Bieberova vycpávka

17.04.2013 09:30 - Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

Studiové desky na tom nejsou nejhůře, ale to, co servíruje svým fanouškům v mezidobí, je mnohdy ostuda. Po děsivé vánoční desce natočil Justin Bieber nudný akustický speciál k loňskému počinu "Believe". Bez všech těch auto-tune a efektů zní nudně, monotónně a dětsky.
4/10

Justin Bieber - Believe Acoustic

Skladby: Boyfriend, As Long As You Love Me, Beauty And A Beat, She Don't Like The Lights, Take You, Be Alright, All Around The World, Fall, Yellow Raincoat, I Would, Nothing Like Us
Vydáno: 04.02.2013
Celkový čas: 36:22
Vydavatel: Universal
Fenomén. Nenáviděná osoba. Polovina čtenářů, kteří na tento článek klikli, od něj nezná více než dvě písně a odpoví na to v komentáři, že i tak je to přespříliš. Justin Bieber zkrátka vzbuzuje emoce všech druhů. Přitom jeho poslední počin "Believe" se dá považovat za solidní popovou nahrávku.

Věčná škoda, že alba, kterými vycpává mezidobí mezi řadovými deskami, jsou vždy o nějaký ten stupeň horší. Na mysli mám i akustický speciál k loňské desce. První, co mě okamžitě napadlo při poslechu alba, bylo, že z akustické desky jde vytřískat mnohem víc.

Čekala jsem, že si s písněmi více vyhraje a že těm, které už notoricky známe, vtiskne nějakou novou, svěží podobu. Nestalo se a třeba v originále skvělá "As Long As You Love Me" zní akusticky dost bídně. V repetitivním refrénu mám chvílemi pocit, že to vlastně není schopný uzpívat. Kdyby právě ohraný refrén pojal jinak, vyhnul by se pocitu trapnosti na straně posluchačů a mělo by to možná větší šmrnc.

Dalším problémem je monotónnost, to, co jsem vytýkala už na řadovce, se tady jen potvrdilo. Justin zpívá tak nějak bez emocí, jako by ho to někdy ani nebavilo. Chvílemi se místo zpěvu ozývá od mikrofonu jen huhňání. Nechci tu jeho strnulou pěveckou polohu připisovat mládí, protože známe zpěváky, kteří byli a jsou o málo starší než je Bieber a kteří dokážou každou píseň prožít, procítit a emocemi přeplnit. Bieberův hlas navíc zní bez všech těch mašinek a jiných pomocníčků až neuvěřitelně dětsky.

Tři nové písně "Yellow Raincoat", "I Would" a "Nothing Like Us" jsou doslova zpestřením, a to hlavně z důvodu, že je nemůžeme srovnat s originálem. Proto mi přijdou celkově lepší a zajímavější než ostatní již známé songy. I když mírně váhám u songu "I Would", který pro mé uši nezní příliš akusticky, ale z celé desky zní nejhravěji i díky většímu počtu využitých nástrojů.

Justin Bieber podle mého není dostatečně zralý na to, aby vydával akustické desky. Ne, že by tato výsada měla patřit pouze a jen umělcům, kteří mají něco odžito, ale především umělcům, kteří to umí prodat. Na to nemá. Místo intimní atmosféry a emocí nám nabídl sterilitu bez záchvěvu vibrací.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY