The Orb zahrají ve středu v Praze

21.01.2013 11:03 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

The Orb
© archiv
Britští The Orb, kteří vystoupí 23. ledna v Lucerna Music Baru v Praze na Conference, jsou živoucí kronikou elektronické taneční hudby. Jejich kořeny sahají až do roku 1988, kdy projekt založil Alex Paterson a člen legendárních KLF Jimmy Cauty. Ten sice kapelu ještě v 90. letech opustil, ale The Orb to neublížilo, naopak na rozdíl od KLF zásadní formou elektronickou hudbu formují dodnes. Do Prahy 23. ledna přijedou s novým albem "The Orbserver In The Star House".

Alex Paterson si u The Orb zakládá na manipulaci se zastřenými, nerozeznatelnými samply jak na albech, tak při koncertech. Tato vizuálně intenzivní show dokonce přiměla kritiky, aby skupinu srovnávali s Pink Floyd. S Davidem Gilmourem, kytaristou této slavné rockové skupiny, ostatně Alex Paterson před několika lety natočil vynikající desku "Metallic Spheres".

Ale zpět do historie The Orb, stojí za to si ji připomenout. První vystoupení Alexe Patersona a Jimmy Cautyho byla inspirovaná ambient a elektronickými hudebníky 70. a 80. let, nejvíce pak Brianem Enem a Kraftwerk. Poznali se při DJingu v londýnských klubech, když Paterson odešel z u nás dobře známých Killing Joke. Společný zájem o stejný žánr hudby vyústil v založení The Orb. Zásadním okamžikem pro další fungování kapely byl kšeft ve známém klubu The Heaven, kde si Paterson a Cauty hraním v tamním chill-outu vybudovali první kmen skalních fanoušků. V prostoru určeném pro relaxaci se často nedalo ani hnout, jak byli The Orb rychle populární.

Kritický i komerční úspěch The Orb ve Spojeném království vyvrcholil na počátku 90. let alby "The Orb’s Adventures Beyond The Ultraworld" a "U.F.Orb", přičemž druhé z nich dosáhlo první pozice na britském žebříčku alb v roce 1992. Alba The Orb z poloviny 90. let přijímali britští kritikové se smíšenými pocity; jejich práce se však dočkaly chvály v amerických publikacích jako Rolling Stone. Později, když do kapely přišel Thomas Fehlmann, přinesl minimalistický techno styl a The Orb se fanouškům přihlásili ze značky Kompakt.

První společné album Patersona a Fehlmana "The Orb’s Adventures Beyond The Ultraworld" bylo skutečně vynikající. Nahráli ho během tří týdnů v šesti studiích s dvaceti externími hudebníky. Vytvořili vesmírný výlet po panoramatických zvucích. Albu se prodejně dařilo nejen na Ostrovech a chválili ho i kritici za skvělé vyvážení ambient music, house music a samplování. Z dnešního pohledu se "Adventures" považuje za přelomové album, neboť změnilo způsob, jak hudebníci pohlíželi na samplování, a za klíčové dílo pro žánry ambient music a taneční hudby. The Orb se s ním také vydali na první americké turné.

Úspěch desky projektu vynesl smlouvu u Island Records, kde vydávají například U2. Prvním albem vydaným na této proslulé značce byla deska kontroverzní deska "Orbus Terrarum". V Británii ji fanoušci a kritici rozsápali, v USA naopak vychválili a časopis Rolling Stone dokonce označil za album měsíce. Každopádně The Orb s touto deskou objeli svět, na turné strávili skoro celý rok. A zřejmě na něm získali recept, jak připravit další skvělou desku.

Na nahrávce "Orblivion" se vrátili k vesmírnému zvuku, Island Records ji označilo za techno-rockové album U2. Deska byla velmi úspěšná jak v USA, tak v Evropě. První singl z "Toxygene" se stal nejvýš umístěným singlem The Orb, když dosáhl 8. února 1997 ve Spojeném království 4. místa.

The Orb zahrají v Praze živě na Conference ve středu 23. ledna v Lucerna Music Baru. Vstupenky bez manipulačního poplatku prodává Lucerna Music Bar. Online je koupíte na www.ticketpro.cz a www.ticketportal.cz.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY