Slušná rekapitulace Roda Stewarta

26.11.2001 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Není to ani rok, co světlo světa spatřila zatím poslední studiová deska Roda Stewarta s názvem "Human". V záplavě letošních podzimních výběrů však nechybí ani jeho kompilační dvojalbum toho nejlepšího z jeho kariéry s názvem "The Story So Far - The Best of Rod Stewart".
7/10

Rod Stewart - The Story So Far - The Very Best Of Rod Stewart

Skladby: CD1 (A Night Out): Maggie May, Baby Jane, Some Guys Have All The Luck, Young Turks, Da Ya Think I'm Sexy, What Am I Gonna Do (I'm So In Love With You), Hot Legs, You Wear It Well, Rhythm Of My Heart, Downtown Train, The Motown Song, This Old Heart Of Mine, Tonight I'm Yours, Ooh La La, I Can't Deny It, It Takes Two, Stay With Me / CD2 (A Night In): Sailing, I Don't Want To Talk About It, Have I Told You Lately, The First Cut Is The Deepest, You're In My Heart (The Final Acclaim), All For Love, Tonight's The Night (Gonna Be Alright), Every Beat Of My Heart, Tom Traubert's Blues (Waltzing Matilda), Don't Come Around Here, The Killing Of Georgie (Part I And II), Love Touch, I Was Only Joking, Ruby Tuesday, In A Broken Dream, Reason To Believe, In My Life
Celkový čas: 147 min.
Zatím nejucelenější a zdaleka ne první výběr písní Roda Stewarta vyšel v roce 1990 na čtyřech CD pod názvem "Storyteller: The Complete Anthology 1964-1990". Nynější kompilace "The Story So Far - The Best of Rod Stewart" má sice poloviční rozsah, ale přesto je po okraj naplněná Stewartovými hity od začátku 70. let až do nynějška - nejnovějšími zářezy jsou zde dvě položky z poslední desky "Human" - "I Can’t Deny It" a "Don’t Come Around Here".

Dvojalbu nelze nic vytknout snad až na absenci nějakého nového kousku. Ale jinak všechna čest, obě desky mají přes 70 minut stopáže, všech 34 písniček (!) je digitálně remasterováno a booklet je plný zábavných fotek (jen má Stewart občas docela nevkus v oblečení...). Jsou zde všechny Stewartovy podstatné písně, osobně postrádám jen mou oblíbenou "People Get Ready" s Jeffem Beckem. Logika výběru, který není chronologický, je docela vtipná, rychlé skladby jsou na prvním disku s názvem "A Night Out" (Noc venku), zatímco ty pomalé a komornější na druhém CD pojmenovaném "A Night In" (Noc doma).

Reprezentativní "The Story So Far" velmi hezky ilustruje Stewartovy vokální schopnosti a žánrový rozsah, je schopen vypálit šťavnatý rock "It Takes Two" s Tinou Turner nebo velmi stoneovské "Hot Legs" i neuvěřitelné disco "Do Ya Think I’m Sexy" (číslo jedna na obou stranách Atlantiku), ale též jímavé balady, v nichž často projevuje svůj vytříbený smysl pro výběr coververzí ("Waltzing Matilda", "Have I Told You Lately", "Ruby Tuesday", "In My Life"). Poslech je tedy pestrý a přeci drží pohromadě právě díky Stewartovu charakteristickému hlasu, který jej na hony daleko dává poznat.

Je evidentní, že s s přibývajícími lety se Rod Stewart stále méně projevuje jako autor, na poslední desce "Human" se obklopil řadou autorů a producentů, ještě předtím "When We Were The New Boys" byla sestavena jen z převzatých skladeb. Jeho dvoudesková rekapitulace, jakkoli jistě vznikla zejména ze zištných důvodů, se ale nadmíru povedla a nám nezbývá než doufat, že se Stewartovi na ni další tvorbou podaří úspěšně navázat.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY