnými a kinetickými efekty v samotném závěru festu. Klobouk dolů před Velkým Dramaturgem!
- Mě jen tak nic nenasere!

Jan Burian
- Björk, Múm, Mari Boine... Z domova třeba znovu Jiří Konvrzek, Petr Váša...
- Přístup dramaturgů rozhlasu a firem k hudbě jako možnosti vydělat prachy za každou cenu a s tím spojené akce jako Kopirovaní zabíjí hudbu nebo nekonečné pouštění "normalizačního popu" ve veřejnoprávním rozhlase od rána do večera...

Martin "Bourek" Hůla (Ememvoodoopőká, Big Digit), moderátor Radia 1
- Skupiny Point, Slut, Peneři Strýčka Homeboye, Anyway, Gnu, Esgmeq, OTK, plus podzimní a zimní kondička Ememvoodoopöká J, Yozův podíl na desce Janota 1935 - "Mechanické zvíře", světlejší okamžiky skupiny Ejhle, DJ Homeboy, comeback Scvrklýho mozku a jako každej rok freetechno, protože je ještě pořád aspoň trochu free.
- Nechtěná pasivita OTK a současná česká elektronická scéna bez nápadu a osobnosti, plus nedostatek názoru, přesvědčivosti, upřímnosti a autenticity u kapel všech možných žánrů.

Tomáš Schilla (Echt!, ex- DG 307, Plastic People, Půlnoc...)
- Potěšilo mě vystoupení Filipa Topola s Agonem v Arše, mám tato spojení rád. Koncert Tindersticks tamtéž. A pak ještě domorodé náhodné seskupeni cikánů v Bulharsku.
- Nejvíc mě naštval odchod Mejly Hlavsy, jak po stránce hudební, tak po stránce osobní.

Adam Nenadál (Gnu, Silver Rocket Rec.)
- Bohnické Babí léto a vůbec většina akcí Unijazzu. Nové desky Fugazi, Angels Of Light a taky Juno. Koncerty Low, Melvins a Shiner. Spousta dobrejch českejch kapel vydala spoustu dobrejch desek na fajn značkách. Většina koncertů Esgmeq. Celá produkce DeSoto Records. A taky fakt, že lidi konečně začínají zjišťovat, že když něčeho chtějí dosáhnout, tak nepotřebujou ani velký, ani žádný jiný firmy - můžou si to udělat sami. Tschepitz coby stage-manager na Trutnově. New Model Army na Českým Brodě. A to nejdůležitější - Strahovská Sedmička vydržela!!!
- Obecně - silná a přetrvávající netolerance lidi k jinejm šálkům čaje, než je ten jejich. Uměle prodlužovaná agonie pojetí taneční hudby coby nového undergroundu. Návrat Support Lesbiens. Přetrvávající koma Amphetamine Reptile Records. Stojaté vody české klubové scény.

Alex Švamberk (Tonton Macoutes, Neuro, Para-Neuro...), hudební publicista, performer
- Tentokrát budu zcela osobní, že se mi podařilo uspořádat turné Tonton Macoutes s Laurie Amat a to, co mě znechutilo, byl přistup Petra Hrubeše z Železné, který nedodržel smluvené podmínky, nevyplatil, co slíbil, vymýšlel si záminky a ještě nás nutil dělat ze sebe barovou kapelu, která hraje dlouho pro hosty.
- Chceš-li to obecněji - tak mě potěšilo, že přibývá mladých kapel, které hlásají vlastní formy vyjádření, že přibývá debutů, a znechutilo mě, jak si velké firmy upevňují moc, likvidují alternativní přístupy jako je Napster, u nás se pak brání přepalování, aby více vydělali, o hudbu jim nejde.

Petr Růžička (Agentura ANK, Klub Velvet)
- Potěšil mě návrat ke klasické rockové hudbě (od hard rocku po punk/HC ), ale to zatím pouze v Anglii .Takže tady si budeme muset ještě počkat. V Anglii mají už techno hudby nejspíš plný zuby.
- Nasral mě pan Jiří Lánský svým přístupem k festivalu DYNAMO North power v Litoměřicích, když ho zrušil několik hodin před jeho začátkem.

Dan Dudarec (Minority records)
- Nejvíce mne potěšil koncert Tortoise a The Sea And Cake ve Vídni
- Nejhorším zážitkem byla pro mě účast Lucie Bílé v GENu

Vratislav Horčík (Nahoru po schodišti dolů band)
- Nejvíc mě v roce 2001 potěšilo, že to všem pořád ještě hraje!
- Nejvíc mě v roce 2001 popudilo, že to všem pořád a pořád ještě hraje!

Lubor Maťa (knižní vydavatelství Maťa, hudební agentura a vydavatelství Zelený tulipán)
- Dobrý pocit jsem měl z každého dalšího koncertu Plastic People, který jsem navštívil během loňského roku a z toho, že se mi kapele A bude hůř podařilo vydat první oficiální CD "Basket".
- Naopak mě vůbec nepotěšila úmrtí Mejly Hlavsy a George Harrisona.

Michal "Faker" Šmíd (Neočekávaný dýchánek, Ahmed má hlad, M.P.L.P.), hudební publicista
- Obecně mě vloni potěšila skutečnost, že se stále ještě najdou nadšenci, kteří bez ohledu na zisk či slávu zakládají a udržují při životě kapely a že se najdou i jiní nadšenci, kteří jsou schopni jejich snahu ocenit a chodit na koncerty, které jsou ochotni pořádat zase jiní nadšenci. Taky mě nemálo potěšily oba kapelní výjezdy "za hranice všedních dnu" - v létě s Dýchánkem do Rakouska a na podzim s Ahmedem do Polska. A úplně největší radost mi pak vloni udělalo narození syna Vojtěcha.
- Hudbu se snažím dělat především pro radost a vybití energie a zatím se mi (nám) to stále ještě většinou daří, navíc nejsem typ, který by se nas*al kvůli každé prkotině. Snad bych jen do budoucna uvítal více mistrů zvuku, pro které není nepřekonatelný problém ozvučit i něco jiného než kytaru, basu a bicí. Obecně mě pak netěší prezentace hudby a kultury vůbec v médiích (především těch veřejnoprávních, od komerčních lze těžko čekat něco jiného), přetrvávající politiku velkých vydavatelství a v kontrastu s nimi občas naprosto debilní a trucovité chovaní některých firem "malých" a "maličkých".

Pavla Milcová
- Minulý rok jsem pro sebe objevila francouzského skladatele Maurice Durufle a s ním i varhaníka Petra Rajnohu.
- Mě zase až tak v hudbě nic nepopudilo, spíš v hudebním průmyslu, ale ten mi zase může bejt ukradenej...

Milan Tesař, publicista
- Čechomor
- Česká rádia.

Petr Slabý, hudební režisér a publicista
- Mimo jiné mě velmi potěšilo vystoupení Chrise Cutlera a Mikoláše Chadimy a oba vítězové Malé alternativy.
- Asi koncert Laibach v Akropolis, ale jsou na světě mnohem horší věci a za tohle si můžu sám, protože jsem tam neměl vůbec chodit...

Jan Krejča (Point)
- Spojování nespojitelného a splňování nesplnitelného.
- Že mamuti ještě nezajeli do depa na výměnu krve.

Radek Podveský (Už jsme doma)
- Můj nejlepší hudební zážitek loňského roku asi bylo moje první seznámení s koncertní podobou The Residents. Míra Wanek mě vzal s sebou do Lince na koncert k právě vycházejícímu DVD. Koncert se konal v prostoru, který mi hodně připomínal Archu, jenom byl o něco menší. Byl tam téměř dokonalý zvuk a scéna se naprosto fantasticky doplňovala s videoklipy, které byly pouštěny na plátno za kapelu.
- Nejvíc mě asi popudilo předvánoční spojení Težkej Pokondr - spasitelé českého popu. Doufám, že český pop spasí někdo úplně jiný.

Jan P. Muchow (Ecstasy Of St. Theresa, Lazy Jimmy), producent
- Peneři strýčka Homeboye - "Repertoár" a Floex - "Pocustone"
- Kolik zbytečné pozornosti v médiích měl Český slavík.

Zdeněk Krejčí (G Parrot rec.)
- Zjistil jsem, že to nemám až tolik vyhraněný. Takže pozitivní pro mě je třeba Kimmo Pohjonen, Bill Frisell - "Blues Dream" nebo Radiohead - "Amnesiac" a ještě to, že v Afghánistánu může po několika letech hrát hudba (teda to potěší spíš je,ale i tak je to fajn).
- Nepotěší asi smrtka, tý bylo loni dost,j en co si vybavuju - J.Ramone, J.L.Hooker, G.Harrison. A taky M. Hlavsa; český "Grammy" a ta tleskající parta sluhů bolševika při vyhlášení, to je smutný.

Michal Němec (Jablkoň)
- Radůza
- Téměř všechno, co u nás létá v éteru (nic nepreferuji).

Marek "Mardoša" Huňát (Tata Bojs)
- Byl to tón H. V posledních letech jsem ho v hudbě trochu postrádal a letos slavil velký návrat. Tolik krásných písniček s tónem H jako letos jsem už dlouho neslyšel!
- Fis! Trapný tón, který ne a ne z hudby zmizet. No, uvidíme napřesrok...

Vzpomínka na Petra Kalandru
Petr Kalandra
© Petr Kalandra
V neděli 13. ledna proběhl v pražském Divadle Archa vzpomínkový večer na člověka, o kterém se třeba říkalo, že to byl poslední český hippie. Premiérově zde bylo možno vidět jemu věnovaný díl televizního cyklu "Předčasná úmrtí" (mimochodem - kdo jste si před pár dny nechal ujít díl o Evě Olmerové, tak můžete jen litovat. A jinak už také režisér Václav Kučera s asistencí kolegy Petra Slabého dokončil díl o Mejlovi Hlavsovi). Krom promítání se ale hrálo - představili se Kalandrovi bývalí spoluhráči z Marsyas i ASPM. Původně jsem vám tu chtěl o tomhle hodně výjimečném koncertě poreferovat, dokonce i akreditaci jsem už měl. Jenomže zdravotní stav onoho večera mi bohužel nápad jít do Archy docela spolehlivě rozmluvil. Takže pro reference musíte jinam - neměl by to být až takový problém, protože bylo beznadějně vyprodáno.

Změny v rozhlasovém éteru
Jak už naznačila jedna odpověď v anketě, na lokálních rozhlasových vlnách Praha a okolí, se trošku hýbala škatulata. Licence byla odebrána Rádiu Limonádový Joe, a tak na frekvenci 90,3 FM už teď dovádí Rádio Express. Při mém náhodném prvním poslechu zrovna svým hlasem oblažoval moderátor Bořek Slezáček, jemuž tak rádi mnozí moji známí zaměňují v příjmení písmeno "e" za "i". Moc mi není jasné, jak chce toto rádio na trhu uspět, když se jedná jen o další klon těch mnoha, které už vysílají. Rádio Limonádový Joe sice v posledních měsících už nebylo tím originálním (za vedení Dušana Všelichy, o jehož výjimečnosti vznikaly i dokumenty), ale i tak mělo svůj smysl. Obávám se, že jeho nástupce ho zatím jen marně hledá. Druhou podstatnou změnou je vystřídání Radia Vox na frekvenci 95.3 FM novým Radiem Beat. Radio Vox, jak známo, mělo sice docela dobré zpravodajství, ale docela tristní hudební složku. Radio Beat vsadilo na zaplnění prázdného místa a svou náplň charakterizuje jako "classic rock". Takže zde můžete slyšet - a to ne nějak výjimečně - třeba Doors, Jimiho Hendrixe a další klasiky. Ale už jsem zaslechl i ryze současné skupiny jako Garbage či Reef. Pochopitelně se jedná o běžné konzumenty neurážející hodné skladby, ale i tak si myslím, že podobné rádio své místo určitě má. Navíc si myslím, že má šanci přetáhnout část posluchačů třeba Radiu Kiss, které sice podobný obsah často proklamovalo ("Hrajeme to nejlepší z let 60."), ale ve skutečnosti jste se podobné hudby málokdy dočkali. A také určtě i část konzervativnějších posluchačů Radia 1, kteří už nemají chuť metodou pokus-omyl lovit, vysílá-li zrovna někdo poslouchatelný i pro jiné posluchače, než jsou ti, kterým jejich vrstevníci přezdívají "smažky" (tedy ti, kteří nechápou, že může hudebně působit někdo jako třeba Dawid Bowie třicet let, a kteří se ještě pořád domnívají, že hudební styly typu 2step jsou nějak progresívní a spasí současnou hudbu). A když už jsem u Radia 1. To na své frekvenci 91.9 FM od prvního ledna citelně zvýšilo výkon vysílače, takže prý už se dá docela dobře - mohu-li soudit z ohlasů posluchačů - chytat i v severních Čechách. Navíc má R1 i nový design svých webových stránek a do řad vysílajících přibyl publicista z Rock & Popu Michal Nanoru.

Insania se opět hlásí o slovo
Insania - T.M.A.
© Insania
Brněnské originální trio s plným názvem Insania & Aristocracy Of New Outlaws vrhlo do světa další své album. Má název "Trans-Mystic Anarchy". Pod položkou vydavatel je podepsána firmička Redblack a krom nových skladeb na něm najdete i Archív a čtyři videoklipy. Vše důležité se dozvíte z nově rekonstruovaných stránek kapely.

Večer nejen s poezií
Máte rádi multimediální večery? Agentura Manuzio si vás dovoluje na jeden pozvat. Celý je věnovaný "opomíjenému" básníkovi P. Formšovi. Na programu bude premiéra filmu "Labyrint snů". Monotématický snímek o P. Formšovi je inspirován severskými režiséry a programem Dogma. Poté bude následovat přednes Formšova eposu "Práče". Recitovat bude Petr C., kterého na violu doprovodí Pavla Krucká a rytmická sekce souboru Skrytý půvab byrokracie. Celý večer pak uzavře společný koncert skupin B.B.P. a Skrytý půvab byrokracie.

Brutální porce pro drsňáky
Opravdu undergroundovou hudbu v obchodních domech povalovat nenajdete. Vydavatelství Relapse records právě vydalo třetí pokračování mapování domácí scény s názvem "Czech Assault". Najdete na něm skladby od pěti kapel - Imperial Foeticide, Negligent Collateral Collapse, Contrastic, Intervalle Bizarre a Fleshless. Je jich celkem 25 a stylově se pohybují mezi grind core a death metalem. Ve spřízněných obchůdcích se album objeví od 22. ledna, ale na webu vydavatele si ho zájemci mohou koupit už teď.

... a kompilace pro milovníky experimentů.
Severočeský label, jehož název je totožný s mateřskou kapelou Napalmed, vydal další výběr z oblasti noise a electro industrialu "Anomalous Silencer 5". Třicetisedmi kousky je zastoupen celý svět, i když americké spolky převažují. Domácí scéna má pět zástupců. O detaily si můžete napsat sem.

Máte kapelu a chcete si zahrát na festivalu?
Již delší dobu razím názor, že pořádný a kvalitní festival se pozná podle toho, že jsou na něm zastoupené i začínající a méně známé spolky. Pokud nějakou takovou máte, pak vás určitě bude zajímat nabídka agentury AMP, která pořádá festivaly v Mikulově a na Lipně, který se ovšem od letoška přesouvá do Českého Krumlova. Od 20. ledna do 31. května se můžete přihlásit, a když budete porotou vybráni (což se bude týkat zhruba dvaceti kapel), tak si i zahrát na jednom z festivalů. Což ovšem není vše. Vystoupení bude hodnoceno a vítězné kapele bude zaplacen pobyt ve studiu a zprostředkováno vydání debutového alba. Nahrávky těch, kteří vybráni nebudou, automaticky budou předány do výběru pro Malou Alternativu 2002, kde budou mít další možnost. Podrobnosti, detaily a pravidla najdete tady.

...a ještě tradiční třešnička na závěr
Henry Rollins
© Henry Rollins
Jsou dnes hned tři najednou. Ortodoxní punkeři zamíří určitě 22. února do Teplického klubu Velvet. Vystoupí tam tatiž anglická legenda žánru - G.B.H.. Ti, kteří rádi něco sofistikovanějšího a drsnějšího, navštíví určitě ten den raději pražský Palác Akropolis, kde se opět v Praze představí Henry Rollins. A do třetice - opět v Akropoli, ale již 19.2., rozvazbí prostor svými kytarami a divné zvuky vyloví The Fall. Na jeden únorový týden dost slušná nabídka, ne?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 25/2024 - od Kyga přes Gracie Ambrams po The Used
Nové desky 25/2024 - od Kyga přes Gracie Ambrams po The Used Minulý týden nabídl velmi pestrou mozaiku hudebních novinek. Vedle tanečního Kyga, indiepopové Gracie Ambrams či rockových The Used mezi ně patří countryová pocta Tomu Pettymu nebo alternativní Emilíana Torrini. Hip hop zastupuje... čtěte zde
Vydáno: 26.06.2024 11:30 v sekci Novinky | Nové desky
Festival Slunovrat, Opava, 20.-22.6.2024
Naživo: Opavský Slunovrat opět dokázal, že kultura jde dělat i jinak Jedenáctý ročník festivalu Slunovrat, který se po odchodu z Hradce nad Moravicí už potřetí konal v Opavě, nejde popisovat jinak než s nadšením. S láskou a dobrovolnicky připravovaná akce už dávno přerostla své opavské hranice a... čtěte zde
Vydáno: 25.06.2024 19:00 v sekci Naživo
Od rocku přes disco až po dojemné balady aneb Sedm hudebních tváří Roda Stewarta
Nejvíc nej: Od rocku přes disco až po dojemné balady aneb Sedm hudebních tváří Roda Stewarta Muž s typicky blonďatou čupřinou, otec osmi dětí s pěti ženami, fotbalový fanoušek (Skotsko, Celtic a Manchester United), sběratel vláčků (modely) a aut (skutečné), ale hlavně velmi úspěšný zpěvák - to vše je Rod Stewart. Než... čtěte zde
Vydáno: 25.06.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Becky Hill - Believe Me Now? 9/10
Recenze: Becky Hill na "Believe Me Now?" skvěle propojuje mainstream s klubovou taneční hudbou Na více či méně úspěšné účastníky talentových soutěží se sice často díváme skrz prsty, z některých se ale vylíhne opravdový talent. Patří mezi ně i britská interpretka Becky Hill. Ta na albové dvojce "Believe Me Now?"... čtěte zde
Vydáno: 24.06.2024 14:30 v sekci Recenze
Dave Grohl rozběsnil Taylor Swift: My alespoň hrajeme naživo!
Dave Grohl rozběsnil Taylor Swift: My alespoň hrajeme naživo! Dave Grohl je považován za jednoho z nejpříjemnějších lidí v showbyznysu a i na musicserveru jste si mnohokrát mohli přečíst, kolik dobrého toho v životě udělal. Na koncertě v London Stadium, který se konal v sobotu 22. června, si... čtěte zde
Vydáno: 24.06.2024 09:00 v sekci Novinky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- The Fall nahrávají devětadvacátou řadovku (13.09.2011 17:24)
- Nová deska The Fall vyjde v dubnu (19.02.2010 12:03)
- Nové desky pro 19. týden (04.05.2008 05:00)
- Nové desky pro 18. týden (27.04.2008 05:00)
- Na koncertě k poctě Johna Peela vystoupí i New Order (20.09.2005 13:09)
- Publicistika: Podzem 10/2002 (05.06.2002 20:53)
- Publicistika: Podzem 9/2002 (21.05.2002 18:24)
- Publicistika: Podzem 08/2002 (01.05.2002 05:00)
- Publicistika: Podzem 07/2002 (17.04.2002 05:00)
- Publicistika: Podzem 6/2002 (27.03.2002 20:19)

ALBUM TÝDNE 26/2024

Becky Hill
Believe Me Now?

Na více či méně úspěšné účastníky talentových soutěží se sice často díváme skrz prsty, z některých se ale vylíhne opravdový talent. Patří mezi ně i britská interpretka Becky Hill. Ta na albové dvojce "Believe Me Now?" dorostla v působivou zpěvačku, která se ale rozhodně nevzdává svých kořenů v taneční hudbě.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 03.07.
Rod Stewart (UK) (O2 Arena, Praha)
St 03.07.
Beats For Love (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 04.07.
The Smashing Pumpkins (US) (O2 Universum, Praha)
Ne 07.07.
Laid Back Country Picker (US) (Café V Lese, Praha)
Po 15.07.
Shemekia Copeland (US) (Divadlo Hybernia, Praha)
St 17.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 18.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Pá 19.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
So 20.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
So 27.07.
Ed Sheeran (UK) (Park 360, Hradec Králové)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík The Prodigy Prince Justin Bieber Adam Lambert Dario G Taylor Swift Queen Beyoncé Billie Eilish Roger Taylor Brian May Pet Shop Boys Raye Dua Lipa Mirai Avril Lavigne Lucie Vondráčková mp3.com Parkway Drive
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe