Visací zámek vydává kompletní tvorbu v jednom boxu

18.05.2012 12:22 - Martin Višňa | foto: facebook interpreta

Visací zámek
© Lukáš Benda / musicserver.cz
Základnímu kameni české punkové scény, skupině Visací zámek, je letos třicet. Pro fanoušky to mimo jiné znamená, že by měli vyrazit do krámů s hudbou, protože tam 25. května dorazí box obsahující kompletní dosavadní tvorbu kapely.

Box ponese název "Sakumprásk (1982-2012)" a kromě všech doposud vydaných alb a DVD bude obsahovat i několik rarit. Poprvé například vyjde na DVD mystifikační dokument Petra Zelenky "Visací zámek 1982-2007" a pod názvem "Atentát na kulturu" pak dvojCD dosud oficiálně nepublikovaných koncertních záznamů.

Na prvním disku příznivci najdou nahrávky z roku 1983 z pražské Sedmičky a Chmelnice. "Zvuk je věru nenapodobitelný a naše tehdejší drzost obdivuhodná," komentuje je zpěvák a textař Jan Haubert. Druhé CD nese označení "Julda Fulda" a obsahuje nahrávku z Parku kultury a oddechu Julia Fučíka z roku 1988, kde se kapela prezentovala velmi temným materiálem. Obě CD by se měla prodávat také samostatně.

Visací zámek je dnes nejstarší punkovou kapelou u nás, první koncert odehrála na pražském Strahově 7. prosince 1982, taktéž se může pochlubit prvním punkovým singlem vydaným na našem území. Pomineme-li záskoky způsobené vojenskou službou, hraje skupina dodnes v původním složení. Na kontě má dosud osm řadových alb, z nichž poslední "Klasika" vyšlo v roce 2010.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY