shop.musicserver.cz

Alicia Keys - Píšu písně, jak to cítím a funguje to

Vydáno: 23.01.2002 05:00 v sekci Rozhovory - Filip Hrubý | foto: facebook interpreta

Alicia Keys je mladý výhonek americké soulové scény. Přes svůj mladičký věk je přirovnávána k zasloužilým soulovým dámám, jakými jsou Diana Ross či Aretha Franklin. Něco na tom asi bude, když si ji vyhlédl slavný producent Clive Davis, pod jehož dohledem natočila své debutové album "Songs In A Minor", které získalo šest nominací na Grammy. V následujícím rozhovoru Alicia touhu vyrovnat se zmíněným soulovým ikonám nijak nezastírá, a kdybychom měli soudit jen podle míry jejího sebevědomí, rozhodně není bez šance.

Alicia Keys - Songs In A Minor
© facebook interpreta
Alicia Keys je považována za jeden z největších objevů a nadějí černé soulové hudby. Její debutové album "Song In A Minor" si jen v USA koupilo několik milionů lidí, hit "Fallin'" okupoval přední příčky hitparád a šest nominací na letošní Grammy rozhodně také nejsou špatné. To vše je jistě slušný úspěch u osůbky, která před nedávnem oslavila dvacáté narozeniny. Však také producentský dohled nad touto nahrávkou nedržel nikdo jiný než americká legenda Clive Davis, jenž si na svůj účet může připsat úspěšný start Carlose Santany či Whitney Houston. V následujícím rozhovoru Alicia neskrývá své sebevědomí a ambici dotáhnout to hodně daleko, nejmíň na výsluní, na kterém se dnes vyhřívá Prince nebo Stevie Wonder. U člověka, který vyrostl v umělecké rodině na Manhattanu, vlastní písničky skládá již od čtrnácti a s nímž si vystřihl duet Isaac Hayes, tedy další legendární postava černé hudby, to však není tak překvapující. Ale že jste o ní v České republice ještě téměř neslyšeli? To víte, hudba z Ameriky...

V jaké náladě většinou píšete písně?

Nemám nějakou speciální náladu, ve které tvořím. V průběhu nahrávání - a tak je to i v životě - prostě zažíváte různé věci, střídají se nálady a pocity, takže každá píseň vzniká z nějakého specifického pocitu.

Určitě ale přemýšlíte nad tím, která píseň by mohla být hitem, který budou hrát v rádiu a televizi. To přeci musí nějak tvorbu ovlivnit?!

Pochopitelně, všichni v téhle branži chtějí, aby jejich písničky poslouchalo co nejvíce lidí. Zároveň ale taky chcete, aby si lidi poslechli i zbytek alba, nejenom jeden hit. Takže to je vždycky trošku problém. Já jsem se o to ale v případě nahrávání mé desky až tak nestarala. Prostě píšu písně, jak to cítím a funguje to.

Jak se vám nahrávalo s legendou černé hudby Isaacem Hayesem?

Je opravdu úžasný a má toho hodně co říci. Vyprávěl mi třeba o začátcích Stax Records (legendární americká nahrávací společnost specializovaná na černou hudbu - pozn. red.), nebo o tom jak začal hrát na piáno. Je to skvělé, když můžete poslouchat někoho, koho opravdu obdivujete. Byla to pro mě velká zkušenost. On je krásný a pohodový člověk. Moc mi to dalo.

Nesnažil se nějak ovlivnit váš sound, byl přeci velkou hvězdou především v sedmdesátých letech?

Jo. Ve skutečnosti jsme se při spolupráci s ním cítila, jako bych se v čase přenesla zpátky do roku 1975 a to mne opravdu naplňovalo.

Jak se srovnáváte s konkurencí bílých zpěvaček, které zpívají černou hudbu?

Nemyslím si, že tady jde o nějakou konkurenci nebo rivalitu. Jako svou konkurenci cítím vždy především sebe sama, s nikým jiným nesoutěžím. Mariah Carey a ostatní bílí interpreti jsou v tomhle bussinesu delší dobu než já, proto se s nimi nemůžu a ani nechci srovnávat.

Do jaké míry ovlivnila vaši kariéru vaše matka?

Zásadně. Mám to štěstí, že moje maminka je velice otevřený člověk, který mne celý život ohromně podporuje. Je herečka a možná právě proto i tak dobře rozumí. Nikdy jsem od ní neslyšela nic ve stylu: "Kdy už si konečně najdeš pořádnou práci?" Svou kariéru si bez ní vůbec nedokážu představit. Jsme takřka pořád spolu. Pomáhá mi organizovat čas, protože já bych to sama nezvládla. Vlastně je takový můj anděl strážný. Hlídá, abych se občas najedla, vyspala, odpočinula.

Vaši desku produkoval Clive Davis, což už je pořádná výzva. Jak se vám spolupracovalo s člověkem, který "objevil" Whitney Houston nebo Carlose Santanu?

Skvěle. Dal mi velký prostor a poradil jednu důležitou věc, abych byla sama sebou. Což je nejlepší rada, jakou jsem kdy od koho dostala a výborné povzbuzení. Většinou se totiž lidé snaží přizpůsobit si vás své představě. Proto mi tak pomohlo, když Clive řekl: "Dělej prostě dál svoji muziku, tak jak ji děláš."

Žijete v New Yorku a vaše hudba bývá označována přídomkem urban soul. Jak se New York a život v něm odráží ve vaší tvorbě?

Myslím, že mne život v NY ovlivňuje hodně. Mnohokrát mi sice přijde jako ona příslovečná "betonová džungle", drsný a nelítostný, ale na druhou stranu mne nabíjí ohromnou energií. New York nikdy nespí, všechno je nonstop otevřené. Člověk se neustále setkává s ohromnou spoustou různých lidí. To mne obohacuje.

Myslíte si, že život v New Yourku, jak se říká, "člověka naučí"? Naučil vás osobně život v New Yorku nějaké průraznosti, tvrdosti?

New York mi v tomhle smyslu pomohl, ale ten zásadní vklad jsem získala od své matky a ostatních žen, které se okolo mne pohybovaly v průběhu mého života. U nich především jsem vnímala zvláštní pocit síly a sebedůvěry, který mě ovlivnil.

Na vaší desce se občas objevuje rap. Je právě tohle ovlivnění New Yorkem, o kterém jste mluvila? Chcete v tomto trendu pokračovat?

Rapovala jsem, když jsem byla mladší. Hodně lidí se mne na to ptá a já jim vždy odpovídám, že rapovat umím a když budu mít chuť, tak budu rapovat víc, ale teď ji prostě nemám. Stačí mi to tak, jak to je. Takže na desce jsou nějaké náznaky rapu, protože mne ovlivnil stejně jako ostatní styly.

Chcete stále dělat jenom hudbu? Nemáte chuť vyzkoušet něco nového, třeba film nebo divadlo?

Určitě bych ráda zkusila něco jiného, ale asi to bude vždy nějak spojené s hudbou. Ohromně mě láká například divadelní muzika. Víte, mám pocit, že se ve mně sváří dvě osoby, jedna, která stojí ráda na pódiu před publikum, a ta druhá, která to chce řídit ze zákulisí. Uvidíme.

S kým by jste chtěla spolupracovat na nové desce?

Mým vysněným partnerem je v tuto chvíli Lauryn Hill nebo Prince. To jsou lidé, s kterými bych opravdu chtěla dělat. Bylo by to skvělé.

Jakou perspektivu má podle vás před sebou černá hudba?

Na jednu stranu se mi zdá, že se stává velice monotónní a že se začíná opakovat. Na druhou stranu je zde celá řada nových umělců a interpretů, kteří začínají experimentovat, spojovat různé styly a hledat nový zvuk. Myslím, že budoucnost černé hudby je v lidech, kteří hledají odlišné způsoby sebevyjádření.

Koho na současné hudební scéně obdivujete?

Po umělecké stránce nesmírně obdivuji Jill Scott, D'Angela, Eryka Badu, Prince a samozřejmě nemůžu zapomenout na Stevie Wondera. To jsou lidé, kterým bych se svou hudbou chtěla vyrovnat.

Dvoří se Vám hodně fanoušci?

No, je tady jeden takový muž.. Nevím vůbec, jak se jmenuje. Chodí na každý můj koncert, pokaždé chce, abych mu podepsala svou fotografii. Je mi to docela příjemné, zatím mne to nijak neotravuje. Naštěstí je hezký. Je to prostě v pohodě.

  • Alicia Keys by ráda spolupracovala s Jill Scott... (Jan Jirásek, www.ukgarage.cz, 23.01.2002 10:12) Reagovat

    Zdravím,

    dvě poznámky. 1) Jill Scott je zpěvačka, ne zpěvák ! Považuji to za chybu nejhrubšího kalibru. Vždyť už vydala dvě alba a je to jedna z nejlepších r´n´b zpěvaček současnosti. 2)Bylo by dobré, kdyby autor uvedl z jakého zdroje tento rozhovor převzal, protože nevěřím, že je původní.


  • no, ale... (pavel, 24.01.2002 20:14) Reagovat

    nechci zástupci uk garage nic cpát, ale jak jinak by to chtěl mít napsaný - Jill Scottovou ? Jillu Scottovou ? Když už, tak Erykah má to pěkný háčko na konci.Mějte se

  • Jak se to vezme (Makyna, 14.03.2002 13:23) Reagovat

    Je super, ze se konecne nekdo rozhodl udelat rozhovor s Alicii...ja jsem si ji vsimla na MTV koncem listopadu a urgovala sestru at mi koupi CD k Vanocum...je perfektni!Skoda,ze se o ni nezajima vice lidi...netvori stranky...asi by to za to stalo :) mozna se o to pokusim ja!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Hrady CZ - Bezděz, podhradí hradu Bezděz, 30.-31.8.2024
Naživo: Poslední letošní Hrady CZ aneb Výlet mimozemšťana do jiného vesmíru "Pojeď s námi na poslední koncert Lucie, zažiješ něco neobvyklého," přemluví mě nakonec kamarádi vyrazit na festival, nad nímž jsem dávno zlomil hůl a dlouhých čtrnáct let od poslední návštěvy Hradce nad Moravicí se na něm... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 20:14 v sekci Naživo
The Split - Mankind In Vitro 7/10
Recenze: Hutný prog rock olomouckých The Split na "Mankind In Vitro" ohromí i zahltí Olomoučtí The Split se před třemi lety svým debutem "Reminiscences" solidně etablovali na domácí progrockové scéně. Očekávání spojená s následovníkem byla přinejmenším napjatá. Deska "Mankind In Vitro" vyšla v červenci a... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 08:00 v sekci Recenze
Ota Petřina - Super-robot/Pečeť (vinylová reedice 2024) 8/10
Recenze: "Super-robot" a "Pečeť" Oty Petřiny zůstávají i po letech nepřehlédnutelnými výboji domácího art rocku Slibnou kariéru vám může zarazit zdánlivá prkotina. Své o tom věděl multitalentovaný Ota Petřina. Minulý režim tak provokovaly jeho výrazné vlasy - a s nimi spojená neústupnost -, až ho jednoho dne na pódia nepustil. Paradoxně... čtěte zde
Vydáno: 31.08.2024 09:38 v sekci Recenze
Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění
Rozhovory: Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění Slovo a práce s textem jsou pro slamerku, písničkářku, kreativní duši a ambasadorku trapnosti Tali největší svobodou a zároveň i každodenní obživou. Nedávno vydala debutové album "Kvalitní umění", už předtím pomáhala Thomovi... čtěte zde
Vydáno: 30.08.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 34. týden 2024
Domácí rádiový i albový žebříček stagnují, v digitálu udeřil Škwor "Sílou starejch vín" Čtyřiatřicátý týden roku 2024 patří v českých hitparádách k těm, v nichž se toho na předních pozicích mnoho nestalo - takových je ostatně naprostá většina. V rádiích, albech ani singlovém digitálu nedošlo ke změnám v top... čtěte zde
Vydáno: 29.08.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Alicia Keys a Lucky Daye opěvují v klipu "Stay" pravou lásku (14.02.2023 11:03)
- Nové desky 44/2022 - od Alicie Keys přes Drakea po The Pretty Reckless (09.11.2022 10:00)
- Nové desky 49/2021 - od Alicii Keys přes Neila Younga po Green Day (15.12.2021 08:00)
- Recenze: Alicia Keys na albu "ALICIA" ctí své r'n'b kořeny a dojímá v baladách (17.01.2021 08:30)
- "Tohle je Party v USA." Miley Cyrus, Lady Gaga a další hvězdy slaví vítězství Bidena v prezidentských volbách (07.11.2020 19:37)
- Alicia Keys vydává s půlročním zpožděním své nové album (15.09.2020 09:44)
- Alicia Keys v Praze zahraje až za rok (18.07.2020 15:49)
- Video: Alicia Keys zpívá v "Perfect Way To Die" o policejní brutalitě. Klavírní balada chytne za srdce (01.07.2020 16:53)
- Lady Gaga vypálila rybník všem rapperům, "Chromatica" je nejžádanějším albem v Česku (11.06.2020 08:00)
- Ca$hanova Bulhar má podruhé nejžádanější album, v rádiích bodují Kryštof, The Weeknd i Alicia Keys (03.06.2020 22:10)

ALBUM TÝDNE 36/2024

Astrid S
Joyride

Letošní prázdniny se nám svými novými deskami rozhodly zpříjemnit hned dvě norské popové zpěvačky, které svými pozitivními písněmi odolávají severské melancholii - Dagny a Astrid S. Druhá jmenovaná vyrazila na mírně vzpomínkovou cestu s albem nazvaným "Joyride".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Vladimír Mišík Justin Bieber 2H+ Ed Sheeran Taylor Swift Lucie Vondráčková Coldplay Madonna Queen Liam Gallagher Mirai Oasis Adele Viktor Sheen Dua Lipa Billie Eilish Eminem Kabát
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe