Vtáhnou vás do snu

16.04.2013 09:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Folkové duo 27 se už nějakou dobu pohybuje po nejen pražských klubech. Spojuje v sobě ženský a mužský hlas, housle a kytaru. Teď vydává své debutové album "Meziplanetární soustavy". Nádhernou desku, která může leckoho neznalého překvapit svou křehkou opravdovostí a silnou atmosférou.
8/10

27 - Meziplanetární soustavy

Skladby: Nad kolíbkou svítá, Zkrocené hory, Čarovná, Ruce na hladině, Hlava hledá zem, Nedostupnost, Orange, Zdá se mi, Meziplanetární soustavy, Sůl, Do čista
Vydáno: 7.3.2013
Celkový čas: 44:54
Vydavatel: Červený kůň
Tajemná poklidná kytara, přidává se jednoduchý rytmus bicích hrajících do pochodu, melodická linka houslí. Pražské folkové duo 27 debutuje nádhernou deskou "Meziplanetární soustavy" a posluchače si získává od prvních tónů a taktů úvodní "Nad kolíbkou svítá". Ihned jste obklopeni silnou atmosférou, udržuje se obrovské napětí a s vlastně minimálními a strohými prostředky píseň neustále roste, aby se pak stejně rychle vytratila. Ondřej Mataj a Veronika Linhartová umí nádherně pracovat s kouzlem okamžiku. Přenést na povrch soubor čerstvě vykřesaných emocí a posluchače vtáhnout tam, kam potřebují (a to obě strany). A to funguje vlastně po celou dobu vašeho putování "Meziplanetárními soustavami".

Hudebníci se zde svým způsobem přibližují tomu, co můžeme znát od - také dua - Kieslowski, zejména myslíme-li na jejich debutové album. Jen s tím rozdílem, že zde je dán větší prostor mužskému zpěvu. Navíc krajiny, kterými se skupina 27 pohybuje zvlhlým listím kdesi za kamennou zdí, jsou o poznání romantičtější.

"Meziplanetární soustavy" jsou albem pro snílky a romantické duše. Pro ty, co se umějí obklopit hudbou, a rádi se jí nechají hladit po tváři či si užívají, když jim proplouvá mezi rozpuštěnými vlasy. A i když dokáží písničkářsky nekompromisně přitlačit a velmi dobře - až agresivně - písničku vygradovat ("Hlava hledá zem"), přesto se i zde vracíme zpět kamsi, kde už se nakonec nohy oné země nedotýkají.

"Meziplanetární soustavy" se díky bonusům dotkly i planety kolem osady DOK5Y. Muzikanti před rokem nahráli cover "Sůl" pro Kittchenovo album "Dezert". A až na tomto albu vynikne, jak výtečně zapadá tato akustická verze do celé tvorby kapely. Dokládá, že poetika a ksicht 27 jsou jasně identifikovatelné. A to dává velkou naději do budoucna. Protože v dnešní době je právě čitelnost a rozpoznatelnost jedním z nejdůležitějších aspektů pro debutující muzikanty.

Jste-li povahou romantickým snílkem, nebo se z vás (podobně jako ze mne) začíná stávat až s přibývajícím věkem, neměli byste "Meziplanetární soustavy" minout. Alespoň je vyzkoušet, protože je velká pravděpodobnost, že si na nich vytvoříte závislost. A hodně příjemné je, že na albu vydavatele jsou k mání i za studentskou, více než příznivou cenu, tedy cenu hodnoty stejné, jako je jméno kapely.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY