Na Rock For People přijedou Queens Of The Stone Age či Papa Roach

05.02.2013 11:40 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Queens Of The Stone Age
© facebook.com/qotsa
Stylově prozatím hodně barevná je směs jmen, která odhalili pořadatelé festivalu Rock For People v Hradci Králové. Trvalo docela dlouho, než nechali fanoušky nahlédnout pod pokličku pro letošek chystaných interpretů, ale prozatím míchaný lektvar, kde převládá tvrdý rock a taneční rytmy, vypadá velmi zajímavě.

Kalifornská sestava Queens Of The Stone Age nabízí fanouškům směs hutných kytarových riffů smíchaných dohromady s příchutěmi různých hudebních stylů. Má být hitem letošního koncertního léta, protože její start potvrdili pořadatelé slavných festivalů od Lollapalloozy po Download. Momentálně nahrává své šesté studiové album, na kterém jí s bicími pomáhá Dave Grohl, mezi dalšími hosty se objevuje bubák z Nine Inch Nails Trent Reznor, frontman kapely Scissor Sisters Jake Shears či bývalý dlouholetý basista Nick Oliveri.

Sestava pocházející ze stejného amerického státu, nu-metaloví Papa Roach, se pyšní prodejem více jak deseti milionů alb a loni vydanou deskou "The Connection". Jejich momentální stylovou cestu popsal frontman Jacoby Shaddix pro Dallas Music Guide takto: "…rapování už je pryč! Necítím, že bych rapoval. Už jsem se přes to dostal… já chci být rocker. To je to, co jsem chtěl být, když jsem byl malej kluk."

Další dvě jména jsou víceméně tanečního žánru. Britští Klaxons byli dlouhá léta popotahováni za to, že svou oblibu si založili na tvorbě vlastního žánru - tzv. new rave. Jak se k pojmenování tohoto stylu dostali, osvětlil baskytarista Jamie Reynolds: "Začalo to jako interní vtípek, ale stalo se to záhy menšinovou subkulturou." A kytarista Simon Taylor dodal: "Přišlo nám jako dobrý vtip vynalézt vlastní styl a stát se jeho lídry. A přesně to se i stalo."

Poslední z prozatím zveřejněných jmen je euforická kapela The Parov Stelar Band. Pro neznalé je to seskupení, které se zhlédlo v hudbě swingového stylu a přimíchalo k tomu elektroniku. U nás jsou hodně populární. Zakladatelem je Rakušan Marcus Fürender s uměleckým jménem Parov Stelar. Hudba, kterou band produkuje, dostala název elektro-swing a je součástí mnoha kompilací, televizních znělek nebo reklam.

"Co hudební skupina, to jiný žánr, jiný příběh. Výběr dokládá naši snahu o dramaturgickou pestrost se společným jmenovatelem - kvalita, energie a rovněž překvapení v podobě nových nahrávek," prohlásil o prvním kvartetu oznámených interpretů Michal Thomes, ředitel Rock For People.

Devatenáctý ročník festivalu se bude konat 2.-5.7.2013 a vstupenky v momentální hodnotě 1 400 Kč si můžete zakoupit na ticketsforpeople.cz. Loni byl festival postižen živelnou katastrofou, a proto pořadatelé oznámili zásadní změny nejen v oblasti zabezpečení. Novinkou je zastřešení druhé scény a obměnami si projde i například systém pro informace návštěvníkům.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY