Za málo peněz, hodně muziky

06.07.2012 09:00 - Marek Odehnal | foto: facebook interpreta

Američtí rockeři Godsmack sice nabídnou svou novou desku fanouškům až za nějaký čas, čekání se jim ale rozhodli zkrátit svým prvním živákem, který navíc na druhém disku nabízí čtveřici povedených coverů. Obzvláště ten od Metalliky se natolik povedl, že překonává legendární originál.
8/10

Godsmack - Live & Inspired

Skladby: CD1: Straight Out Of Line, Re-Align, Awake, Moon Baby, Changes, The Enemy, Keep Away, Speak, Voodoo, Batalla De Los Tambores, Whatever, Serenity, I Stand Alone
CD2: Rocky Mountain Way (Joe Walsh), Come Together (The Beatles), Time (Pink Floyd), Nothing Else Matters (Metallica)
Vydáno: 14.05.2012
Celkový čas: 88 minut
Vydavatel: Universal
Alternativní metalisté Godsmack z amerického Massachusetts si poslední roky, co se autorské tvorby týče, vybírají oddechový čas. Poslední řadovka "The Oracle" vyšla už před více než dvěma lety, stejně tak i sólovka "Avalon" zpěváka Sullyho Erny. Aby se kapela přece jen alespoň nějakým nosičem připomněla, vypustila v půli května do světa hned dvojCD, které by mělo její fanoušky uspokojit.

Komplet nazvaný vzhledem ke svému obsahu velmi exaktně "Live & Inspired" je v první řadě premiérový živák v diskografii formace. Výživný sedmdesátiminutový záznam zachycuje koncert z roku 2010 pořízený v Detroitu v rámci turné k poslední desce a skvělým způsobem zachycuje to, že síla Godsmack je hlavně v živých vystoupeních. Kapela totiž jede jako dobře namazaný stroj a to stejné platí i o maximálně přesvědčivém Sullyho vokálu, který však naživo dostává ještě daleko větší drive, a ten spalující testosteronový žár je pak v hale přímo hmatatelný.

Deska se dá brát i jako taková reprezentativní výběrovka v živém podání, protože tracklist obsahuje průřez celou kariérou této řízné rockové formace. Hlavním lákadlem ale, myslím, že nejen pro mě, bude disk číslo dva, který na ploše EP nabídne čtyři předělávky. Dle slov kapely to jsou písně, které je v jejich mládí výrazně ovlivnily a tímto počinem jim chtějí vzdát holt.

Dle předpokladu je skupina zabalila do svého typického tvrdého zvuku a dodala jim svoje know-how, takže toto EP rozhodně smysl má. Rozhodně je třeba vyzdvihnout "Come Together" od The Beatles, ale zlatý hřeb nosiče se skrývá až v coveru "Nothing Else Matters" od Metalliky. Hlas Sullyho Erny a tvorba samotné kapely bývají velmi často přirovnávány k Metallice let devadesátých, a tak má tento výběr svoji logickou volbu. Co když se ale výsledek povede víc než legendární originál?

Přesně toto se totiž stalo. Píseň dostala v klavírním aranžmá a s Ernovým hlasem (který ač barvou podobný, je technicky mnohem lepší zpěvák než James Hetfield) naprosto nový rozměr a obsahuje tu úžasnou melancholicko-potemnělou atmosféru jako vlastní balady Godsmack, které tak krásně vynikly na akustickém EP "The Other Side". Dámy a pánové, z tohoto coveru prostě mrazí, a to daleko intenzivněji než v originálním podání sanfranciské čtveřice. Klobouk dolů!

"Live & Inspired" je rozhodně povedený komplet, který nabízí za málo peněz hodně muziky. I když je škoda nevyužité stopáže druhého disku. Kapela mohla určitě zařadit i svoje starší covery (Black Sabbath apod.) nebo další rarity a nabídnout tak našlapaný materiál na obou discích.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY