shop.musicserver.cz
Bažant Pohoda 2012, Letiště, Trenčín, 7.7.2012 - headlineři třetího dne

Poslední den na Pohodě byl ve znamení žen

Vydáno: 10.07.2012 10:04 v sekci Naživo - Radek Londin | foto: Martin Chrz / musicserver.cz

Hlavní program letošního finále Pohody patřil z velké části ženským hlasům. Představily se Anna Calvi, Emilíana Torrini nebo Warpaint. Byly jsme i u ostatních koncertů na velkých pódiích. Kdo chtěl, mohl si užít poslední večer v Trenčíně až do rána.

Live: Bažant Pohoda 2012 - den III - headlineři

místo: Letiště, Trenčín, Slovensko
vystoupili: Emilíana Torrini, The Kooks, Anna Calvi, Warpaint, Public Enemy, Guillemots, Portico Quartet a další
datum: 7. července 2012
Fotogalerie

Čad, Bažant Pohoda, Trenčín, 7.7.2012
© Martin Chrz / musicserver.cz
Slunce se pomalu kutálelo k ještě rozpálenému obzoru a britským Guillemots se na hlavním pódiu povedl zřejmě rekordní kousek letošního festivalu - během vystoupení zhruba tak stokrát znásobili své publikum. Ono to nebylo tak těžké, když zpočátku před nimi stál hlouček asi padesáti lidí... Byl totiž čas, kdy se většina festivalových harcovníků vyrazila převléct na večer, protože obloha hrozila podobně jako v pátek bouřkou. Možná k jejímu uklidnění přispěl právě klenutý atmosféricky alt-pop formace kolem frontmana Fyfeho Dangerfielda. Poslední noc se na festivalu nakonec odehrála pod jasnou oblohou za ideálních podmínek. Čtveřice ovládla pódium s naprostou lehkostí, jen škoda že zpočátku zlobil zbytečně naddimenzovaný zvuk a hlavně basy. Přitom právě jemný zvuk kontrabasu tvoří jejich specifický prvek. Odehráli průřez singly a nadhodili i něco z prvního zástupce jejich ambiciózního kvartetu desek, které chtějí ještě během roku vydat. Nová nahrávka "Hello Land!" pro ně znamená alespoň částečný návrat do fazóny, v jaké byli naposledy na skvostném debutu. Věci z něho patřily v setlistu k největším držákům: fantazijní "Made Up Love Song 43", úderná "Trains To Brazil" nebo závěrečná "Sao Paolo" ukázaly, že Fyfe má talentu i espritu jako málokterý zpěvák a songwriter.

Anna Calvi, Bažant Pohoda, Trenčín, 7.7.2012
© Martin Chrz / musicserver.cz
Něco podobného by se dalo říci i o Anně Calvi Nepatří k hezounkým křehulím a její projev není ani tak o něžnosti, jako o spalující vážni a emocích. Průchod jim dávala nejen skrze pevný hlas, ale taky skvělým citem pro dramatický timing. A taky zkreslení z jejího Telecasteru měly dost prostoru na vyznění, hraje totiž jenom v triu, což je pro její šansonový přístup naprosto ideální podbarvení. Ostatně v setu nechyběl ani její anglický cover "Jezebel" od Edith Piaf, jinak odehrála prakticky celý eponymní debut. Vrcholem nakonec nebyla ani tak celkem rutinně odehraná hitovka "Desire", jako spíše dynamičtější "No More Words", "The Devil" nebo "I'll Be Your Man", některé z nich rozvedla sérií krátkých bluesových kytarových frází a více si v nich hrála s výrazem. Jen škoda, že skončila téměř čtvrt hodiny před vymezeným časem. Její koncert totiž nabídl zajímavý kontrast k většině ostatních headlinerů - nebyl jen příjemnou zábavou složenou z pozitivních emocí, ale měl v sobě démonickou kvalitu a dráždivou porci temnoty.

Emiliana Torrini, Bažant Pohoda, Trenčín, 7.7.2012
© Martin Chrz / musicserver.cz
Hladivé tóny a melodie ale přišly hned v zápětí na hlavním pódiu, kde se představila islandská Emiliana Torrini s kapelou. Když jsem před dvěma lety psal o jejím pražském koncertu, že zmenšila Palác Akropolis v obývák a na závěr málem rozdávala koláčky s čajem, dalo se to říci i o trenčínském letišti - jen místo obýváku si třeba dosaďte zahradu za domem. Hlavní roli měly songy ze zatím poslední a už čtyři roky staré řadovky "Me And Armini", a i když mi přišlo, že jí chvílemi chyběla jiskra, poslední rozloučení slunce za doprovodu "Big Jumps" nemělo chybu, čerstvou tmou pak krásně proudila ozvěnami a dozvuky zahalená "Gun".

Warpaint, Bažant Pohoda, Trenčín, 7.7.2012
© Martin Chrz / musicserver.cz
Když jsem minulý rok slyšel Warpaint naživo, byl jsem dost zklamaný - působily jako indie panenky na klíček, které mají šikovně zmáknutou personální politiku (o nepřímém propojení s RHCHP už se psalo dost), ale na pódiu skutek utek. Tentokrát ho však našly. Rády staví svou ženskost na odiv a lehce provokují, což v kombinaci s poletujícími vokály a rozmazanými kytarami vytvořilo atmosférou vlhký sen indierockového fanouška. Vyvrcholení přišlo v mém případě spolu s největší hitovkou "Undertow", závěrečná "Beetles" orgastické pocity příjemně udržela.

The Kooks, Bažant Pohoda, Trenčín, 7.7.2012
© Martin Chrz / musicserver.cz
U laciných sexuálních metafor by se ještě dalo chvíli zůstal, protože v případě The Kooks se přímo nabízejí. Taky na Slovensku vytvořili kotel před pódiem z velké části náctky. A pro ně to byla nepřerušovaná extáze. Britští hezounci vytahovali melodie jak králíky z klobouku, a ačkoli člověku nemusí jejich baličský přístup ladit, mají doslova továrnu na popové laskominky. Servírovali je suverénně, převázané červenou stužkou pubescentních klišé, až jsem si občas přišel jako kdysi na večírcích, kde se cucá víno, zkouší první polibky a otázky typu: "Nepůjdem se projít?". The Kooks odmítají jako kapela dospět, ale ani se jim nedivím, protože nejlíp jim jdou krátké a nekomplikované písničky o lásce. Můžete je za to milovat, nebo se jim smát, ale ta přímočarost je naživo sympatická.

Public Enemy, Bažant Pohoda, Trenčín, 7.7.2012
© Martin Chrz / musicserver.cz
Podruhé za večer jsem musel přehodnotit svůj dosavadní přístup ke kapele - v tomto případě k The Horrors. Při dosavadních dvou setkáních na polském Offu a ostravských Colours vždy působili na velkém pódiu dost bezradně a zařadil jsem si je mezi studiové počiny. Možná to bylo přece jenom sevřenějším prostředím na Orange Stage nebo jim prostě jen sedla noc, ale tentokrát byl jejich koncert hodně v Pohodě. Ještě větší důraz než v Ostravě kladli na elpíčko "Skying", a ačkoli se vokál Farise Badwana ztrácel pod shoegazovými vrstvami, nebylo to na škodu, protože zvukově náročný amalgám držel tentokrát pohromadě a byl dost nahlas, aby hluková složka jitřila emoce sama o sobě.

Public Enemy, Bažant Pohoda, Trenčín, 7.7.2012
© Martin Chrz / musicserver.cz
Mezitím ve stanu Dome vraceli Public Enemy hip hop k jeho rebelským kořenům, stihl jsem jen kousek, ale zdálo se, že to mohla být docela show, protože tihle chlápci se drží v drsném ringu rapu s vytrvalostí i urputností Rockyho. Na hlavní stage zatím Chase & Status ukazovali, kam vyrostl (přerostl?) drum'n'bass a dubstep - bylo to velké, barevné a se spoustou nablýskaných breaků pro davy a chytlavých vokálů. Ti, kteří před několika lety předvídali dubstepu velký potenciál, asi ani netušili, jakou budou mít pravdu a jak moc je jeho swingující beat všežravý.

Taky hudba Portico Quartetu si bere prvky z původního dubstepu (nikoli však z jeho současné přeplňované podoby), přesto jde o téměě pravý opak toho, co se dělo ve stejné době na hlavním pódiu. S letošním třetím albem se britští hudební zadumanci posunuli více k elektronice, ale jejich jedinečný mix jazzového minimalismu s rytmickými prvky posbíranými po celém světě zůstal, stejně jako výrazné používání originálního perkusivního nástroje hang. Ani nevadilo, že kvůli čekání na nástroje, které se sekly někde na cestě, museli vystoupit později v noci - k jejich hypnotické hudbě se hodila pokročilá hodina perfektně. Skvělá meditativní tečka za letošní Pohodou.

Celkové shrnutí festivalu přineseme v posledním reportu.

NÁZORY
  • Anna Calvi (MM, 10.07.2012 10:11) Reagovat

    pan redaktor, Anna Calvi song The Devil na 100% nezahrala, skoda, pretoze som nanho cakal, bo je to naj song z debutu

    • Re: Anna Calvi (Autor, 10.07.2012 10:28) Reagovat

      Tak to se omlouvám, přišel jsem chvilku po začátku setu a měl jsem za to, že ji právě v té chvíli hraje...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Emiliana Torrini vzdává v "Let's Keep Dancing" hold zamilovaným (20.03.2024 19:11)
- Video: Warpaint slaví 20 let existence novým singlem "Common Blue". V klipu nás nechají nakouknout do backstage (20.02.2024 17:09)
- Nové desky 4/2024 - od Jamese Arthura přes The Smile po Dymytry (31.01.2024 21:27)
- Chase & Status, Wilkinson, Sub Focus a spousta dalších. Let It Roll 2023 nabídne nejvíce zahraničních účinkujících v historii (22.07.2023 10:49)
- Nové desky 29/2022 - od Jacka Whitea přes She & Him po The Kooks (27.07.2022 23:17)
- Nové desky 18/2022 - od Halestorm přes Sigrid po Arcade Fire (10.05.2022 17:00)
- Nové desky 45/2021 - od Taylor Swift přes Roda Stewarta po Mirai (17.11.2021 19:00)
- Nové desky 21/2021 - od Texas přes Pokáče po The Veronicas (01.06.2021 08:00)
- Nové desky 10/2021 - od Seleny Gomez přes Nicka Jonase po Roba Zombieho (16.03.2021 08:00)
- Audio: The Horrors dokonávají návrat industriálním songem "Lout" (25.02.2021 16:55)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu