Zasnít se s Devinem a vzůru na šichtu do fabriky!

07.12.2012 13:12 - Matěj Bílý | foto: facebook interpreta

Dvě významné, byť žánrově výrazně odlišné formace, poctily v rámci The Epic Industrialist Tour svou návštěvou i tuzemskou metropoli. Vyšel z klání vítězně tvůrce atmosféry Devin Townsend, nebo snad průmysloví dělníci Fear Factory? Na otázku nelze odpovědět, strhující výkony obou zmíněných poraženého neměly.

Live: Fear Factory, Devin Townsend Project

místo: Roxy, Praha
datum: 6. prosince 2012
Devin Townsend Project setlist: Supercrush!, More!, Truth, Om, Color Your World, Vampira, Lucky Animals, Juular, Grace, Deep Peace
Fear Factory setlist: The Industrialist, Shock, Edgecrusher, Smasher/Devourer, Powershifter, Acres Of Skin, Linchpin, Resurrection, Recharger, Martyr, Scapegoat, Demanufacture, Self Bias Resistor, Zero Signal, Replica

Devin Townsend Project, Roxy, Praha, 6.12.2012
© Tereza Váchová / musicserver.cz
Čtvrteční večer měl chvályhodně rychlý spád. Krátce po sedmé hodině se na pódiu za mohutného aplausu jako první objevila poněkud překvapivě Townsendova parta. Mnozí, kteří do klubu nedorazili na avizovaných 18 hodin, se dokonce zalekli, že Fear Factory svůj set již odehráli. Za prohozením pořadí však stály Devinovy zdravotní indispozice. Hlavní protagonista se našlapanému Roxy omluvil za bolest v krku, demonstroval, že mluví spíše jako Marge Simpsonová, a poprosil publikum, aby mu pomohlo se zpěvem. To koneckonců nebylo třeba. Většina osazenstva repertoár pochopitelně dobře znala a v průběhu celého setu to dávala hudebníkům patřičně najevo.

Nejen kvůli podstatě produkce kanadské party se tak v klubu bleskurychle vytvořila skvělá atmosféra, která musela strnout i ty jednotlivce, kteří přišli především mlátit hlavou na industriální krále Fear Factory. Devin Townsend je rozený frontman, ví, jak udělat show a ještě více vyhecovat už tak natěšené publikum lačné po hudebním obsahu. Výrazně mu také pomohl zvukový kabát. Ten byl totiž tento večer ušitý z velmi luxusního materiálu. Bez sebemenší chybičky tak vyznívaly jak prstolamné vybrnkávané pasáže, tak majestátní, hutné, valivé podklady i občasná sóla. Principál mohutně hecoval dav, házel do publika nejrůznější úšklebky a hlášky, jak už je u něj dobrým zvykem. Zbytek kvarteta, strunný dvojblok Waddell-Young s vousy pečlivě pěstěného amišského typu a precizní tlučmistr Ryan Van Poederooyen, se soustředil především na své nástroje.

Devin Townsend Project, Roxy, Praha, 6.12.2012
© Tereza Váchová / musicserver.cz
Townsendovo nachlazení nijak výrazně neovlivnilo jeho vokální projev, jedinou stopou jeho zdravotního stavu tak byly hleny stříkající všude kolem. Páni technici od kytar měli tentokrát nezáviděníhodnou práci, když museli jednotlivé Devinovy nástroje každou druhou skladbu čistit. Do zpěvu však mistr vložil vše. Když někdo umí, umí. Kontrast byl extrémní především s následujícím pěvcem Burtonem C. Bellem. Za doprovodu mnohdy lehce kýčovitých projekcí předvedl soubor více než hodinový průřez tvorbou, neopomněl staré věci The Devin Townsend Band, ale i novou desku "Epicloud", včetně odrhovačky "Lucky Animals". Naživo fungovala lépe než z desky.

Pak již přišel čas obléct si pracovní oděv, utáhnout boty a vyrazit na tvrdou šichtu do továrny. A pořádná obuv byla tentokrát skutečně potřeba, jelikož s nástupem prvních sekanic podlazené sedmistrunky mistra Cazarese a salvy z kopáků novice Hellera se pod pódiem rozpoutala hotová tavící pec. Fear Factory se s ničím nepárali a předvedli strojovou metalovou rubanici par excellence. Tedy alespoň nástrojům vládnoucí část kapely.

Fear Factory, Roxy, Praha, 6.12.2012
© Tereza Váchová / musicserver.cz
Celkový vynikající dojem, jak je však pro Fear Factory typické, kazily velmi špatně zvládnuté Bellovy čisté vokály. Burton měl ve řvaných pasážích svou typickou jistotu a sílu, když však přešel do zpěvnějších refrénů, byla to opět slabota, navzdory masivnímu pomáhání si playbackem, snaze ubrat na hlasitosti a schovat se za kapelu a masivní reverb. Dino Cazares je bezesporu muž velké postavy, ale zdaleka ne úměrně mohutného hlasu, takže jeho výpomoc rovněž nestačila. To však příznivci Fear Factory dobře vědí a tato kaňka na kráse jim zážitek příliš nezkazila.

Celkově totiž vystoupení tlačilo jak buldozer valící před sebou tuny železa do lisu. Umělý, elektronicky vylepšený zvuk se ke skladbám postaveným na sekanicích a samplech parádně hodil. Přes dobrou intenzitu bylo vše krásně čitelné, každý kytarový průtrs a kopákový průšlap doslova zabíjely. Hrálo se především z "Obsolete" a legendární "Demanufacture", obrovský úspěch pak sklidila klipová šlapanice "Linchpin", kterou s Butonem vyřvával snad celý klub. Závěrem pak Dino nadšenému publiku oznámil, že Fear Factory vystoupí na Brutal Assaultu 2013. Pokud předvedou stejně silný výkon, máme se na co těšit.

Fear Factory, Roxy, Praha, 6.12.2012
© Tereza Váchová / musicserver.cz
Pražská zastávka The Epic Industrialist Tour se povedla na výbornou. Zhruba šest stovek diváků dostalo přesně to, na co do Roxy vyrazilo. Obě formace předvedly rovnocenně vynikající hudební představení bez zbytečného protahování, omáčky okolo či pachuti v podobě zpraseného zvuku, jak je bohužel mnohdy zvykem. Přejme si proto více podobných akcí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY