shop.musicserver.cz
Benátská noc 2012, areál Vesec u Liberce, 28.7.2012

Třetí Benátská aneb Kabát versus Sunrise Ave

Vydáno: 29.07.2012 19:03 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

To by nebyla Benátská noc, aby alespoň chvíli nepršelo. Po většinu soboty bylo celkem snesitelně, ale potom přišel obrovský slejvák, který zalil do té doby vyprahlý Vesec. Asi nejvíc to schytal Kabát, který i přesto dokázal lidi pořádně nažhavit. Vedle něj pak vystoupili i Sunrise Avenue, Mňága a Žďorp nebo Oceán.

Live: Benátská noc, den druhý

místo: areál Vesec u Liberce
vystoupili:Eddie Stoilow, Vypsaná fiXa, Mňága a Žďorp, Walda Gang, Anna K., Chinaski, Kabát, Sunrise Avenue, Oceán a další
datum: 28. července 2012
Fotogalerie

Sobota přivítala Benátskou noc celkem vlídně. Jediné, na co si člověk mohl stěžovat, byla kapacita zázemí v kempu. Ten byl sice velkokapacitní, jenže to platilo především o počtu stanů, které se do něj daly nacpat. Na korýtka s vodou na umytí zubů se stály fronty a vybrat ten správný záchod byla také ruská ruleta.

Eddie Stoilow, Benátská noc 2012, Areál Vesec u Liberce, 28.7.2012
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Nicméně tyto "drobné nedostatky" byly zapomenuty už ve chvíli, kdy spustili Eddie Stoilow. Jejich poprock okořeněný auto-tunem přitáhl na danou dobu slušný počet lidí. Vedle svých věcí zahráli i "Sweet Harmony" od The Beloved, ovšem největším hitem byla pochopitelně "Frozen". Velká škoda že museli vystupovat tak brzy, v pozdější čas by přitáhli o dost víc lidí, ačkoli i tak měli takový ohlas, že museli přidávat. O něčem takovém si po nich nastoupivší Doctor PP mohl nechat jen zdát.

Doctor PP vystřídali na hlavní scéně Turbo, kteří snad omládli od té doby, co jsem je viděl před dvaceti lety naposledy. Nicméně i tak splnili, co jsme od nich já a, řekl bych, i publikum čekali. Prostě klasický osmdesátkový rock, slušná kytarová hra i hity jako "Hráč" nebo "Chtěl jsem mít". Soudím i podle toho, jak si s Turbem lidi zazpívali.

Mňága a ŽŽďorp, Benátská noc 2012, Areál Vesec u Liberce, 28.7.2012
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Jak už je zvykem, slušnou návštěvu přitáhla Mňága a Žďorp, která dorazila v plné sedmičlenné sestavě. Sázela jeden hit za druhým od "Hodinového hotelu" přes "Nagasaki Hirošima", "Spaste svoje duše" až po "Nejlíp jim bylo". Petr Fiala svým osobitým vystupováním tak trochu připomněl Jiřího Macháčka z předchozího dne. Už někdy uprostřed jejich vystoupení se objevily první kapky, které na chvíli ustaly, ale při "Ajlavjů" se spustil prudký slejvák. Do toho přišlo neskutečné bubenické sólo a člověk nevěděl, jestli utéct, nebo zůstat. Výsledek byl tak půl na půl. Naštěstí po chvilce pršet přestalo, a tak už bylo možné si relativně v klidu vychutnat nejen saxofonová sólíčka, ale třeba i dva přídavky zakončené "I cesta může být cíl".

Jiří Schmitzer, Benátská noc 2012, Areál Vesec u Liberce, 28.7.2012
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
To ale ještě nebylo od Mňágy úplně všechno. Na vedlejší scéně totiž začala zvukovou zkoušku Vypsaná fiXa, která plynule navázala právě skončenou "Cestu" ve své vlastní verzi. Už za tento počin sklidila bouřlivý potlesk, který pokračoval dál i v řádné části jejich vystoupení. Bez mučení se přiznám, že fiXu jsem nikdy moc nesledoval, ale tentokrát jsem vytrval celý koncert a opravdu mě to bavilo, stejně jako slušný chumel před pódiem. Jejich hitový a energický rock na lidi dokonale platil a už "My máme všechno, co chcem" nebo "Ninu" s nimi zpívalo prakticky celé osazenstvo.

Po fiXe nastoupila sympatická Anna K., která patří taktéž mezi pravidelné návštěvníky Benátské noci, nicméně její výstup se tak trochu pral s vedlejší scénou, kde koncertoval Jiří Schmitzer. Přetáhl Anně K. značnou část publika, které bavil humorem sobě vlastním. Kdo se chvíli zastavil, už většinou zůstal, aby zjistil, jak nakonec dopadne jeho souboj s mouchou v puse. I přes to, že mu nedorazili sólisté, a diváci tak přišli o sóla, nakonec Schmitzera alespoň přemluvili, aby zahrál "Prdel", a dočkali se i "Ferdy" nebo disca "Kaluž".

Benátská noc 2012, Areál Vesec u Liberce, 28.7.2012
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Vystoupení Walda Gangu, respektive jeho část, jsem bohužel viděl, a co hůř - i slyšel. Tahle parta, kde nechybí třeba ani Upír Krejčí nebo Robert Rosenberg, už przní nejen Matušku, ale i Wabiho Daňka nebo Greenhorns. Ovšem jejich hospodsko-rockové verze "Hudsonských šífů" nebo "Chajdy drnový" nejsou nic proti "Lásko má, já stůňu". Ještě že Helena Vondráčková nemá na tuhle písničku práva, jinak by už byli před soudem.

Krátce před tím, než na hlavním pódiu odstartovali Chinaski, spustil Oceán na tom vedlejším své první vystoupení na festivalu po osmnácti letech. Bohužel, naplnila se většina jejich textů i samotný název kapely. Jakmile Oceán začal, spustily se z nebe cáry vody a po chvíli se k nim přidaly i hromy a blesky. Byla to neskutečná škoda, protože kapela s Jitkou Charvátovou za mikrofonem byla excelentní, ale hrála jen pro hrstku svých nejvěrnějších příznivců vyplavených jako myši. I tahle hrstka si s ní zazpívala "Dotyky v zemi" a vychutnávala si to málo elektroniky na festivalu.

Kabát, Benátská noc 2012, Areál Vesec u Liberce, 28.7.2012
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Po konci Oceánu se už ale většina přesunula na hlavní scénu, kde se pomalu chystal vrchol druhého, respektive třetího dne. Přesně na čas se rozzářila speciálně dovezená světla, zaplály ohně a rozezněly se první tóny "Banditi Di Praga". Kabát naběhl na scénu, rozsvítily se tři projekční stěny za pódiem instalované taktéž pouze pro ně a rozjeli hodinu a půl trvající vystoupení, založené především na hitech, mezi které začlenili i několik starších věcí. Publikum, sprchované vydatným deštěm, možná zpočátku nereagovalo tak bouřlivě, ale série "Shořel náš dům", "Malá dáma" a "Dole v dole" ho rozžhavila doběla. A jen málokoho déšť od Kabátů odradil. Početnější publikum neměl do této doby nikdo.

Zatímco Bryan Adams o den dřív využíval promítací stěny hlavně k přímému přenosu, hlavní program vysílání Kabátů byl postavený na nejrůznějších animacích a videosekvencích a diváci, kteří chtěli vidět detaily, se tak museli spokojit jenom s obrazovkou mezi pódii. Koncert svižně plynul, Kabáti, jak je jejich zvykem, sázeli jeden song za druhým, a po relativně krátkém čase se s publikem rozloučili. Poprvé. Poté přidali "Pohodu" a zase na chvíli odešli. Tu pořádnou část přídavků napěchovali "Burlakama", dvěma evergreeny "Žízní" a "Colorado", při kterém se prakticky schovali za neprostupnou mlhovou stěnu. O úplný závěr se jako už tradičně postaralo "Moderní děvče". Publikum ještě dlouho volalo po návratu kapely, to už se na vedlejší scéně připravovali další ze zahraničních hostů - Sunrise Avenue.

Sunrise Avenue, Benátská noc 2012, Areál Vesec u Liberce, 28.7.2012
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Kdo by čekal, že bude tahle finská partička alespoň srovnatelná atrakce jako Kabát, mýlil by se. Ačkoli s jejich příchodem ustal déšť a přišel skoro sunrise, obecenstvo měli zhruba poloviční. Na druhou stranu to nevypadalo, že by jim to nějak vadilo. Po dvou písničkách a hitovce "Sex & Cigarettes" dokonce česky pozdravili Liberec, omluvili se za počasí, které údajně přivezli z Helsinek, a navázali další sérií hitovek "Forever Yours" a především i "I Don't Dance", u které se výrazně chytlo i publikum. Jestli někdo čekal, že budou seversky chladní, byl na omylu. Začalo to ve chvíli, kdy spustili rockovou verzi znělky z "Dallasu" a pak pokračovali mixem nejrůznějších předělávek. Během krátké chvíle v nejrůznějších podobách, nejčastěji reagge, zazněly Rihannina "We Found Love", "Sweat A La La Long" Inner Circle, Princova "Most Beautiful Girl In The World", Bruno Mars, "Sex On Fire" Kings Of Leon, u které se chytalo překvapivě málo lidí, a vše završila "Bohemian Rhapsody", u níž se naopak chytli snad všichni. O finále se postarala pochopitelně dvojice největších hitů "Fairytale Gone Bad" a "Holywood Hills", kterou už s nimi zpíval celý dav. Potom se finský kvartet rozloučil a odešel. Veškerou naději na návrat vzal vzápětí vypuknuvší ohňostroj.

Poté sice ještě pokračovali Mandrage, ale ty jsem si nechal ujít. Už vzhledem k tomu, že nebyli schopní zvukovou zkoušku posunout nebo alespoň ztišit a nerušit jednu z hlavních hvězd, a navíc neholduju pubescentnímu šmoulímu zpěvu. V neděli nás čeká poslední den v čele s Tomášem Klusem, Danielem Landou, Dědou Mládkem, Kamilem Střihavkou, Debbie nebo Václavem Neckářem.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Voltaano a Jiří Schnitzel vytvořili v Malostranské besedě punk-folkové duo (17.02.2024 19:56)
- Vojtaano spojí síly s Jiřím Schmitzerem a na Valentýna zahrají v Malostranské besedě (08.02.2024 10:17)
- Z Mňágy a Žďorp odešel základní pilíř - kytarista Martin Knor (10.01.2024 07:57)
- Eddie Stoilow představují nový singl v češtině. Videoklip "Nejdál" ukazuje temné stránky života (09.01.2024 10:49)
- Naživo: Mlčenlivá Mňága a Žďorp hrála v Praze o sto šest (21.12.2023 10:14)
- Na slovenském Topfestu 2024 vystoupí Scorpions i Kabát (01.12.2023 18:18)
- Absolutní slavicí je poprvé Ewa Farna. Zvítězili také Marek Ztracený, Kabát a Calin (24.11.2023 23:45)
- Video: Mňága a Žďorp po dvaceti letech natočila klip k písni "Nic složitýho". Hlavní role obsadili dva skalní fanoušci (02.11.2023 08:15)
- Eddie Stoilow oslaví dvacáté výročí novým českým singlem. Poprvé ho představí v Lucerna Music Baru (05.10.2023 17:46)
- Video: Vypsaná fiXa klipem "Šína je singl" dokazuje, že "punk is not dead" (22.09.2023 12:14)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Themroc U2 Sia Taylor Swift Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu