Muzikanti truchlí: Zemřel Jim Marshall, tvůrce slavných zesilovačů

06.04.2012 10:39 - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Jim Marshall
© guardian.co.uk
Hudebním světem otřásla během včerejšího dne smutná zpráva: Jim Marshall, tvůrce legendárních zesilovačů značky Marshall, je po smrti. Zemřel 5. dubna v londýnském hospicu, dožil se osmaosmdesáti let.

Veřejnost o smrti otce hluku informovali zástupci společnosti Marshall Amplification, která byla založena v roce 1962. Myšlenka udělat hudbu hlasitější a masivnější ho napadla díky jeho zákazníkům, kterým prodával bicí a poté i kytary včetně příslušenství. Věrní kupci, mezi kterými byli hned od začátku například hudebníci jako Ritchie Blackmore, Big Jim Sullivan a Pete Townshend, měli poptávku po nějakém druhu zesilovače - právě aby byl zvuk větší a silnější a v té době sedmatřicetiletý Marshall uviděl příležitost. Najal osmnáctiletého zvukového technika Dudleyho Cravena, jenž dříve pracoval pro EMI, a začal psát dějiny.

Právě proto, že Jim Marshall pomohl hudebníkům vyzdvihnout hudbu v tom pravém slova smyslu, jeho smrt zasáhla právě muzikanty. Třeba kytarista Slash, který na koncertech vystupuje zásadně s početným zástupem maršálů, napsal: "Zpráva o smrti Jima Marshalla mě dostala. Rock'n'roll už bez něj nebude to, co býval. Naštěstí jeho práce tu s námi zůstává."

Připojily se k němu i další slavné osobnosti jako Scott Ian z Anthrax, jenž zesnulého vynálezce označil za "opravdovou legendu, se kterou měl tu čest strávit nějaký ten čas." Připojil se také Andreas Kisser ze Sepultury nebo Nikki Sixx, známý z Mötley Crüe, a samozřejmě mnozí další.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY