Dejme Andělům (ještě jednu, poslední) šanci

10.03.2013 16:20 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Ceny Anděl dlouhé roky neměly mezi hudebními publicisty ani fanoušky moc dobré jméno. Je možné, že se na tom nic nezmění ani po letošním předávání, které proběhne v sobotu 16. března. Ale minimálně je nutno uznat, že pořadatelé se letos opravdu snaží a možná je čas jim dát zase šanci.
Hudební cena Anděl
© facebook interpreta
Sám patřím mezi ty, kdo na Anděly tradičně dlouhé roky nadávali. Ale taky jsem doufal, že se to v dalším ročníku určitě zlepší. Vždy, když bylo ohlášeno, že porota akademiků projde reorganizací, aby více reflektovala lidi, kteří se domácí hudbou skutečně zabývají a mají v ní přehled, jsem hlasoval alespoň v prvním kole. Po oznámení nominací, které ale obsahovaly i jména jako Lucie Vondráčková nebo Petr Kolář (nic proti nim osobně, ale pro ně je tu spíše Český slavík), jsem se živého hlasování o výhercích už odmítl účastnit.

Výjimku jsem udělal pouze v roce 2010, kdy jsem slíbil, že pokud Charlie Straight získají alespoň jednu nominaci (v té době to byla v podstatě malá nezávislá kapela, která si začínala budovat jméno svými koncerty), půjdu je v hlasování podpořit. Jak to dopadlo, si možná ještě pamatujete. Můj osobní zážitek sezení mezi porotci však byl tristní. Jakožto v první řadě hudební fanoušek jsem po každém vítězství třineckých mladíků osamoceně tleskal a jásal, přičemž se na mě z celého okolí snášely udivené pohledy. A taky se mezi porotci, mezi nimž jsem byl, nesla jedna zásadní otázka: "Nevíte někdo, kdo je to ta Klára Vytisková?" Ale možná jsem prostě jen seděl na špatném místě...

Co se naopak v minulých letech na Andělech povedlo, bylo opětovné shledání členů nejslavnější sestavy skupiny Lucie. Jejich setkání jsem sice viděl jen v televizi, ale přebilo to vše, co by se mi na přenosu jinak nelíbilo.

Co se změnilo letos? Přišly Apollo a Vinyla. Tahle dvě trošku alternativněji zaměřená ocenění podle mě nakoply pořadatele Andělů k větší snaze dodat jejich cenám opět více kreditu. Našlápnuto mají dobře. Opět nově poskládaná porota neobsahuje snad jediné jméno, proti kterému lze mít výhrady, i když skutečný přehled po české scéně se samozřejmě těžko měří. Ale už nominace dopadly poměrně dobře a ostré hlasování o vítězích snad také ostudu neudělá. Při předávání se již tradičně hraje živě a všichni nominovaní mají šanci vystoupit, naprosto nic nemám ani proti moderátorovi Leoši Marešovi, který je vtipný, pohotový a profesionál. Rozhodně je lepší volbou než nějaký další experiment.

Jestli bude letošní ročník konečně krokem správným směrem, zjistíme v sobotu 16. března od 21:15 v pražském Průmyslovém paláci, nebo (většina z vás) spíše v přímém přenosu na ČT1.

P.S.: Je nutno uvést, že sedm lidí, kteří se dají považovat za redaktory musicserveru, jsou letos členy poroty. A také je musicserver.cz letos poprvé mediálním partnerem Andělů. Ale to byl i u Apolla a Českého slavíka...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY