Roger Waters požaduje bojkot Izraele

26.03.2013 10:29 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Roger Waters
© Maan Images
Roger Waters dal znovu po nějakém čase o sobě vědět, když se rozhovořil o politice na Blízkém východě. V rozhovoru pro palestinský magazín Electronic Intifada prohlásil, že požaduje bojkot Izraele podobný tomu, jaký země ze západu v době apartheidu praktikovaly vůči Jihoafrické republice.

Devětašedesátiletý Waters obviňuje současnou izraelskou vládu z okupace území na západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy. Roky podporuje mnoho kampaní namířených právě proti této vládě, včetně bojkotu zrušení investicí a sankcí proti Izraeli. Sám se do tohoto dost nebezpečného a dlouhotrvajícího konfliktu zamíchal poté, co v roce 2006 viděl bezpečnostní bariéru v Izraeli. Zahrál si na sprejera a nastříkal na ni vzkaz "We don’t need no thought control (Nepotřebujeme, aby nám někdo ovládal myšlení)" (viz foto). Tento verš se nachází v textu slavného hitu Pink Floyd "Another Brick In The Wall". "Podporují násilí a nemyslím si, že bude mít efekt, když tam budeme jen pobíhat a hrát na housle," dodal Waters.

Ten se se svojí show "The Wall" představí opět na koncertní šňůře v Evropě. Absolvuje šestadvacet koncertů a 7. srpna zavítá i do našeho hlavního města, kde se s obnoveným koncertním programem objeví po dvouleté přestávce.

"Přepracoval jsem celou show pro koncerty na velkých stadiónech. A vypadá to opravdu dobře. Bude to ještě pohyblivější, poutavější, dramatičtější a napínavější. Musel jsem celou věc přehodnotit právě pro stadiony. Nemohli jsme zaplnit prostor takovým způsobem, který by byl citově, hudebně a divadelně uspokojující. Technologie se změnila. Teď už můžeme."



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY