shop.musicserver.cz
Michal Hrůza - Nerad popisuji problémy, raději hledám řešení

Michal Hrůza - Nerad popisuji problémy, raději hledám řešení

Vydáno: 23.05.2012 09:00 v sekci Rozhovory - Kateřina Hejdová | foto: facebook interpreta

Skladatel a zpěvák Michal Hrůza představuje neobvyklý projekt. Se svojí Kapelou Hrůzy nedávno vydal třetí album "Noc", které je ovšem pouze první částí dvojalba. Druhé půlky s názvem "Den" se Hrůzovi fanoušci dočkají přibližně za rok a půl. Ale nejen o nové desce je náš rozhovor.

Michal Hrůza
© michalhruza.cz
Jak jsi přišel na nápad vydávat dvojalbum jako seriál? Proč nevyšlo rovnou celé najednou, jak bývá zvykem?

Napadlo mě, že bych konečně vyřešil svůj věčný rozpor, mé dvě polohy. Na jedné straně jednoduché, veselé hitovky, na druhé straně hlubší, melancholičtější písně, které mám také rád. Koncept "Noci" a "Dne" se tomu konečně přiblížil. Taky si myslím, že jsem tím vzbudil i určitou pozornost, protože vydávat dvě desky s několikaměsíční pauzou není až tak typické. Přiznám se také, že jsem po "Lidicích" potřeboval více času. Původně jsem uvažoval o formátu dvou minialb se zhruba sedmi věcmi, ale nějak se nám to rozjelo a na "Noci" jich je nakonec deset. Takže bude regulérní dvojalbum "Noc a den", jehož první část už je na světě.

Proč vyšla první "Noc" a "Den" bude až druhý?

Je v tom trochu skrytá i určitá symbolika. "Noc" je tematicky hlubší a myslím, že při poslechu písniček na "Dni" bude zajímavé to srovnání a prožitek z "Noci". Možná by bylo logičtější, kdybychom začali "Dnem", ale tímhle jsme chtěli zjednodušeně říct, že po noci vždycky přichází den. Že i když třeba prožíváte období, kdy se vám nedaří nebo vám není nejlépe, musíte zůstat optimističtí. A věřit, že to zlé je opravdu v něčem i dobré, ale že to ukáže až čas. Slyšel jsem reakce, že "Noc" je negativní, osobně si to ale vůbec nemyslím. Možná je melancholická, ale rozhodně není smutná nebo dokonce depresivní. Věřím, že v ní lidi tu pozitivní naději najdou. Autorsky se třemi písněmi podíleli i ostatní z kapely. Karel Heřman složil "J.P". a singl "Namaluj svítání", Aleš Zenkl "Ukolébavku", kterou otextoval Xindl X. Tudíž jsem výhradním autorem jen pěti písní, díky tomu jsem měl i na texty mnohem více času.

Píšeš radši ve dne, nebo v noci?

Muzika mě napadne v podstatě kdykoliv, texty píšu tak, že začínám v noci a dopisuju a upravuju ráno s čistou hlavou. Takže i většina textů na "Noci" vznikala víceméně za denního světla. Mám rád obojí, den i noc, obě části potřebuju k tomu, abych něco složil. Tentokrát jsem se více věnoval tomu nočnímu rozjímání, intenzivnější komunikaci s okolím, klidu a s ním i hlubšímu vnímání věcí. Taky se na téhle desce asi nějak odráží i mé vnímání toho, co se tady poslední dobou děje, taková ta těžká deka, co na nás padla, jako když na krajinu padne tma. Nechtěl jsem ale kritizovat, to přenechám jiným. Jsem spíš člověk, co se snaží nenechat se negativy spolknout, a z toho pramení i moje tvorba.

Takže si zachováváš odstup. Nevypadá to pak trochu jako letargie?

Michal Hrůza
© michalhruza.cz
Našlo se pár lidí, kteří mi vytýkali malou angažovanost, že situace je teď přece kritická a já můžu něco ovlivnit. Rád bych jim vzkázal, že já na to všechno přece reaguju! Jen ne tím, že bych tu konkrétní situaci popisoval a tím se v ní uhnízdil. To dělají jiní a je to tak dobře, já bych to neuměl. Snažím se jen vyjádřit svůj názor a ten odstup je nutný proto, abych si ho mohl vytvořit. Pro mě politika prostě není až tak důležitá. Samozřejmě, že mě třeba události u nás nebo různé mediální kauzy taky iritují a sžírají, ale některé věci prostě změnit nelze. A pak je rozumné se tím nezabývat. Štve tě politika? Tak ji prostě neřeš.

Vidíš a já právě chtěla říct, že "Noc" je první deska, na které se dotýkáš širších společenských témat, jako je třeba Palach. Přijde mi méně osobní než "Bílá velryba" a "Napořád".

To je asi pravda, na druhou stranu ono to v mých písničkách bylo vždycky. Jen to bylo dost schované, nejsem příznivcem prvoplánového vykřikování nějakých hesel nebo návodů na to, jak žít líp. Nese to s sebou i nepochopení, ale to už je život. Třeba asi nikdo nerozšifroval, o čem je písnička "Noční letci" - když už se bavíme o té noci. Je o alkoholu a o závislosti. Nikdy jsem to nikomu ani neřekl. "Winston Smith-Orwell" nebo "Anděl" o sebevraždě, "Racek" o překonávání předsudků a o svobodě. Vím, že jsem pro spousty lidí nečitelnej, někteří mě vnímají tak, že dělám povrchní muziku. Naučil jsem se s tím nebojovat, kdo pochopí, pochopí. Nemám potřebu se pouštět třeba do politiky a politiků. Zajímají mě v životě víc jiný věci, pocity, vnitřní stavy, ve kterých se nacházím já nebo moje okolí.

Michal Hrůza

Michal Hrůza
Michal Hrůza první kapelu založil v roce 1986 ještě na gymnáziu. V roce 1996 stál s kytaristou Zdeňkem Ceralem u zrodu Ready Kirken, s nimiž po několikaletém poctivém koncertování dobyl žebříčky hitparád a společně podepsali nahrávací smlouvu u společnosti Universal. Vydali šest alb ("Ready Kirken", "Vlny", "...čekal jsem víc", "Krasohled", "Asi se něco děje..." a "12 Nej Michala Hrůzy a Ready Kirken"). Na jaře 2006 s ním kapela přerušila spolupráci. Zpěvák posléze sestavil vlastní Kapelu Hrůzy a na podzim 2007 s ní vydal opět u Universalu autorské album "Bílá velryba", následovala deska "Napořád" a nyní první část projektu "Noc a den".

Která skladba podle tebe celou desku nejlépe reprezentuje?

Asi "Intuice". A snad ještě víc "Namaluj svítání". V nich je právě schované to moje přesvědčení, že se trápíme věcmi, které nemůžeme ovlivnit, a jsme z toho jen zbytečně znechucení a naštvaní. Ztrácíme tím čas, který bychom mohli věnovat třeba někomu nebo něčemu důležitějšímu.

V čem bude druhá část dvojalba úplně jiná než ta první?

Určitě bude akčnější, veselejší. Bude pojednávat o stavech lidské duše ve dne a bude v ní určitě víc živoucí energie. Nechci ale říkat, že "Den" bude pozitivnější, tak to nevnímám. Mám dokonce pocit, že negativně můžou "Noc" vnímat jen posluchači, kteří odmítají přijmout fakt, že problémy k životu patří. Když zažijete něco špatného a hudba vás z toho vytáhne ven, je to přece veskrze pozitivní zkušenost. Vezmi si třeba Radiohead, v jejichž hudbě spousta lidí slyší deprese. Já je mám rád, možná i právě proto, že jsem je poslouchal ve svých horších dobách. Měl jsem radost, že v tom duševním hloubání nejsem sám. Ze stejného důvodu je na desce odkaz na seriál "Twin Peaks".

Michal Hrůza
© michalhruza.cz
V jednom rozhovoru jsi přiznal, že jsi při každé desce šel na doraz. V jakém směru to bylo u "Noci"?

Aby to nevypadalo, že už nemůžu a píšu z posledních sil (směje se). Myslel jsem to tak, že se vždycky dotýkám témat, které pro sebe absolutně vyčerpám, a pak už se k nim nechci vracet. Na "Noci" jsou těmi hraničními písněmi "Slunce bylo krásné" a "Plamen", ty pro mě na "Noci" představují jakousi hranici. Dál bych se v tématech smrti a bolesti pouštět nechtěl. Byly třeba doby, kdy mě fascinovalo slovo láska, je totiž těžký ho použít natvrdo, bez nějaké ironie. Dřív bych ho raději vůbec nepoužil.

Myslel jsem si, že je to "taramtatam"?

Ano, tohle svoje tabu už jsem porušil, dávno před tím, než jsme nazpívali na novou desku coververzi Mňágy a Žďorp "Myslel jsem si, že je to láska". Odhodlával jsem se k tomu ale postupně, a jak jsem říkal, ze začátku jsem to téma spíš ironizoval. Duet s Lenkou Dusilovou "Píseň kovbojská", to pro mě byla další hranice. Zkoušel jsem, co všechno si můžu dovolit, protože to téma mě samozřejmě zajímalo. Na "Noci" jsem si dovolil dotýkat se zase Palacha a Lidic.

K Lidicím tě dovedl film, proč ale Palach?

To odstartoval člověk, který mě oslovil, jestli bych nechtěl podpořit projekt na záchranu jeho rodného domu. Snaží se sehnat peníze na odkup a zrealizovat v něm muzeum. Palach je pro mě jedna z nejdůležitějších postav našich novodobých dějin. Generaci našich rodičů ten jeho šílený čin paradoxně probudil do takové pozitivně bojovné energie. Najednou se tu objevil vzdor proti tomu plíživému zlu, co se sem blížilo. Palach to znásilnění společnosti nějak vytušil dřív než ostatní. A asi jsme se i my docela tím tématem trefili, protože jsem zaslechl, že se o něm teď bude točit film. To téma už delší dobu létalo vzduchem.

Docela mě také překvapilo, že vám na desce hostuje Xindl X.

To mě taky. On mě překvapil, velmi pozitivně. Byť děláme každý něco jiného, mám pocit, že jsme kolegové. Je to studovaný člověk a jeho škála je hrozně široká. Navíc je to jeden z mála lidí z branže, se kterým můžu jít normálně na pivo.

Takže jsi jeho fanoušek?

Kapela Hrůzy
© michalhruza.cz
Nemám to slovo rád, ale v podstatě ano. V jistý moment mě něčím zaujal. Stejně jako další host na desce NiceLand, který je zase z úplně jiné hudební sféry. Ten mi přijde vyloženě jako nevyužitý talent. I když je o dost mladší, mám pocit, že mě ve spoustě věcí převyšuje.

V čem konkrétně?

Ve stavbě písní, má výraznější rukopis, jeho záběr je sice hluboce melancholický, ale jemu to věřím. Což je pro mě to nejdůležitější a je to vysloveně otázka citu. Teď nebudu a nechci být konkrétní, ale je tady spousta jiných, mnohem populárnějších muzikantů a kapel, kterým věřit nedokážu. Nemyslím to ale hanlivě, nevím ani proč, nedokážu to říct. Někdy je v tom cítit kalkul, někdy ty lidi prostě neznám, a tak jim nerozumím.

Vrátil ses taky k Anetě Langerové, se kterou zpíváš duet "Plamen".

Chtěl jsem dodržet tradici, na každé sólové desce mám duet se zpěvačkou. Na první s Lenkou Dusilovou, na druhé s Katarínou Knechtovou a na třetí teď s Anetou Langerovou. Volba byla víceméně jasná, spousta lidí si mě s ní spojuje a já s ní přitom nikdy nic nenazpíval! Vidíš, teď mě tak napadá, že vůbec nevím, kdo bude v téhle řadě pokračovat na "Dni".

NÁZORY
  • Michal Hrůza (Bára, 08.06.2012 22:04) Reagovat

    Michal Hrůza má docela sympatický názory, zajímavej člověk. A je pravda, že pro mě celkem nečitelnej.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Video: Aneta Langerová nás v novém klipu provádí "Zázračnou písně krajinou" (13.03.2024 10:51)
- Aneta Langerová rekapituluje prvních dvacet let své kariéry dvoudiskovým výběrem "Zázračná písně krajina" (27.02.2024 13:39)
- Video: Katka Knechtová s Xindlem X zvou duetem "Si zabil, kámo" ke sledování seriálu "Policie Hvar" (13.02.2024 15:38)
- Video: Xindl X bojuje se "Slabou vůlí" poněkud slabou písní (31.01.2024 10:19)
- Audio: Xindl X nabádá, že "Alespoň jeden den" v roce bychom měli vypnout a užít si klidu s rodinou (25.11.2023 10:46)
- Rozhovory: Aneta Langerová a Korben Dallas - Cílem bylo, aby to nepůsobilo jako bonboniéra, ale jako jedna tabulka čokolády (04.11.2023 19:00)
- Video: Xindl X sází s "Černými stíny" na vážnější notu, v klipu mu hrají kolegové ze StarDance (13.10.2023 09:36)
- Aneta Langerová a Korben Dallas vydávají vinyl "Nekonečně" a vyrážejí na společné turné (14.09.2023 15:39)
- Video: Michal Hrůza se vrhá do vln vztahů jako "Neplavec" (09.08.2023 12:42)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu