Továrna na kšeft, nebo umění?

05.05.2012 16:00 - Daniel Mareš | foto: facebook interpreta

Jedna z nejúspěšnějších světových pop-operních skupin Il Divo vydává desku "Wicked Games". Je znovu plná hitů hvězd světové populární hudby. Kvartet si vybudoval silnou posluchačskou základnu, a co je důležitější, našel recept na to, jak prodat více než 26 milionů alb a vyprodávat světová turné v desítkách zemí.
5/10

Il Divo - Wicked Games

Skladby: Wicked Game (Melanchonia), Crying (Llorando), Don't Cry for Me Argentina Dov'è L'Amore, Falling Slowly (Te Prometo), Come What May (Te Amare), Senza Parole, Stay (Ven a Mi), Sempre Sempre, Time to Say Goodbye (Con Te Partirò)
Vydáno: 8.11.2011
Celkový čas: 39:34
Vydavatel: Sony Music
Hity Franka Sinatry či Toni Braxton tak trochu jinak, to je kvartet Il Divo, který na sebe poprvé upozornil v roce 2004. Co stojí za úspěchem těchto čtyř zpěváků? Odpověď není tak složitá. Jedná se o umělé těleso, které sestavil hudební producent Simon Cowell. Ten hledal po celém světě a povedlo se. Našel čtyři skvělé mladé operní pěvce, kteří navíc skvěle vypadají. Il Divo jsou tak továrnou na peníze, která ale vyrábí i celkem příjemnou populární hudbu s operním nádechem.

Titulní skladbou nové desky je podmanivá balada Chrise Isaaka "Wicked Games". Zpracování je zcela odlišné a skladba zní jinak, více heroicky, vypjatě, a ruší tak původní atmosféru písně. Posluchači na albu najdou i skladbu Glena Hansarda s Markétou Irglovou či hit Roye Orbisona. To posluchače kvarteta zajímá pramálo, ti si přišli poslechnout romantické písně v nablýskaném hávu a to jim stačí. Ostatním však bude celý nosič znít na jedno brdo.

Líbivá je zkrátka hudba i zpěváci. Obecně, muzika tohoto typu funguje skvěle na koncertech. Živé provedení je přesně to, co potřebuje. Je však s podivem, kolik posluchačů zatouží mít vše zaznamenané studiově. Vždyť jen aktuální desky se do této doby prodalo už přes milion kopií.

Živé provedení budou moct na vlastní kůži vyzkoušet i tuzemští fanoušci a zvědavci. Aktuálnímu albu je totiž věnováno turné Il Divo And Orchestra in Concert. Kvarteto se představí 19. září letošního roku v pražské O2 areně. Scénu k turné navrhl spolupracovník Celine Dion Brian Burk, ten, kdo viděl pražský koncert této zpěvačky, ví, o čem mluvím - dokonalost sama.

Album nepřináší nic nového, fanoušci skupiny budou potěšeni. Není to však nic, co by přetrvalo. Zpěváci jsou talentovaní a zkrátka něco umí, a nejen to, technicky jsou výborní. Je ale právě tohle umění, nebo jen kšeft? To ať posluchač a čtenář posoudí sám.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY