Začíná II. ročník Hudebních cen Vinyla

10.12.2012 18:51 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Vinyla (2012)
© vinyla.cz
Hudební ceny Vinyla vstupují do svého II. ročníku. Vůči minulému roku došlo k několika organizačním změnám, které souvisí s regulemi cen. Změny se dotkly zejména složení Rady cen a složení hlasovatelů (porotců).

"Dle regulí Hudebních cen Vinyla se každoročně obměňuje polovina Rady. Jedním z úkolů Rady je právě i nominace poroty. Tento princip má zajistit, aby cena rigidně 'nestydla' v jednom stylovém či generačním názoru a mohla reflektovat různé myšlenkové proudy na současné hudební scéně," upřesňuje za koordinátory Vinyly Pavel Uretšlégr a doplňuje: "V letošním roce nahradili Pavla Klusáka a Jiřího Špičáka Jana Kačurová a Petr Ferenc. Konečné složení Rady pro druhý ročník je tedy Antonín Kocábek, Karel Veselý, Jana Kačurová a Petr Ferenc."

Obměna Rady se promítla i do složení poroty. "Vůči prvnímu ročníku došlo k mírnému rozšíření počtu hlasovatelů, a to ze 17 na 24 hudebních publicistů," popisuje za koordinátory Vinyly Tomáš Grombíř: "Osloveni byli ti, kteří opakovaně publikují nejen informativní, ale především názorové texty, a to napříč žánrovým spektrem domácí scény."

Poslední změnou je úprava nominačního období pro hlasování. Vzhledem ke zkušenosti z prvního ročníku, kdy některá alba, která vyšla na přelomu roku, nemohla být z časových a organizačních důvodů porotou reflektována, bylo nominační období stanoveno vždy na období od 1. prosince loňského roku do konce listopadu roku současného (tj. pro letošní ročník hodnotíme alba a události spadající do období od 1.12. 2011 do 30.11.2012).

Samotné hlasování bude opět dvoukolové - v prvním kole budou moci všichni hlasovatelé nominovat své tři favority v jednotlivých kategoriích, ve druhém kole pak budou porotci o konečném vítězi rozhodovat mezi třemi nejlepšími v jednotlivých kategoriích z prvního kola. Kategorie zůstávají stejné: Deska roku, Počin / událost roku, Objev roku. První kolo hlasování proběhne v termínu 1.-14. prosince, druhé kolo pak od 18. prosince do 8. ledna 2013.

Vyhlášení výsledků hlasování a ocenění vítězů jednotlivých kategorií proběhne v druhé polovině února 2013. Vyhlášení bude opět koncipováno jako svátek a oslava hudby a bude mít podobu koncertního večera několika tuzemských skupin a interpretů. "Oproti loňsku připravuje řadu novinek. Tou hlavní je, že vyhlášení výsledků se neomezí pouze na slavnostní večer, ale připravujeme další návazné akce," uzavírá Tomáš Grombíř.

Cenu iniciovalo a produkčně zajišťuje občanské sdružení Goliart, zastoupené Pavlem Uretšlégrem a Tomášem Grombířem. V prvním ročníku Vinyly byly oceněny v jednotlivých kategoriích skupina B4 za album "Didaktik Nation Legendary Rock" (Deska roku), Fiordmoss (Objev roku) a festival Creepy Teepee (Počin roku).

Bližší informace o hudební ceně Vinyla včetně podrobného způsobu hlasování apod. naleznete na www.vinyla.cz.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY