Faith Hill - pozor na zbytečné předsudky!

03.12.2001 05:00 - Luboš Rosí | foto: facebook interpreta

Krásná ženská to je, na tom se asi shodnou všichni její fanoušci i "nefanoušci". Co se hudby týká, zapomeňte na rozplizlé, rozněžněné výlevy, které byste možná čekali. Výběrovka "There You'll Be" je nadupaná hodně povedenými kousky!
8/10

Faith Hill - There You'll Be

Skladby: There You'll Be, This Kiss, Breathe (Tin Tin Out Radio Mix, The Way You Love Me, Let Me Let Go, Piece Of My Heart, If My Heart Had Wings, There Will Come A Day, Love Will Always Win, My Wild Frontier, You Give Me Love, Somewhere Down The Road, Over The Rainbow, Breathe)
Celkový čas: 56:30
Přiznám se, k recenzi na výběr hitů od Faith Hill jsem přistupoval s určitým předsudkem. Pořád mně zněla v hlavě ústřední melodie z filmu "Pearl Harbor" a nemohl jsem se zbavit dojmu, že takové mě čeká celé album - prostě "řemeslně" bezchybně udělané, samozřejmě podle vlasteneckého gusta filmem dojatých Američanů, ale neuvěřitelně moc kýčovité. Nasvědčovalo tomu fakt všechno - kdo jste slyšeli titulní "There You'll Be", víte, jak přesně se píseň drží schématu podobných filmových "megasongů" typu "My Heart Will Go On" nebo "I Don't Wanna Miss A Thing", kdo jste viděli klip, víte, jak mocně stylizovaná a zároveň jaksi spasitelská gesta tam na "dramatickém" pozadí Faith Hill předvádí. Také booklet CD, plný uměle krásných fotek až trochu moc uměle krásné kočičky Faith Hill mě nedokázal z mého přesvědčení vykolejit. Popisovaný předsudek však dostal přes prsty - hudbou! Dostal jsem poučení, že ne vše, co se tak tváří, musí nutně být kýč. Po prvním poslechu alba jsem byl příjemně překvapen, po druhém zaujat a po třetím zvláště některými skladbami nadšen. Docela změna, co?

Přiznám se, že hudebně jsem z dob svých posluchačských začátků vychován dámami jako jsou Celine Dion, Belinda Carlisle či Jennifer Rush. A Faith Hill, to je zpěvačka, které patří místo přesně v této společnosti. Svěží písničky, nijak zbytečně neumečené, to je prostě pohoda. Tak třeba hitovka "This Kiss". Určitě ji znáte, vždyť taky si svého času prožila pěknou dobu na výslunní - nekomplikovaná věc, popěvek plný fajn nálady, proč ne? Podobně další známá skladba, "Breathe". Vychází z pomalejšího pozadí jednotlivých slok, stojí na příjemném refrénu, kde kromě jiného vyniká ženskost hlasu Faith Hill. Člověk by se do ní skoro zamiloval! Co do rytmu, na celé desce je pouze jeden song, který mění nastolenou něžnější náladu. Remix "The Way You Love Me" roztančí růžovou náladu, ale jen proto, aby Faith Hill s melodicky růžovým šátkem přišla hned v následující písni "Let Me Let Go" znovu. Nebýt jinak zabarveného hlasu, je to písnička jak vyšitá pro Celine Dion. Jenže, jak už jsem říkal, Faith Hill si od každé z výše jmenovaných div bere něco - Jenifer Rush se podobá v momentech vytrysknutí po předěl z pomala do rychla, Belindě Carlisle je zase blízko právě hlasem...

Ale zpět k hudbě, na albu je přehršel songů, které se nabízejí k popsání. "Piece Of My Heart", kousek v originále z roku 1967, tedy z doby, kdy krásná zpěvačka ještě někde trhala houby, ji rovněž sedne. Tři táhlé tóny skladbu uvodí, nasledně nastoupí do pozadí bicí, pronikne kytara, bicí nápadně zrychlí, přichází bridge s opakováním slov "Come On, Come On" a stop & go - refrén, plný energie, tak ji poslechni, slyšíš, co zpívá: "Take Another Piece of My Heart Baby!!!" Jmenoval jsem tři zpěvačky, s nimiž si Faith Hill zaslouží srovnání. Rozšiřte si prosím tento počet na číslo čtyři. Alespoň díky písničce "If My Heart Had Wings" si není možné nevzpomenout na další kočku z řady - Shaniu Twain a na její rychlejší, dynamičtější songy.

Jak už jsem uvedl, před poslechem výběrovky od Faith Hill jsem trpěl předsudkem kvůli spoustě věcí. Ale paradoxně - žádná z nich mi na albu nakonec nevadí! Strach jsem měl třeba už jen z textů, názvy (v překladu) jako "Nechej mě jít", "Kousek mého srdce", "Láska vždy vyhraje" či "Dal jsi mi lásku" zaváněly patosem a nudou. Ale nutno poznamenat, že díky nápadité hudbě, pestrosti jednotlivých skladeb a jakémusi celkovému náboji mě zaláskovaná monotématičnost alba ani nevadí. A ta trochu strnulosti v textech, no, asi to ani nejde jinak.

"There You'll Be" je projekt podařený a silný. Zpěv v bohaté škále poloh a nálad, různorodý doprovod a všemu vévodící radost, popřípadě v pomalejších věcech pokora, dávají dohromady vynikající výběrovku. Omlouvám se Faith Hill za předsudky!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY