Punkeři Šanov 1 pověsili hudbu na hřebík. Zase

24.06.2012 10:58 - Martin Višňa | foto: facebook interpreta

Šanov 1
© bandzone.cz/sanov1
Šanov 1, jedna ze zásadních českých punkových formací, pozastavila svoji činnost. A to přestože fanouškům na začátku roku slibovala nové album k 25. výročí kapely, na němž se měli podílet i bývalí členové.

Své poslední vystoupení Radovan Šantrůček aka Nikita Boy a spol. odehráli na punkovém festivalu v Poděčelech na Chrudimsku. Od té doby po internetu koluje parte s úryvkem písně "Nebudem" a vzkazem, že rozloučení proběhlo v Poděčelech, a kdo nebyl, má smůlu. Například na stránkách Old punx festu, který se uskuteční 27.-28. července v Milíně u Příbrami, se už lze dočíst, že pořadatelé za Šanov intenzivně hledají náhradu. Plánované koncerty se tedy podle všeho ruší a stejně tak se fanoušci nejspíš nedočkají zmíněného nového alba a dalších zamýšlených novinek.

Kapela Šanov 1 vznikla v roce 1987 v severočeských Teplicích, podle jedné z tamních čtvrtí se také pojmenovala. Brzy se vyšvihla do tehdejší přední punkové linie, vystupovala i v zahraničí, nekompromisní ostrý punk doprovázený charakteristickým Šantrůčkovým "ječákem" dostával lidi do varu. "Není to však nějaká primitivní záležitost. Skladbám sice nechybí příznačná rychlost a agresivní projev, ale posluchači nehrozí únava z jednoduchosti a opakování se. Je to dáno vcelku silnými melodickými nápady, navíc Šanov umí v pravou chvíli i zvolnit, aby vám vzápětí naservíroval řádnou porci nářezu," hodnotil v roce 1989 kapelu publicista Petr Korál.

Během první poloviny 90. let pak Šanov vydal tři alba - "Konec světa", "On The Shit" a "Eso 55" -, v roce 1996 se rozpadli. K nové éře vykročil v novém tisíciletí v obměněné sestavě a s pozměněným hudebním směřováním - z desek "Acid Mouse" a "Stejný krysy jako kdysi" se sice několik písní chytlo, ale "Music War" z roku 2006 byla přijata velmi vlažně. Poslední studiovka "Delikatesy" vyšla vloni na jaře a znamenala návrat k řádně syrovému HC/punku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY