WWW a Pjoni & Ink Midget bude patřit další díl Departure v Roxy

03.04.2012 16:00 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Ink Midget & Pjoni
© myspace.com
Po pop-jazzu, ska-reggae a alternative-elektronice bude další, v pořadí již čtvrtý díl Departure patřit alternativnímu hip hopu a experimentální elektronice. Projekt, v jehož rámci renomované kapely a muzikanti představují své méně známé, ale za to pořádně talentované kolegy, totiž již za necelé dva týdny, ve středu 11. dubna, přivítá v Roxy legendy tuzemské alternativní scény, kapelu WWW, která si pozvala dva mladíky z Bratislavy, jejichž aliasy Pjoni & Ink Midget patří v poslední době k nejčastěji skloňovaným jménům, když přijde řeč na největší hudební naděje čs. scény.

"Duo Pjoni & Ink Midgete považujeme za unikátní zástupce nové talentované generace, jak lidsky, tak hudebně. Jsou pro nás inspirativní a mají naše sympatie," zdůvodňuje výběr WWW Ondřej Anděra aka Sifon a k samotnému projektu Departure dodává: "Myšlenku vzájemné podpory hudebních ostrovů je rozhodně dobré razit, zvláště v Česku, kde živě převládá nevraživost a vzájemné vykradačství." Že volba WWW padla právě na mladíky z Blavy, přezdívané "Veveričky", není nijak překvapivé. Nejen podle Sifonova názoru, ale i podle řady hudebních publicistů, si Adam Matej (Ink Midget) a Jonatán Pastirčák (Pjoni) při svém mládí zaslouží opravdu velký respekt za muziku, kterou tvoří. Náš redaktor Lukáš Benda je dokonce ve svém loňském žebříčku "Top 40: Nová česko-slovenská jména" zařadil na první příčku a mimo jiné napsal: "Nikdo nikdy by na mapě ani na klávesnici nehledal nový hudební směr v Česku a na Slovensku už vůbec ne. Ink Midget & Pjoni jej vytvořili - žánr, do kterého se nevejdou snad ani oni sami..."

Zaškatulkovat hudbu Pjoni & Ink Midget je podobně obtížné jako škatulkovat samotné WWW. Když to hodně zjednodušíme, můžeme tvorbu Pjoni & Ink Midget charakaterizovat jako "experimentální elektroniku", k čemuž pak sami Adam s Jonatánem dodávají na svém Bandzone profilu: "Na eklektický hudební styl Pjoni & Ink Midget tvrdě dopadá vliv 'old-schoolového' britského labelu Warp, osmdesátkového industrialu, melancholie devadesátkového trip hopu, stejně jako současný glitch hop a zvukové "stěny" osobností, jako je Ben Frost nebo Tim Hecker." Důležitější než všechny definice je ale samozřejmě to, jak se tihle dva sotva osmnáctiletí kluci prezentují naživo, zvláště pak v kombinaci s WWW, s nimiž už pár koncertů odehráli. Jak sami říkají, mají pocit, že mezi nimi a WWW, které velmi obdivují mj. pro jejich "temné, surrealistické texty, občas šamanské, jindy trochu víc hiphopové beaty a hravou melodičnost," existuje "jakési zvláštní propojení", když mají v lecčems podobnou energii.

Dle Sifonových slov nejspíše dojde i na "křížení WWW s Veveričkami" přímo na pódiu. Kromě toho se na prvním letošním pražském vystoupení obou skupin můžeme prý těšit také na "další sadu nových skladeb WWW" a českou premiéru nového setu Pjoni & Ink Midget, který je - jak sami říkají - "víc techno a hip hop". Jak už se stalo v případě Departure dobrým zvykem, i na čtvrtém dílu budou hudební performance navíc provázet zajímavé vizualizace. Ty bude mít tentokrát pod palcem visual artist ToolKid, kterého si pozvali přímo Pjoni & Ink Midget. Je tedy zřejmé, že 11. dubna se v Roxy chystá audiovizuální show, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník alternativního umění!

Klub bude otevřen od 20 hodin. Vstupenky jsou v prodeji v sítích Ticketpro, Ticketportal a Tickestream za 160 Kč (+ poplatky), na místě budou stát 230 Kč. Další díly Departure proběhnou 25. dubna s Priessnitz "potichu" & ille a 9. května s DeFuckTo & Maměn & DJ Row. Vstupenky na pátý i šestý díl "Departure" jsou již nyní k mání v předprodeji sítí Ticketpro, Ticketportal a Tickestream.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY