DVD nepodojíš!

20.11.2001 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

"Cesta z města" se stala před nedávnem poměrně velkým úspěchem české tvorby v kinech. Nyní vychází i DVD, na němž je kromě filmu obsažen i dokument, videoklipy a další příjemné bonusy. A my na něm na MusicServeru píšeme hlavně kvůli obsaženým písničkám.
7/10

Cesta z města (film)

Celkový čas: cca 120 minut
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Nebojte se, nerozhodli jsme se na MusicServeru recenzovat i filmy, přece jen jsme server o hudbě. Ale vzhledem k tomu, že jsem "Cestu z města" dostal na recenzi z toho důvodu, že obsahuje několik písniček, recenzi si na našem serveru můžete přečíst. Alespoň tak uzavřeme sérii článků, kterou jsme před časem tomuto filmu věnovali, ať už se jednalo o recenzi soundtracku, rozhovor s režisérem Tomášem Vorlem a hlavními herci Tomášem Hanákem a Bárou Nimcovou (celý si jej můžete i pustit v Realvideu), nebo o videoklip k písničce "Dva skřítci".

"Cesta z města" rozhodně není klasickou filmovou komedií, ani typickým filmem Tomáše Vorla. Je sice o něco divácky přístupnější než třeba předcházející snímek "Kamenný most", ale i tak z něj dýchá zvláštní poetika, která může být pro hodně diváků naprosto nepochopitelná. Jak se režisér vyjádřil i v dokumentu, který DVD obsahuje, nejde ve filmu ani tak o příběh, jako spíše právě o atmosféru a nevšední poetiku. Dá se na něj sice dívat i jako na komedii, ale v tom případě v ní bude chybět více vtipných scén. Jako svébytné dílo ovšem "Cesta z města" rozhodně stojí za to, i když se jí dá vytknout spousta věcí, například některé prkenné výkony neherců (což ruší hlavně v kontrastu s mistrovstvím Tomáše Hanáka a Bolka Polívky). Hudební stránka naopak za zmínku rozhodně stojí, protože tak příjemné písničky jste v českém filmu po roce devadesát asi ještě neslyšeli. Tady je naopak uplatnění mnohdy ne zrovna dokonalého zpěvu hlavních postav výhodou, protože dodává skladbám větší nádech skutečnosti. A takové "Dva skřítci" si se svou snoubenkou pískám asi už dva týdny a ne a ne je dostat z hlavy.

U DVD člověk očekává i něco navíc, než jen samotný film, takže co pro nás tvůrci nachystali u "Cesty z města"? V prvé řadě to jsou české i anglické titulky, což kvituji s povděkem. Dále poměrně dobře udělaný dokument o natáčení filmu, který byl vysílán v České televizi, a také tři videoklipy k písničkám "Dva skřítci", "Cesta z města", "Nejsi sám", které ovšem vznikly vystřižením z filmu. Reklamy sponzorů a upoutávky na "Musíme si pomáhat" a "Pelíšky" už jako bonus nepočítám.

Vybavení DVD je tedy na české poměry standardní, dal bych si asi říci nějakou biografii herců a režiséra a podobně, ale i tak přítomný dokument a další věci docela potěší. "Cesta z města" není asi film, který se bude líbit každému, ale pokud vám ano, DVD vám mohu s klidným srdcem doporučit.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY