Skvělí U2 na skvělém DVD

08.01.2002 05:01 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Recenze nového DVD "Elevation 2001/U2 Live From Boston" irské skupiny U2 se hemží jen samými superlativy. Těžko něco vytknout, dva disky překvapují a překypují náramnými vymoženostmi, které vás mohou bavit až šest hodin v kuse. Toto je jedno z nejlepších hudebních DVD vůbec, tak si o něm alespoň přečtěte!
10/10

U2 - Elevation 2001/U2 Live From Boston

Skladby: Disc 1: Elevation, Beautiful Day, Until The End Of The World, Stuck In A Moment You Can't Get Out Of Me, Kite, Gone, New York, I Will Follow, Sunday Bloody Sunday, In A Little While, Desire, Stay (Faraway, So Close), Bad, Where The Streets Have No Name, Bullet The Blue Sky, With Or Without You, The Fly, Wake Up Dead Man, Walk On, Making of Filming
Celkový čas: cca 6 hodin (koncert trvá 1h a 47 min.)
"Elevation 2001/U2 Live From Boston". Tohle je další milník, jenž U2 ustanovili. Vydali DVD obsahující skoro vše, co DVD může nabídnout ve špičkové kvalitě. Jestli tato recenze bude oplývat nadbytkem chvály a superlativů, nedivte se. Stále jsem nadšen a doufám, že touto cestou se vydají i další interpreti, aby za ty hříšné peníze uspokojili mlsné jazýčky posluchačů. Laťka je položena vysoko. Zde, milý čtenáři, argumenty:

1. Nádherné balení - nejen obyčejná plastová krabička, ale graficky výborný papírový obal, co skrývá pro DVD nezvyklý booklet (!) plný černobílých fotek Antona Corbijna a dalších fotografů.
2. Dva disky - aby se to všechno vlezlo, máme zde rovnou dvě dévédéčka obsahující asi šest hodin záznamu!
3. Skvělý koncert - hodina a tři čtvrtě výborného vystoupení, charismatický Bono ve formě, Edgeova kytara se zařezává pod kůži a rytmika Clayton, Mullen coby synonymum klidu a spolehlivosti. Vystoupení se odehrává na promyšleném pódiu "blíže k masám" se srdcovým výběžkem do hlediště. Jedna perlička z mnoha - Bono zpívá "With Or Without You" s fanynkou z publika vleže na pódiu.
4. Ostrý obraz a kvalitní zvuk (copyright by Mr. Skalka) - koncert v bostonském Fleetcentru snímalo 20 kamer (včetně Bonocam ve zpěvákových brýlých...), hudbu si vychutnejte v Dolby Digital 5.1.
5. Další perspektivy - chcete vidět koncert z pohledu fanouška v kotli (Fancam) nebo z režisérského velínu (Directorcam)? Jak je libo...
6. Kupa bonusů - 25-timinutový dokument o natáčení show, den na turné zrychlený a vtěsnaný do jedné písničky, trailery na "ZOO TV" a "Popmart" (vyšly bohužel jen na VHS), linky na web, šetřiče obrazovky a klipy ke třem písničkám zase trochu jinak, např. "Beautiful Day" živě ze střechy v Dublinu.

To bylo pořád jen téměř prosté vyjmenování nabízených vymožeností obou disků. Ještě se nedostalo na dojmy ze samotné hudby, o niž tu přece kráčí nejvíc. Vtáhne vás do sebe, pohltí a obalí a nakonec vystřelí někam do výšin. Elevation. Lahůdka.

Pro české posluchače je DVD přitažlivé i proto, že turné Elevation se na rozdíl od Popmartu Česku vyhnulo, nejbližší příležitost byla ve Vídni. I přesto, že byly koncerty na turné Popmart výborné, byly příliš výpravné a megalomanské - soudě podle recenzovaného DVD muselo být Elevation lepší pro svou blízkost publiku a civilnost, díky níž se posluchači mohli více soustředit na úchvatnou hudbu. Jedním dechem je ale třeba říci, že pořád bylo na co koukat, viz hra světel při "Where The Streets Have No Name" nebo "The Fly" či videoprojekce na úvod "Bullet The Blue Sky". Hodně jsem oceňoval i malý akustický blok na ploše vevnitř hlediště a mnohé možná překvapil Edgeův zpěv, a to nejen jako druhý vokál, nýbrž i sólové dozpívání závěru některých písní.

Přes mé evidentní nadšení z DVD "Elevation 2001/U2 Live From Boston" si nemyslím, že tohle je nějaká revoluce ve vývoji hudebních DVD. Tak by to totiž mělo vypadat běžně, alespoň tedy u těch největších hvězd. Využít maximum z toho, co DVD poskytuje a poskytnout posluchači co nejlepší zážitek.

DVD: U2 - Elevation 2001/U2 Live From Boston
Hodnocení: 10/10
Celkový čas: cca 6 hodin (koncert trvá 1h a 47 min.)
Skladby: Disc 1: Elevation, Beautiful Day, Until The End Of The World, Stuck In A Moment You Can't Get Out Of Me, Kite, Gone, New York, I Will Follow, Sunday Bloody Sunday, In A Little While, Desire, Stay (Faraway, So Close), Bad, Where The Streets Have No Name, Bullet The Blue Sky, With Or Without You, The Fly, Wake Up Dead Man, Walk On, Making of Filming
Disc 2: Another Perspective - The Concert With Alternative Angles - Fancam / Directorcam, Road Movie - Timelapse Of A Day On The Road, Additional Tracks - Beautiful Day, From Dublin, Sep 2000 - Elevation, From Miami, 1st Show Souvenir, Mar 2001 - Stuck In A Moment You Can't Get Out Of, Hannover, Dublin And France, Jul 2000, Trailers - Z00 TV Live From Sydney, Popmart Live From Mexico City, Web Links, DVD ROM Sreensavers, DVD Credits


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY