Justin Timberlake v USA šahal po miliónu

29.03.2013 09:25 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

32 tisíc kusů chybělo Justinu Timberlakeovi k překonání hvězdné hranice milionu prodaných kusů v prvním týdnu prodeje alba. I tak je však výsledek "The 20/20 Experience" úžasný a dvojnásobně překonal původní očekávání. V singlech se po pěti týdnech vrátil Macklemore před "Harlem Shake".
Macklemore & Ryan Lewis - Thrift Shop
© facebook interpreta
SINGLY - S kamarády jsme se pokusili o natočení "Harlem Shake" akorát v posledním týdnu jeho dominance v americkém žebříčku: po pěti týdnech Baauer z první příčky spadl a přepustil ji zpátky Macklemoreovi. Jednalo se o nejdelší pauzu mezi výhrami v celé historii singlové hitparády (nepočítaje re-releasy)."Thrift Shop" si oproti minulému týdnu ve všech meřítkách pohoršil jen minimálně a přidal tak pátý zlatý týden, zatímco "Harlem Shake" žíjící z YouTube streamů a downloadů opět výrazně ztratil.

Justin Timberlake a Jay-Z dosáhli s "Suit & Tie" nového maxima, bronzu, a Justinův druhý singl "Mirrors" už vystoupal na třináctku, mimo jiné s oceněním Streaming Gainer (+162% na 2,4 miliony streamů všeho druhu). Bruno Mars sice po sedmé za sebou (vyrovnání rekordu) byl Airplay Gainerem a dosáhl už zlata v Radio Songs, o jedno místo celkově však přišel. Rihanna udržela pětku.

Na šestku si polepšila Pink a týpek z fun., dokonce jako Digital Gainer a celkový vítěz Digital Songs (+42% na 241 tisíc stažení). Skladbě se výborně daří i ve streamech a rádiích a uvidíme ji ještě výše. Do první desítky se dostali Pitbull a Christina Aguilera s "Feel This Moment", rapper takto uspěl už poosmé, zpěvačka podesáté. Teď nevím, jestli slaví i A-ha. Taylor Swift se v Top 10 drží z posledních sil, další singl "22" se už ale probojoval do třetí desítky.

will.i.am sice z první desítky vypadl se "Scream & Shout", měl však nejvyšší novinku: singl s Justinem Bieberem "#thatPOWER" debutoval na čtyřicet dvojce. Na šedesát šestce odstartoval Tyga a Wiz Khalifa s "Molly" a sedmdesát osmičku vybojovali Lil Wayne a 2 Chainz s "Rich As Fuck".

    Top 10 - singly:
  1. Macklemore & Ryan Lewis - Thrift Shop
  2. Baauer - Harlem Shake
  3. Justin Timberlake feat. Jay-Z - Suit & Tie
  4. Bruno Mars - When I Was Your Man
  5. Rihanna feat. Mikky Ekko - Stay
  6. P!nk feat. Nate Ruess - Just Give Me A Reason
  7. Drake - Started From The Bottom
  8. Pitbull feat. Christina Aguilera - Feel This Moment
  9. Lil Wayne feat. Drake & Future - Love Me
  10. Taylor Swift - I Knew You Were Trouble

Justin Timberlake - The 20/20 Experience
© facebook interpreta
DESKY - O tom, že Justin Timberlake kutí nějaké album, věděla jen hrstka vyvolených. Samozřejmě se roky spekulovalo o tom, že se JT k hudbě vrátí a on vždy říkal, že jednou k tomu dojde, ale jeho příchod byl tak rychlý a fenomenální, že to nečekali ani analytici. Ti ještě v polovině března Justinově první desce po sedmi letech předpovídali jen nějaký půlmilion prodaných kusů. JT však nenechal nic náhodě a připravil promakanou kampaň, která stavěla na několika jednoduchých, ale funkčních elementech.

Byla to úvodní zpráva (fanoušci u vytržení, hype jak sviňa) a singl "Suit & Tie", jeho lyric video s oznámením data vydání, představení některých skladeb na menších koncertech (YouTube se může přetrhnout), předvedení singlu na galavečerech, vypuštění další skladby "Mirrors" (tohle je poloha JTho, kterou žerou, bomba!), kolečka v amerických nočních show, další živá vystoupení (a jejich chytré uploadnutí hned na YT), spuštění speciální "Inside The 20/20 Experience" stránky s vysvětlením konceptu, behind-the-scenes klipy nebo fotkami, premiéra filmu k "Mirrors" (tehdy už tři týdny vedoucího v UK)... a k tomu samozřejmě běžná porce promotion na všech frontách.

A tedy výsledek? 968 tisíc prodaných kusů v prvním týdnu. Třetí řadovka "The 20/20 Experience" tak jasně předčila i "FutureSex/LoveSounds" (684) a debut "Justified" (439) (mimochodem ty teď byly na třicet sedmičce a šedesát pětce) V moderní éře Billboardu (tedy od počátku sbírání dat SoundScanem v roce 1991) se jedná o 19. nejlepší prodejní týden, přičemž ten úplně nejlepší má znovu JT, respektive jeho skupina N'Sync s albem "No Strings Attached" (2,4M). Poslední vyšší start proběhl docela nedávno, Taylor Swift s "Red" (1,2M), u mužských to však bylo až před pěti lety, Lil Wayne s "The Carter III" (1M). Pokud bychom nepočítali rappery, od roku 1991 zažili lepší týden akorát Usher a Garth Brooks.

Justinova deska se na konci března zároveň stala zatím nejprodávanějším počinem roku, přeskočila dosud vedoucí Mumford & Sons s "Babel" (658). Další řeč statistik: "20/20" (měli bychom později říkat Volume 1?) také bylo třetím nejúspěšnějším digitálním debutem s 452 tisíci stažení, 13 tisíc za "Red" od Taylor a o dvě stě tisíc za dnes už neregulérním startem "Born This Way" Lady Gaga.

Pohled na zbytek první desítky je kvůli rozdílu prodejů směšný. Country zpěvačce Kacey Musgraves aka "ani nejsem v databázi musicserveru" se podařilo dostat na stříbro se čtvrtou řadovkou "Same Trailer Different Park" jen za 43 tisíc prodaných kusů. A zatímco si Bon Jovi a David Bowie výrazně pohoršili, Bruno Mars šel znovu nahoru a rovnou na pětku vyskočila Pink díky úspěchu singlu. Hned za ni se posunuli Imagine Dragons, do první desítky se vrátil soundtrack z "Bídníků", protože vyšel v nové rozšířené verzi.

Příští týden by ještě měl zůstat v čele JT, každopádně nejvyšší debut bude mít Lil Wayne, s "I Am Not A Human Being II" odstartuje někde okolo dvou set tisíc. Dalšími vysokými novinkami budou Blake Shelton, Depeche Mode nebo OneRepublic.

    Top 10 - alba:
  1.  N Justin Timberlake - The 20/20 Experience (968)
  2.  N Kacey Musgraves - Same Trailer Different Park (43)
  3. Bruno Mars - Unorthodox Jukebox (41, -3 %)
  4. Luke Bryan - Spring Break... Here To Party (38, -37 %)
  5. Pink - The Truth About Love (36, +26 %)
  6. Imagine Dragons - Night Visions (29, +3 %)
  7. Bon Jovi - What About Now (29, -71 %)
  8. ▲ Různí - Les Misérables Soundtrack (28, +221 %)
  9. Mumford & Sons - Babel (27, -11 %)
  10. Rihanna - Unapologetic (26, -5 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY