Rita Ora - hvězdy popu v jednom balení

30.10.2012 17:35 - Jaroslav Hrách | foto: facebook interpreta

Rita Ora je známá především díky skvělému singlu "Hot Right Now", na kterém se podílel drum'n'bassový producent DJ Fresh. Letos vydává svou debutovou desku "Ora", na níž spolupracovala s velkými jmény jako například will.i.am, Tinie Tempah nebo Stargate. Zvládne se však prosadit v mainstreamovém popu?
6/10

Rita Ora - Ora

Skladby: Facemelt, Roc The Life, How We Do (Party), R.I.P. (feat. Tinie Tempah), Radioactive, Shine Ya Light, Love And War (feat. J. Cole), Uneasy, Fall In Love (feat. Will.I.Am), Been Lying, Hello, Hi, Goodbye, Hot Right Now (DJ Fresh feat. Rita Ora)
Vydáno: 22.10.2012
Celkový čas: 42:48
Žánr: Pop
Vydavatel: Sony Music
Rita Ora, mladá britská zpěvačka narozená v Jugoslávii, má bezpochyby potenciál zaujmout širokou škálu lidí svou popovou muzikou. Vypadá dobře, zpívá dobře a dělá moderní hudbu. V roce 2009 zkusila štěstí v Eurovizi, z níž však odstoupila, protože se prý necítila připravená proniknout do hudebního průmyslu. V témže roce zaujala Jay-Zho a nakonec podepsala spolupráci s jeho nahrávací společností Roc Nation. Dlouho se nic nedělo a až koncem roku 2011 vznikl společný hit Rity a DJe Freshe "Hot Right Now", ke kterému byl natočený i videoklip. Kromě velké sledovanosti klipu se samotný singl dostal na první příčku britské hitparády.

Rita Ora se neubrání srovnávání s jinými popovými zpěvačkami, inspiruje se u Gwen Stefani a Beyoncé. Nicméně největší podobnost má s Rihannou, která spadá pod management labelu Roc Nation. Kromě celkem podobného vzhledu jsou dost podobné i některé skladby a člověk nepříliš znalý hlasů obou zpěvaček by si je snadno mohl splést. "R.I.P.", druhý singl z desky, ve kterém hostuje britský rapper Tinie Tempah, napsal Kanaďan Drake původně pro Rihannu na předposlední album "Loud". Ta ale nakonec tento song odmítla. Nakonec se ho tedy ujala Rita Ora a nedopadlo to vůbec špatně. Při poslechu se však nejde se ubránit pocitu, že skladba nebyla psána přímo pro ni. Stejně tak zní i "Shine Ya Light".

Další celkem výraznou kopírkou se může zdát remake skladby z roku 1993 "Party And Bullshit" od amerického rappera Notoriouse B.I.G.ho. Rita si z originálu vypůjčila celkem chytlavý refrén, u něhož jsem si však hned vzpomněl na Katy Perry a její "Last Friday Night (T.G.I.F.)". Nejspíš za to může dost podobné schéma písně. V pořadí třetí singl "Radioactive" zase evokuje taneční hudbu od Davida Guetty. A navíc ji napsala australská zpěvačka Sia, jeho častá spolupracovnice.

Nejlepší momenty na desce? "Love And War" s hostujícím J. Colem (také z labelu Roc Nation), "How We Do (Party)", pomalá "Been Lying" a závěrečná balada "Hello, Hi, Goodbye", která zaujme hned na první poslech. A vlastně bych zapomněl na skvělou "Hot Right Now"!

Deluxe edice

Rita Ora - Ora (Deluxe edice)
Kromě standardní edice vyšla i deluxka, která obsahuje navíc ještě další tři písně - "Crazy Girl", "Young, Single & Sexy" a "Meet Ya". Je celkem škoda, že nejsou součástí standardní edice, protože konkrétně poslední dva songy se moc dobře poslouchají. A akustická kytara v "Meet Ya" deluxe edici skvěle zakončuje.

Ve výsledku dopadlo debutové album "Ora" nadprůměrně, Rita Ora je mladá a nadějná zpěvačka. Umí udělat chytlavé věci, jen jí chybí dostatek invence. Inspirace u ostatních zpěvaček je prostě příliš slyšitelná. Takže ve finále dávám šestku, v případě deluxe verze si k celkovému hodnocení klidně přičtěte bod navíc.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY