Tindersticks navštíví 20. října pražské divadlo Archa

11.10.2001 11:00 - Lukáš Beldik | foto: facebook interpreta

Tindersticks navštíví 20.10. divadlo Archa
© www.tindersticks.co.uk
20. října zavítají do pražského divadla Archa původem nottinghamští bolestínští nostalgikové Tindersticks. Jako předskokan vystoupí objev britského folku David Kitt, který se v Česku objeví se svými dvěma spoluhráči. Proč byste neměli na jejich koncertu, který pořádá 10:15 Promotion a který stojí stojí 490,- Kč, chybět, vám snad bude jasné z následujících řádků. Tindersticks totiž už od svého vzniku v roce 1992 patří k nejpůsobivějším britským skupinám a jejich koncerty patří podle řady názorů k tomu nejlepšímu k vidění i poslechu. Skupinu, jejíž složení je už od vzniku neměnné, tvoří zpěvák a kytarista Stuart Staples, houslista Dickon Hinchliffe, klávesista David Boulter, basista Mark Colwill, kytarista Neil Fraser a bubeník Alasdair Macaulay.

Naposledy u nás byli v roce 1997 a od té doby zvládli natočit už tři alba. Ještě nedávno bych napsal, že posledním, sedmým albem, je květnové "...Can Our Love", ale časy se mění, protože v říjnu vychází soundtrack "Trouble Every Day" k filmu francouzské režisérky Claire Denis. Sexteto přirovnatelné možná ke klidnější podobě The Bad Seeds s barově znějícím, zmučeným barytonem Stuarta Staplese, si tak zopakovala spolupráci z filmu "Nenette Et Boni". Navíc s sebou přivezou sedmnáctičlennou skupinu hudebníků obsluhujících smyčce, takže všechny smyčcové party, které možná znáte z desek v podání Dickona Hinchliffa, by měly dostat ještě působivějšího vyznění. Síla Tindersticks spočívá především v temnějších baladách s retronáladou a také v prvních třech albech (první dvě jsou eponymní, označované prostě jen "The First Album" a "The Second Album" a třetím je pak album "Curtains").

Jejich úspěch začal v kuchyni jednoho domu v městě Kilburn, kde natočili v listopadu 1992 první singl "Milk Teeth/Patchwork". Jeho obsah se dostal i na první 77 minut (!) trvající album, které vyšlo v říjnu 1993 a časopis Melody Maker ho ocenil albem roku. Tindersticks se vždy vyznačovali i nezájmem o proběhnuvší módní vlnu britpopu a v Praze se objevovali poměrně pravidelně. I proto byla čtyřletá čekací lhůta na další koncert nezvyklá. A další zajímavost by vás mohla navnadit. Jeden ze členů, David Boulter, má už nějakou dobu bydliště na pražském Žižkově.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY