Nové desky pro 24. týden

10.06.2012 07:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Rozmanitý mix interpretů a stylů přivítáme příští týden. Poprockovou Amy MacDonald vystřídá živák Sade, nový zvuk představí Usher, jazzu se bude držet band Pata Methenyho, DJ Enemy zase urban music a mírnou rockovou přesilu vedou Rush, Maximo Park i soundtrack "Rock Of Ages". Tipem týdne je ovšem koncepční projekt "Blázinec".
Pokud se v pondělí 11. června vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Usher - Looking 4 Myself (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: r'n'b / hip hop / soul / pop

Usher - Looking 4 Myself
Dva roky od alba "Raymond v. Raymond" se hlásí Usher s novou deskou. Zmíněné album sice bylo komerčně úspěšné, ovšem podle kritiky spíše průměrné kvality. Ushera toto zřejmě trápilo, a tak záměrem novinky "Looking 4 Myself" je přinést zcela nový druh hudby, který sám nazývá "revolučním popem", kombinující různé žánry do zcela nového zvuku. Tomu odpovídá i zástup producentů, kteří se na albu podíleli. V seznamu se to blýská takovými rozličnými lidmi jako Danja, Diplo, Rico Love, Paul Epworth, Swizz Beatz, The Neptunes, Max Martin, Shelback, Salaam Remi, David Guetta nebo australské duo Empire Of The Sun či švédští Swedish House Mafia. Zdá se vám tento seznam dlouhý? Jestli ano, pak vězte, že je to pouze jeho polovina. Nutno ovšem dodat, že co se týče písniček samotných, je Usher spoluautorem všech čtrnácti na standardní edici i čtyř dalších, které navíc přinese deluxe verze. Jak mix toho všeho vlastně funguje, můžete zkoumat díky ukázkám na Soundcloud.com.


Amy MacDonald - Life In A Beautiful Light (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: folk / rock

Amy Macdonald - Life In A Beautiful Light
Skotská zpěvačka Amy MacDonald se po debutu "This Is The Life" a předloňském "A Curious Thing" vrací s třetím studiovým albem "Life Is A Beautiful Light". Všechny písničky si opět složila sama a ponesou se opět v duchu folku, rocku a rock'n'rollu. Deska byla natočena zčásti ve studiu State Of The Ark v Richmondu a zčásti v Mayfield studiu v Surrey. Produkce nového alba se ujal dlouholetý spolupracovník zpěvačky Pete Wilkinson, následnou mixáž měl na bedrech legendární Bob Clearmountain, který spolupracoval například i s Paulem McCartneym, Simple Minds, Bryanem Adamsem nebo kapelou Bon Jovi. Album bude ve standardní verzi obsahovat celkem třináct songů včetně jednoho skrytého bonusu a za pilotní singl zpěvačka vybrala svižnou skladbu "Slow It Down", jejíž videoklip nahrála na svůj web. K dostání bude i deluxe verze, která navrch přidá ještě pět akustických a tři instrumentální verze písniček z alba. Převážnou část představí Amy MacDonald i na svém koncertě 11. srpna v rámci Open Air Festivalu v Panenském Týnci.


Tip týdne

Různí - Blázinec (Wiselimits)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: folk / alternativní pop

Různí - Blázinec
Po nějakém čase se opět na českou hudební scénu dostává koncepční projekt. Dostal název "Blázinec" a jeho autory jsou baskytarista Toxique Jan Lstibůrek a textař Robin Král. Tento projekt je následovníkem stejnojmenného představení divadla NoD, které minulý rok oba pánové připravili pod režijní taktovkou Anny Polívkové. Jeho cílem podle autorů není pasivně okukovat svět bláznů zavřených za plotem, ale spíše naopak - umožnit posluchačům pohlédnout na svět poněkud vyšinutýma očima. Písňové zpracování tématu psychických poruch svedlo na desku autorů čtrnáct zpěváků a zpěvaček různých žánrů i věkových skupin. Představí se nám tak například Jiří Suchý jako klaustrofobik, Ewa Farna jako autistka nebo Tomáš Klus v roli pedofila. Vedle krátké upoutávky na YouTube.com vám "Blázinec" přiblíží i ukázky v internetovém obchodu clickmusic.cz


Joe Walsh - Analog Man (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock / alternativní rock

Joe Walsh - Analog Man
Americký hudebník a performer Joe Walsh se publiku vryl do paměti nejvíce s kytarou v ruce a v kapele jménem The Eagles. Stejně tak úspěšný je ale na své sólové dráze, což nyní potvrzuje s novinkovou nahrávkou "Analog Man". Jedná se o jeho první desku po dvaceti letech. "Už je to takovou dobu, a já mám tolik co říct!" dodává sám zpěvák. Ve svém oficiálním tiskovém prohlášení dále uvádí: "Tyto songy jdou přímo od srdce. současně jsou moderní a nadčasové." To ostatně potvrzuje i fakt, že hudebník, zpěvák a skladatel na nahrávce pracoval posledních deset let. Písně při tom stavěl na osobních zážitcích - přesně tak, aby každá ze skladeb "dýchala a měla svůj vlastní život". Jestli má pravdu, posuďte sami. Na oficiálních stránkách Joea Walshe si poslechněte titulní píseň.


Pat Metheny - Unity Band (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: jazz

Pat Metheny - Unity Band
Hudební přetlak Pata Methenyho stále pokračuje a eskaluje. Po Grammy oceněném albu "What's It All About", které natočil zcela sám, tentokrát pro novou nahrávku sestavil zbrusu novou kapelu. Jejími členy jsou vedle jeho samotného basista Ben Williams, dlouholetý Methenyho spolupracovník bubeník Antonio Sanchez a ještě Chris Potter, díky kterému po třiceti letech uslyšíme na nahrávce Pata Methenyho tenor saxofon a také klarinet. Pánové nazvali celý projekt Unity Band, a stejné pojmenování tedy nese i album, pro které sám kytarista složil devět nových skladeb. Malou ukázku toho, co vás čeká, představuje video na webu Pata Methenyho a zbývá pouze dodat, že ve stejném složení zavítá toto uskupení i na brněnský JazzFest. Vystoupení Unity Bandu se uskuteční 28. června v brněnském Boby Centru.


Maximo Park - The National Health (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Maximo Park - The National Health
Britská alternativní formace Maximo Park se po tříleté odmlce opět připomene s novou studiovou deskou. Tentokrát dali nahrávce titul "The National Health" a frontman kapely Paul Smith ji charakterizoval slovy: "Svět upadá a všichni dělají chytlavou a 'veselou' muziku. Národ se dostal za hranici zvladatelnosti, proto je naše nová deska o tom, jak převzít kontrolu zpět a udělat změny ve svém vlastním životě." Myslíte, že takové poselství není možné tak jednoduše zahrnout do celé nahrávky? Recenzenti, kteří měli tu šanci poslechnout si desku v předstihu, by s vámi určitě nesouhlasili. A pokud se přece jen chcete přesvědčit na vlastní uši, vydejte se na oficiální stránky formace. Muzikanti totiž neskrblili a poskytli stream celé desky.


Sade - Bring Me Home - Live 2011 (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock

Sade - Bring Me Home - Live 2011
Tři čtvrtě roku trávila loni skupina Sade na světovém turné čítající přes sto zastávek na čtyřech kontinentech. Šňůru navštívilo přes osm set tisíc lidí a Sade za něj sklidili nadšené kritiky, několik cen i uznání řady kolegů. Kapela v čele s charismatickou Sade Adu zavítala dokonce i k nám, a kdo tento koncert zmeškal, může jej vidět alespoň díky záznamu koncertu, který nyní vychází pod názvem "Bring Me Home - Live 2011". Má jej na svědomí věhlasná a velezkušená režisérka Sophie Muller, která s kapelou spolupracovala i v minulosti a jejíhož umu využilo široké spektrum umělců Eurythmics počínaje přes Blur, Sarah McLachlan, No Doubt a Shakiru či Kings Of Leon konče. Záznam navíc obohatila i dvacetiminutovým dokumentem, který nahlíží do zákulisí koncertu i turné. Ke koupi tohoto titulu vás může nalákat i trailer na YouTube.com. Živák bude k dostání jednak na Blu-ray, tak v kombinaci CD a DVD, a to hned ve dvou verzích - obyčejné a digipackové.


Rush - Clockwork Angels (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: progresivní ock

Rush - Clockwork Angels
Tento týden si na své přijdou i milovníci rockově progresivního žánru. Kanadští Rush, kteří na hudební scéně působí bez přestávky více než čtyřicet let, mají v rukávu novinkovou desku pojmenovanou "Clockwork Angels". Nahrávka vznikala zhruba od roku 2010 a s její produkcí pomohl kapele Nick Raskulinecz. Z díla o dvanácti skladbách vybrali hudebníci již dvojici singlů - "Caravan" a "Headling Flight". Pokud jste na ochutnávky ještě neměli štěstí, můžete si je společně s dalšími písněmi poslechnout na MySpace.com kapely.


DJ Enemy - Grand Prix (EMI)
soundcloud.com / facebook.com / psali jsme
žánr: hip hop / urban music / elektronika / r'n'b

DJ Enemy - Grand Prix
DJ Enemy si dal s novou deskou poněkud na čas, nicméně jeho producentský projekt s názvem "Grand Prix" je tu a česká urban scéna se na něj velmi těší. A co přinese? V první řadě je to čtrnáct skladeb a jedno intro, které se ponesou v duchu electra, dubstepu, hip hopu i r'n'b, a v druhé řadě je to pak kupa hostů. Mezi nimi naleznete lidi, jako jsou Vladimir 518, Dannie, Jiří Korn, Hi-Def, James Cole, Pio Squad, La4 nebo Ektor. Mixtape tohoto alba najdete už nyní na Enemyho soundcloud.com.


Black Lips - Arabia Mountain (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / psychedelický rock

The Black Lips - Arabia Mountain
Do pestrobarevné plejády nových desek přispívají tento týden i američtí Black Lips. Po dvou letech se jejich jméno objeví na pultech vedle titulu novinkového CD "Arabia Mountain", které je již šesté v pořadí. Přípravy novinky by se nejlépe daly shrnout slovem "spontánní". Nové skladby byly totiž složené během devíti měsíců (přelom let 2010 a 2011) a produkci poté obstaral Mark Ronson ve studiích v Brooklynu. Ze sedmnácti nových písní (mezi kterými je i bonus pro iTunes) stihlo osazenstvo Black Lips vybrat trojici singlů "Go Out And Get It", "Modern Art" a "New Direction". Videoklipy ke každému máte k dispozici na YouTube.com.


Různí - Rock Of Ages (soundtrack) (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock

Různí - Rock Of Ages (soundtrack)
V létě přijde do kin nový hudební film "Rock Of Ages". Jedná se o filmovou adaptaci stejnojmenného muzikálu, v které hlavní role hrají Tom Cruise, Alec Baldwin, Catherine Zeta-Jones, Mary J. Blige, Diego Boneta a mladá countryová zpěvačka Julianne Hough. Všichni jmenovaní ve filmu i zpívají. Jaký žánr? To napoví nejen trailer a ukázky písniček na webu filmu, ale částečně i název samotný. Hudební náplň soundtracku i filmu je tedy poskládaná z písniček kapel jako Bon Jovi, Guns N' Roses, Def Leppard, Foreigner, Journey, Poison, Europe, nebo Twisted Sister.


K2 - Odejdeš (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock / poprock

K2 - Odejdeš
Měli jste už možnost seznámit se s dívčím triem K2? Pokud je vaše odpověď záporná, pak vězte, že k tomu budete mít nyní vícero příležitostí. V první řadě si tato poprocková kapela z Hradce Králové vysoutěžila místo na festivalech SázavaFest a Rock For People a především vydává své druhé album "Odejdeš". Po anglicky zpívané prvotině "Czech It Rockolution" natočené v Mnichově je to ale jejich první nahrávka v češtině. Album sestavily z jedenácti v drtivé většině původních písní a jejich natáčení pod vedením Lukáše Chromka a Petra Kovandy probíhalo ve studiu Petra Jandy Propast. První ochutnávku z alba v podobě ukázky titulní skladby nahrály K2 na svůj bandzone profil.


Dále vychází:

America - Original Album Series (Supraphon/Warner Music)
Bikini - 30-Kozeli Helyeken (EMI)
Bikini - 30-Kozeli Helyeken (DVD) (EMI)
Elvis Costello - Original Album Series (Supraphon/Warner Music)
Milos Karadaglic - Latino (Universal)
Různí - Czech Dance Charts 2012 (Universal)
The Stone Roses - The Very Best Of (Remaster 2012 - Digipack) (Sony Music)
Tom Petty And The Heartbreakers - Mojo Tour Edition (Supraphon/Warner Music)
Totally Enormous Extinct.. - Trouble (Universal)
ZZ Top - Original Album Series (Supraphon/Warner Music)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY