Jen zaváté stopy, starý klobouk ve křoví...

24.05.2012 09:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Pěvecká kariéra Johna Mayera je momentálně přerušena kvůli onemocnění hrdla. Novinka "Born And Raised" už měla být na světě před půlrokem, ale zpěvák musel s dokončením alba počkat až na dobu, kdy mu to hlasivky dovolily. A vychází ve chvíli, kdy byl Mayer opět nucen zrušit koncertní turné.
8/10

John Mayer - Born And Raised

Skladby: Queen Of California, The Age Of Worry, Shadow Days, Speak For Me, Something Like Olivia, Born And Raised, If I Ever Get Around To Living, Love Is A Verb, Walt Grace's Submarine Test, January 1967, Whiskey, Whiskey, Whiskey, A Face To Call Home, Born And Raised (Reprise)
Vydáno: 21.5.2012
Celkový čas: 47:25
Vydavatel: Sony Music
V každé předchozí recenzi desek amerického zpěváka a kytaristy Johna Mayera (pohříchu na musicserveru chybí recenze nejlepší Johnovy desky "Continuum"...) jsme se pozastavili nad jeho rozvíjejícím se talentem a jeho přerodem z popového dívčího idolu na skvělého rockového kytaristu, bluesmana a vůbec umělce, kterého je radno brát vážně. Každá následující nahrávka dokumentuje růst jeho skladatelských a interpretačních dovedností a nejinak je tomu i u novinky pojmenované "Born And Raised".

Abych parafrázoval jednu novou Neckářovu skladbu, na "Born And Raised" nejsou písně o lásce. Nejkrásnější lidský cit rozhodně není hlavním tématem alba - spíše se zabývá životem při pohledu do zpětného zrcátka. Něco se ztrácí v prachu zvířeném pneumatikami, před námi je dlouhá klikatá cesta a ani pořádně nevíme, co nás čeká. Podobně jako "Highway Companion" Toma Pettyho je i Mayerovo album imaginárním soundtrackem k road movie. Nepřekvapí tedy, že je také hodně ovlivněno country, folkem a americanou.

První singl "Shadow Days" je přesnou ilustrací atmosféry a zvuku desky. I přes mírně melancholickou náladu písně se v ní přece jen zpívá o tom, že přes všechno, co jsem v minulosti provedl, jsem dobrý chlap a že končí dny stínů. Zatímco minulé album "Battle Studies" se zabývalo zlomenými srdci a válkami milenců, tady se hrdina spíš zabývá hledáním sebe sama. A s posunem témat se ještě více projasnil, zjemnil a zjednodušil zvuk alba.

Některé skladby, třeba "Speak For Me", to jsou doslova ty geniální drobnosti mistrů typu beatlesácké "Blackbird". Kytarista Mayer se svou hrou opět přiblížil Claptonovi a Harrisonovi (i když tu uslyšíte i jiné kytarové velikány, třeba The Edge v závěru "A Face To Call Home") a slyšet Johnovu filigránskou práci se strunami v těch křehce vystavěných písničkách (o melodie jde především) je opravdové potěšení, viz třeba nenápadně rostoucí kytarové sólo v "If I Ever Get Around To Living".

Jemné písničky v produkci Dona Wase se nepokrytě hlásí k minulosti a k osobnostem americké hudby typu Toma Pettyho či tria Crosby, Stills, Nash (nemluvě o tom, že Crosby a Nash na albu také zpívají). Bombastické, velkolepé a hypermoderní? Kdepak, "Born And Raised" je přesný opak. Zaplaťpánbůh.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY