Problémy Dary Rolins se soudy neustaly ani po amnestii

11.02.2013 11:22 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Dara Rolins
© dararolins.cz
Dara Rolins je zpěvačka, která v poslední době plní média nikoli svojí hudbou, ale problémy, které souvisejí s její nehodou, při níž zemřel člověk. Už se zdálo, že po kontroverzní prezidentské amnestii bude mít klid, ale bohužel. Rejstřík má sice čistý, ale soud nařídil vyplatit pozůstalé rodině odškodné, a pojišťovna, která spolupracuje s interpretkou, nevyplatila celou částku. Proto má teď Rolins na krku exekutory.

Část z milionu korun, jak informuje server idnes.cz, již byla před nedávnem vyplacena vdově a dvěma dcerám. "Zbytek částky už můžeme vymáhat jen pomocí exekutorů, a ti nepůjdou po pojišťovně, která je právním subjektem, ale po paní Rolincové. Ta je v rozsudku uvedena jako viník, který má zaplatit náhradu škody," řekl právník poškozeného Karel Friml pro deník Aha!.

Problémem je rozhodnutí odvolacího soudu, které přiznalo spoluvinu na nehodě i zemřelému motocyklistovi. Rolins k tomu říká: "Soud zohlednil vinu, ale nezohlednil tu původní částku, která byla stanovena. Logicky z toho vyplývá, na což mě upozornili moji právníci, že by měla být snížena i ta částka, protože se vina rozděluje mezi dva subjekty. To je asi ten kámen úrazu."

Friml ale údajně spekuluje o tom, že právníci Rolins věděli o chystané amnestii, a proto soud snížil její trest, aby se vztahovala i na ni. "Tahle situace mi přijde jako ze špatného filmu. To, že pan advokát Friml osočuje mě, na to má právo, zvykla jsem si na to, je v pozici právníka. On ale už osočuje moje advokáty, dokonce i soud a vlastně jeho výrok. To mi přijde až neuvěřitelný, že se chvílemi cítím jako v konspiračním akčním filmu, kde jsme se všichni spikli proti němu. Nevím, jestli má cenu tuto silnou kávu, kterou míchá, nějak komentovat," řekla rozčarovaná zpěvačka.

Mezi dvěma rozhodnutími soudu je tedy rozpor, a proto podle právníků Dary Rolins pojišťovna nevyplatila plnou částku. Nyní tak bude čekat na rozhodnutí dovolávacího orgánu a až podle toho částku poškozenému doplatí, nebo naopak. Advokát Dary Rolins Josef Lžičař podotkl, že i soud udělal drobnou chybu: "Rozhodoval o vině a trestu. Snížil trest a zřejmě opomenul vyjádřit ten svůj názor, že šlo o spoluzavinění pana Rotrekla, ve výroku o náhradě škody. K nařčení kolegy Frimla ohledně amnestie mohu říct jen tolik, že neznám v justici ani v advokacii někoho, kdo by byl jasnovidcem a věděl, co bude dopředu." Klidu se tedy zpěvačka ještě nějaký čas asi nedočká.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY