Chris Brown s novou deskou dosáhl amerického prvenství

12.07.2012 17:14 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Pátá řadovka "Fortune" Chrisovi Brownovi vynesla americké zlato, prodej měl však oproti té poslední, též zlaté, poloviční. Pořadí desek výrazně ovlivnily slevy na Amazonu, Flo Rida se tak ani nedostal do první desítky. V singlech zůstalo vše při starém s Carly Rae Jepsen v čele, nejvyšší novinku měla Pink.
Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe
© facebook interpreta
SINGLY - "Call Me Maybe" Carly Rae Jepsen vede hitparádu už pátým týdnem, downloady dokonce osmým. Čísla mají s Maroon 5 velmi vyrovnaná, "Payphone" ztrácí pouze v počtu stažení, který ale má největší váhu, takže zatím to na převzetí vedení nevypadá. Skladba Maroonů se od svého debutu na třetím místě posunula na dvojku a celkově je v první desítce už dvanáct týdnů. V tomto právě stanovila Nicki Minaj nový rekord: "Starships" debutovalo v první desítce a drží se tam bez přestávky už dvacet jedna týdnů. Dosud nejtrvalejším Top 10 debutantem byl "I Gotta Feeling" Black Eyed Peas s dvaceti týdny, ten však navíc získal ještě zlato.

Gotye zůstal bronzový a Katy Perry čtvrtá, ocenění Airplay Gainer "Wide Awake" (+22 % na 87 milionů) nejspíše vynesla premiéra dokumentárního koncertního filmu "Katy Perry: Part Of Me." Ellie Goulding se pak s působivými přírůstky ve všech měřítkách posunula na pětku. Podařilo se jí to za 29 týdnů, což patří k rekordně nejpomalejším postupům. Celosvětovou chválu sklízí novinka s Tiniem Tempahem "Hanging On", další úspěchy i v USA by tak mohly následovat. "Titanium" Davida Guetty si polepšilo na sedmičku. Na jedenáctce a dvanáctce se srovnal Flo Rida s "Wild Ones" a "Whistle".

Novinku týdne má Pink, "Blow Me (One Last Kiss)" odstartovala na padesát osmičce, přičemž určitě ji uvidíme ještě výše. 69. pozici obsadil Tim McGraw s "Truck Yeah", 78. příčku má DJ Khaled s "I Wish You Would", o tracku s Kanyem Westem a Rickem Rossem bude více řeč v Měsíci v hip hopu, stejně jako o místu devadesátém sedmém, "2 Reasons" Treye Songze a T.I.e. Na devadesát devítce startuje hitparádová pouť "Get It Started" Pitbulla a Shakiry.

    Top 10 - singly:
  1. Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe
  2. Maroon 5 feat. Wiz Khalifa - Payphone
  3. Gotye feat. Kimbra - Somebody That I Used To Know
  4. Katy Perry - Wide Awake
  5. Ellie Goulding - Lights
  6. Rihanna - Where Have You Been
  7. David Guetta feat. Sia - Titanium
  8. fun. feat. Janelle Monáe - We Are Young
  9. Nicki Minaj - Starships
  10. Usher - Scream

Chris Brown - Fortune
© facebook interpreta
DESKY - "Fortune" je pátým albem Chrise Browna a po předchozím "F.A.M.E." také druhým zlatým. 134 tisíc je však oproti 270 tisícům poloviční. "Looking 4 Myself" Ushera ale prodejně propadlo obdobně, neslavně dopadl i další žánrový interpret R. Kelly. Druhou nejlepší novinkou týdne je Flo Ridovo "Wild Ones" s 31 tisíci prodanými kusy. Nebýt šílenosti jménem Amazon 99centová akce, v pohodě by se umístil v první desítce, takhle z toho byla až čtrnáctka.

Amazon na ekvivalent dvaceti korun snížil na jeden den cenu hned dvacítce úspěšných novějších desek a výsledek překopal celý žebříček. "Teenage Dream" Katy Perry vyskočil na stříbro s pětinásobným prodejem oproti týdnu předchozímu. Zpátky nahoru vystřelili i Gotye, fun. a The Black Keys, taková Ellie Goulding s "Lights" dosáhla nového maxima, jednadvacítky za 23 tisíc prodaných kusů. Do první desítky se mezi kousky od Amazonu vlezli ještě Justin Bieber, Maroon 5 a Linkin Park, obě kapely s běžným 70%ním propadem, a Adele, která se za těchto nestandardních podmínek poprvé těsně přiblížila vypadnutí.

Příští týden zvítězí s 200+ tisíci prodanými kusy Zac Brown Band s "Uncaged", sekundovat jim bude Frank Ocean s debutem "Channel Orange", prodávaným první týden exkluzivně přes iTunes. O zajímavých okolnostech vydání zpěvákova alba si povíme příště.

    Top 10 - alba:
  1.  N Chris Brown - Fortune (134)
  2. Katy Perry - Teenage Dream (80, +417 %)
  3. Justin Bieber - Believe (70, -40 %)
  4. Maroon 5 - Overexposed (68, -70 %)
  5. Linkin Park - Living Things (64, -72 %)
  6. Gotye - Making Mirrors (44, +248 %)
  7. fun. - Some Nights (43, +181 %)
  8. Kenny Chesney - Welcome To The Fishbowl (43, -30 %)
  9. Adele - 21 (41, -3 %)
  10. The Black Keys - El Camino (37, +396 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY