Pohnútky nízké, špinavé, zákerné, ako hlaveň pri hlave

09.01.2013 12:50 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Aktuální a kvalitní texty, sympatický a ostrý projev zpěvačky Lucie Piussi i řada silných řadovek, to vše jsou Živé kvety ze Slovenska, přesněji řečeno přímo z jeho centra, hlavního města Bratislavy. A dle textů i hudby se jedná o zatraceně ostřílené muzikanty.
8/10

Živé kvety - Ol'ga, ideš svojím tempom!

Skladby: Zázraky, Kde to žijeme, Na Žilinskej ulici, Blázon, Keby (Škoda, že nič nerobíš), Čierná ovca, biela vrana, Sama sebou, Bojíš výšky, Sneží, Nechce sa mi s vami bojovať, Posledný pes
Vydáno: 29.09.2012
Celkový čas: 42:56
Vydavatel: Slnko Records
Živé kvety jsou na scéně už od roku 1993, své první album však vydali až po neuvěřitelných sedmi letech v roce 2000. Od té doby stačili nahrát dalších osm alb, včetně téhle aktuální desky s názvem "Ol'ga, ideš svojím tempom!". A stejně jako sestra zpěvačky Zuzana (kontroverzní slovenská dokumentaristka, která je momentálně trestně stíhaná kvůli neoprávněnému natáčení soudkyně), dokáže Lucia výborně pracovat s aktuálními tématy a současnými hodnotami, což dělá její texty posluchačsky velmi atraktivními. Novinka se nijak moc neliší od dva roky starého alba "Spúšť" a víceméně pokračuje ve stejném duchu. To ovšem není vůbec na škodu.

"Ol'ga, ideš svojím tempom!" obsahuje skladby svižnější i ty komornější a v obou případech se pohybují na stabilní ploše. Je zřejmé, že hudební zkušenost je zde jasným pilířem úspěchu. Hudebně si dokážou pohrát se sebemenším detailem a vytřískat z něj maximum, příkladem budiž "Sama sebou", která má i přes svou baladickou notu neskutečnou sílu a dráždivou poetiku. Podobně vyznívá i následující "Bojíš výšky", která zaujme svou upřímnou výpovědí: "Už se nikdy neponížím. Nebudem piť tvoje drahá vína. A už nikdy nebudem pre slabosť na teba pykať za to, že som silná."

Naproti tomu se pak staví svižné a rock'n'rollové "Nechce sa mi s vami bojovať" se satirickým politickým textem: "Pohnútky nízké, špinavé, zákerné, ako hlaveň pri hlave, vody mútné, skorumpované, hlavy duté, srdcia meravé. Nechce sa mi s vami, nechce sa mi s vami bojovať..." Není to však jediná kritika současné politické situace našich východních sousedů. Výborným textem i svižným rockovým tempem se honosí "Kde to žijeme", která patří k nejlepším kusům na nahrávce. Za zmínku stojí i další skvostná skladba "Keby (Škoda, že nič nerobíš)".

Živé kvety jsou pro tuzemské posluchače atraktivní nejen pro zmíněné sympatické texty, ale i hudbou ne nepodobnou třeba populární Zuzaně Smatanové, IMT Smile nebo naší Lence Dusilové. "Ol'ga" je silné současné album, které nemá slabého místa a je velmi vyrovnanou kolekcí kvalitní hudby.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY