Rock For People s 290 hodinami zážitků se blíží, na čtvrtek s Faith No More zbývají poslední vstupenky

28.06.2012 12:56 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Lords Of Lightning
© Duchess Photographics
Téměř 280 položek na programu, přes 150 vystupujících, 290 hodin zážitků... Multižánrová hostina, která se bude od 3. do 6. července ve Festivalparku v Hradci Králové servírovat pod značkou Rock For People, je bez nadsázky opulentní. A netýká se jen hudby, ale i stále kvalitnějšího servisu pro návštěvníky. Při přípravě chodů se pořadatelé ze společnosti Ameba Production řídili přáními a požadavky hostů: proto letos nemohou chybět bankomat, velkokapacitní uzamykatelná úschovna, posílená kyvadlová doprava z nádraží, snídaně ve stanových městech, čerstvé potraviny ve festivalovém Spar-City shopu, prodloužená platnost zpětných jízdenek Českých drah za 50 % ceny, více vody (i té za hubičku), toalet, ale také více signálu wi-fi a naprosto luxusních verzí mobilních aplikací Festivalového průvodce.

Pensum lákavých položek na hostině je třeba uvést i jedním důležitým upozorněním: v předprodejích zbývají již poslední jednodenní vstupenky na čtvrtek 5. července, kdy vystoupí Faith No More a další z headlinerů Orbital a Skrillex. Zájem o vystoupení Faith No More má - vedle přídomku "legendární“, kterým se tato kapela může oprávněně honosit - i další opodstatnění. Na Rock For People zahrají hudebníci v čele s Mikem Pattonem na speciálně vybarvené stage; před několika dny pak stylizovaným parte naznačili, že může jít o poslední turné v historii kapely. "S ohledem na požadavky Faith No More to vypadá na loučení, ačkoliv u nich si nemůže být nikdo jist ničím. Každopádně velkolepá show bude ve znamení překvapení, největších hitů, dárků, nadsázky a květin. Kdo na náš festival přijde s nějakou kytkou, stane se součástí příběhu této skvělé kapely," říká Michal Thomes, ředitel festivalu. Na místě bude v prodeji ještě omezený počet jednodenních vstupenek.

I další hlavní jména letošního programu, Franz Ferdinand, The Prodigy, Crystal Castles, Refused nebo The Subways ilustrují letošní žánrový rozptyl: od indie rocku přes post hard core a vkusný pop až po progresivní electro. Podobné je to i v případě tuzemských formací! Na jedné straně stojí hudební pardálové v podobě Laca Decziho, Radima Hladíka nebo Mekyho Žbirky, na druhé české a slovenské mladičké kapely vystupující především na Talent & Jam stage. "Speciální sety chystají Aneta Langerová, Cocotte Minute nebo Meky Žbirka, který k nám jako na jediný festival přijede s padesáti filharmoniky Cappella Istropolitana. Exkluzivní pak budou dýdžejská vystoupení kapel, které na Rock For People hrají - například Tata Bojs, Horkýže Slíže nebo Support Lesbiens. Za výlučný můžeme označit i program Večírku 3. července na jedné ze stagí, kde se vystřídají kapely jako Bílá nemoc, Medvěd 009 nebo P.S. Tyto kapely hrály i na prvním ročníku RfP v roce 1995," říká dramaturg Petr Fořt. Doplňme, že DJs program bude probíhat souběžně na čtyřech scénách až do rána, nevyjímaje loni do posledního místa zaplněný stan Silent Disco. Kompletní přehled letošních účinkujících je k dispozici na této adrese.

Anoncovaná show "metačů blesků" Lords Of Lightning dokládá i pestrý nehudební program. Jeho součástí budou divadelní aréna se soubory jako Kvelb nebo Spitfire Company, streetballové hřiště, moderní komunikační technikou nacpané zóny T-Mobile a Google, nová vizuální stránka festivalu například s dřevěným šapitó Magic Mirrors, technická a přírodovědná prezentace. V programu nechybí ani hudební či taneční dílny. To vše v kombinaci s vynikajícím jídlem a pitím, včetně servisu do skla a na porcelán ve značkové Staropramen Potrefené huse! A samozřejmě s módou - letošní kolekce se značkou Rock For People bude rozšířena o holínky, dámské tunely na hlavu nebo slušivé dvoudílné plavky.

Stejně jako každý rok věnují pořadatelé maximální důraz bezpečnosti návštěvníků. V prostoru stanového města a parkovišť (obé bylo i s ohledem na plynulou logistiku a zaplňování stany rozděleno na sektory) a samotného Festivalparku bude působit na 270 pracovníků bezpečnostní služby. Mnohem propracovanější budou i další složky Integrovaného bezpečnostního systému. Už vloni byly při zabezpečení areálu poprvé použity termokamery, které pomáhaly především odhalit průniky lidí bez vstupenky na festival. Letos bude toto zařízení využito i pro zvýšení bezpečnosti lidí v pitech (kotli), odhalení rizika úrazů nebo nevolnosti. Průběžně tak budou prováděny termovizní snímky, které si budou moci v rámci technické a přírodovědné zóny prohlédnout i návštěvníci. Na spolupráci nad tímto pilotním projektem se sešlo pět subjektů včetně ČVUT.

Péči, které se na RfP návštěvníkům dostává, ilustruje rovněž ekologický program. Novinkou je moderní mobilní třídící linka, kterou organizátoři nechali sestavit a inovovat na základě zkušeností z minulých let. Festivalovou třídící linkou projde během osmi dnů 100 % odpadu generovaného v průběhu celého festivalu i po něm, přičemž jen vloni bylo takto vytříděno kolem 80 tun odpadů. Pracovat na ní budou na tři stovky dobrovolníků a brigádníků. "Jednoduše řečeno, jako jediný festival u nás už dnes uklízíme dočista a veškerý odpad generovaný v areálu festivalu kompletně třídíme," vysvětluje Štěpán Suchochleb, který řídí ekologický program RfP.

Vedle řady VIP hostů z kulturního i společenského světa pořadatelé v Hradci Králové přivítají i dvě významné persony šoubyznysu: atmosféru si na Rock For People přijedou užít Martin Elbourne, hlavní booker festivalu Glastonbury a zakladatel úspěšného britského festivalu Great Escape, a člen jeho pořadatelského týmu Kevin Moore.

Vstupenky na letošní osmnáctý Rock For People jsou do konce festivalu za cenu 1 600 Kč v prodeji na portálu ticketsforpeople.cz (rezervace jsou možné už jen do 29. června!) a v dalších předprodejních sítích. Zájemci T-Mobile je mohou pořídit s 15%ní slevou až do 2.7., všichni pak s 10%ní slevou na pokladnách Českých drah.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY