Čtyři dekády opravdového hlasu Československa

28.04.2012 10:00 - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

Je to už víc než čtyřicet let, co nezaměnitelný alt Věry Špinarové obohacuje českou hudební scénu. Za tu dobu vydala dvanáct řadových alb, z nichž ty nejlepší se dostaly na výběr "Největší hity 1970-2010: Jednoho dne se vrátíš". Jeho sestavení se povedlo na výbornou.
8/10

Věra Špinarová - Největší hity 1970-2010: Jednoho dne se vrátíš

Skladby: CD 1 - Music - box, Máme máj, V zahradě roste kmín, Mý adié, Domů mířím venku svítá, Chodím s tebou právě rok, Andromeda, Tvář za sklem, Raketou na Mars, Grand hotel "U tří strun", Hej lásko nečekej, Kondore, Fernando, Kosmická láska, Vzpomínám, Slunečné pobřeží, Ukolébavka pro mou lásku, Já mám ráda boogie, Valentino, Jednoho dne se vrátíš

CD 2 - Bílá Jawa 250, Zpátky v lásky náručí, Já se sázím, Hořká sůl, Píseň svou mi tenkrát hrál, Tak já ti mávám, Holubí pírko, A co teď, Meteor lásky, Čekám tě dál v zóně příletů, Černobílá, Měj mě rád, Je nám dáno, Ty jsi můj song, Nádhernej den, A já tě závidím, Je mi líno, Proč si o něj házet, Zamknout, Každá se jednou vdá, To máme mládež

CD 3 - Kouzlo bílejch čar, Stíny výsluní, Já ten šlágr znám, Já si broukám, Ky ky ry ky, Důvěrná, Jdeš vítězný, Všechno dobrý, ...A pořád tě mám ráda, Jdu spát někam jinam, Nech mě hádat, Stěží mi teď dáš mat, Dál tě cítím, 9 a 1/2 týdne, Stůj, Jdem dál, Prší prší len sa leje, Díky svátkům stále máme si co říct

Vydáno: 14.11.2011
Celkový čas: 69:50 + 76:08 + 75:09
Vydavatel: Supraphon
Čtyřicet let působení na hudební scéně už je úctyhodná doba, kterou je třeba oslavit. Po sérii několika nepovedených výběrů se Supraphon rozhodl Věře Špinarové nadělit dárek v podobě výběrového trojalba mapujícího celou její kariéru od počátků sedmdesátých let až po současnost. Konečně tak i této jedinečné české zpěvačce vychází reprezentativní kolekce, za kterou se nemusí stydět ani ona ani vydavatel.

Stejně jako tomu bylo kupříkladu u Marie Rottrové, jejíž "Zlatá kolekce" vyšla jen o pár měsíců dříve, i v případě největších hitů Věry Špinarové se ona sama podílela na jejím sestavování. Výběr je řazen chronologicky, a je tak na něm skvěle slyšet zpěvaččin hlasový vývoj až po současný nezaměnitelný chraplák. Stejně tak je vidět ustupující tendence přebírání zahraničních hitů a daleko větší uchylování se k tvorbě domácích autorů. Sama Špinarová pak autorsky přispěla jednou, a to textem "Holubí pírko".

Obsahu trojcédéčka se nedá zcela nic vytknout, neb všechny zásadní skladby zpěvaččiny kariéry jsou zařazeny. Věra Špinarová možná neměla na kontě tolik megahitů jako její slavnější kolegyně, a tak paradoxně při sestavování jejího výběru nedošlo k tomu, co potkalo zmíněnou Marii Rottrovou nebo Hanu Zagorovou, a sice absence některých skladeb, jež jsou pro spoustu fanoušků klíčové. Nechybí samozřejmě "Bílá Jawa 250", "Jednoho dne se vrátíš", "Meteor lásky" či z posledních let známá "Kouzlo bílejch čar", "Já si broukám" nebo "Důvěrná". Kolekce je pak obohacena o trojici bonusů, které se sice zdaleka nevyrovnají dříve nahraným hitům, jejich přítomnost ale jednoznačně potěší. "Jdem dál" je nevydaná skladba z roku 1994, slovenská lidová "Prší, prší, len sa leje" byla nahrána o dva roky později a vše uzavírá novinka "Díky svátkům stále máme si co říct".

Těžko říct, jestli se od Věry Špinarové ještě někdy dočkáme nějakého nového alba. Nutno však podotknout, že v posledních dvou letech jako by znovu ožila, s velkým ohlasem pořádá jeden koncert za druhým a už teď má program nabitý na měsíce dopředu. Je tak docela paradoxní, že se tohoto úspěchu Věra Špinarová dočkává v době, kdy nevydává nové desky, nenasazuje singly do rádií a ani se nepodbízí bulvárnímu tisku skandály jako její domácí kolegyně. Výběrem "Největší hity 1970-2010" dokazuje, že v uplynulých čtyřech dekádách za sebou nechala desítky skladeb, na které je příjemné si čas od času vzpomenout.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY