Van Morrison si to napodruhé s Blue Note prostě užívá

18.11.2012 09:25 - Daniel Mareš | foto: facebook interpreta

Ten chlápek v tom šviháckým klobouku tam v rohu, kdo to je? Odněkud ho znám! Šedesátá léta jsou už tak daleko, v mlze. Van Morrison prosycený kouřem, žvásty, jazzem, blues je stále tady. Takových desek je třeba a buďme za ně rádi, čas neúprosně plyne. Van Morrison je však "Born To Sing: No Plan B".
8/10

Van Morrison - Born To Sing: No Plan B

Skladby: Open The Door (To Your Heart), Going Down To Monte Carlo, Born To Sing, End Of The Rainbow, Close Enough For Jazz, Mystic Of The East, Retreat And View, If In Money We Trust, Pagan Heart, Educating Archie
Vydáno: 2.10.2012
Celkový čas: 57:51
Vydavatel: Warner Music
Nové album Van Morrisona "Born To Sing: No Plan B" je po veleúspěšné desce "What's Wrong With This Picture?" druhým počinem vydaným u Blue Note - vydavatelství orientovaného na jazz a blues. I tak ale čtyřiatřicátou desku nahrál irský hudebník v Belfastu.

Při poslechu se vracíme zpět v čase, v té hudbě je všechno, celá druhá polovina dvacátého století. Jsou v ní všechny ty hudební perly, které milujeme. Album nepřevyšuje kvalitu zmiňované první desky vydané u Blue Note v roce 2004, drží s ní však krok. Houpavě posluchače baví a ukolébává na vlnách střídmého aranžmá, elektrických kytar, piana, rytmiky a skvělých dechů. Krásné piano a celý úvod písně "Mystic Of The East", ke kterému se přirozeně přidá stále parádní Morrisonův hlas, potom dechy, skvělá mezihra na klávesy, saxofon - jsme opravdu v roce 2012?

Nostalgie. I přes ohromné kvality alba se při poslechu dostává na povrch. Všechny desky stárnoucích chlápků Morrisonovy generace jsou takové. A máme je rádi! Není tu nic navíc, vše do sebe skvěle zapadá, nelze vybrat jeden nejlepší song. Irský hudebník nahrál kompaktní, při sobě držící celek plný mystiky, radosti ze hry, zpěvu, života. Vydání je skvěle načasované pro dlouhé podzimní večery.

Předposlední kousek "Pagan Heart" je pak skvělé dřevní blues držící se anglické tradice, kterou hluboko v šedesátých letech započal otec ostrovního blues John Mayall.

Folkrockovou akustickou kytaru a smyčce známé z hudebníkovy nejúspěšnější konceptuální desky "Astral Weeks" z roku 1968 tu neuslyšíme. Tehdy psal rockovou historii, teď je vyzrálý a navýsost si hraní užívá. Posledním songem "Educating Archie" se vyloženě baví. Celý nosič je vlastně jedná dlouhá nekončící píseň nabitá energií. Doufejme, že nám brzo švihák v klobouku přichystá další část.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY