Melancholická noc

26.05.2012 17:15 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Michal Hrůza je jedním z nejvýraznějších českých skladatelů, i když největší hity ještě s Ready Kirken už ve své sólové kariéře asi nepřekoná. Ale to vůbec nevadí, protože na nové desce "Noc" nechal naplno propuknout svou melancholickou část, která by se měla líbit i těm, kterým jeho rozjásané hitovky lezou na nervy.
8/10

Michal Hrůza - Noc

Skladby: Intuice, Namaluj svítání, J.P., Paradigma, Laura Palmer, Ukolébavka, Plamen, Myslel jsem si, že je to láska, Slunce bylo krásné, Stůj
Vydáno: 16.4.2012
Celkový čas: 37:01
Vydavatel: Universal
Mezi ty, kdo sice měl moc rád "Krasohled", ale nedokážou vydýchat takový "Hotel Morava", patřím i já. Jak se můžete dočíst třeba v našem aktuálním rozhovoru s Michalem Hrůzou, aktuální kolekce je první polovinou dvojalba, druhá vyjde za rok a něco a ponese logicky titul "Den". Má obsahovat právě tu jeho hitovější a veselejší polohu. Příští desku si možná nechám ujít, ale "Noc"... ta je moc povedená. Hlavně pokud si občas libujete v melancholii.

Hrůzovi se v celé jeho kariéře nedá upřít, že nikdy neklesl pod rozumnou kvalitativní laťku. Sice v podstatě stále hrne ten svůj písničkářský poprock s téměř nulovým vývojem, ale o experimentování jeho hudba není. Dokáže napsat chytlavé i přemýšlivé písničky, textově pak patří k domácí popové špičce a funguje v rádiích i naživo. Na "Noci" to se svou kapelou Hrůzy dokázal vše namíchat do chytrého koktejlu, který povětšinou v pomalém a středním tempu dokáže vybudovat atmosféru a udržet ji až do konce desky. A přitom je atmosféra budována spíše aranžemi než tím, že by většina skladeb byly balady. Takový ten typický pomaláč na desce naopak nenajdete ani jeden.

Hned na začátku sice trošku klame tělem, protože pilotní singl "Intuice" rozhodně žádná depka není, ale už následující "Namaluj svítání" patří k tomu bezkonkurenčně nejlepšímu, co kdy nahrál. Ta písnička je tak dobrá, až trochu ční nad zbytkem alba, ač i ten je výrazně nadprůměrný. "J.P.", "Paradigma" či "Ukolébavka" ho ukazují jen v tom nejlepším světle.

"Noc" mělo být původně minialbum o sedmi položkách, ale byla by škoda nepřipomenout trojici skladeb odjinud. "Plamen", duet s Anetou Langerovou, zazněl už na soundtracku k filmu "Lidice" (na iTunes verzi je jako bonus pouze sólová Hrůzova verze), stejně tak "Slunce bylo krásné". Ta ale byla původně se zpěvem Lucie Bílé. A povedla se i "Myslel jsem si, že je to láska" Mňágy a Žďorp původně z jejich "Dárečku", již překopal zcela k obrazu svému.

Melancholický Hrůza je prostě skvělý Hrůza. Stejně jako "Noc". Až vyjde "Den", dáme ji asi radši recenzovat nějakému mladému, veselému, bezdětnému mlaďochovi. Aktuální deska je spíše pro ty, kdo dokážou ocenit temnější stránku lidské duše, ale vědí, že ráno opět vyjde slunce.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY