Je libo na Valentýna jazz? Pusťte si Sanchez

14.02.2012 13:00 - Daniel Mareš | foto: facebook interpreta

Ospalá palírna, zpocené tváře a vůně kubánských doutníků. Uhrančivá kytara, svébytný hlas zpěvačky s kubánsko-polskými kořeny. Karibské drinky mizí jeden za druhým v tónech jazzových standardů. Všechny jsou o lásce a všechny také stále fungují. Taková je atmosféra "Songs About Love" Yvonne Sanchez.
8/10

Yvonne Sanchez - Songs About Love

Skladby: Once I Love, My Cherie Amoud, You And The Night And The Music, The Look Of Love, Tenderly, Cry Me A River, Voce e Eu, Feticio da Vila, Diary Of My Soul, The Beat Of Heat, Fotografia, Speak Low, Night And Day, Corcovado
Vydáno: 2.12.2011
Celkový čas: 54:14
Vydavatel: Supraphon
Jazzové standardy jsou v módě, vydávají je velikáni populární hudby jako Eric Clapton, aktuálně i Paul McCartney na desce "Kisses On The Botton". Již podruhé s nimi přichází také v Česku žijící Yvonne Sanchez. Zpěvačka, která je po otci Kubánka a po matce Polka, na sebe poprvé výrazně upozornila v roce 1995, kdy vystoupila v pražské Redutě, v roce 2002 pak nahrála debutové album "Invitation“, na kterém si již tehdy zanotovala právě jazzové standardy.

Po autorské, bohatě aranžované desce "My Garden" z roku 2008 se tak zpěvačka na té třetí, nesoucí název "Song About Love", vrací ke klasickým songům. I když v komorním podání. Album bylo nahráno během několika koncertů v pražské Barevné kavárně, což mu výrazně prospělo. Vévodí mu jazz, latina a bossa nova. Yvonne si na něm vystačila jen se svým hlasem a s doprovodem na akustickou kytaru, o který se postaral citlivý Brazilan Pedro Tagliani. Pokud ho však se zpěvačkou chcete slyšet naživo, máte smůlu. Kytarista se totiž vrátil do Brazílie, což byl pro Sanchez i důležitý impuls proto, aby desku nahrála.

Už při prvních tónech kytary v úvodní skladbě "Once I Loved" na nás dýchne příjemná a místy zádumčivá atmosféra, která se nevytratí z žádné z písní. Druhá skladba "My Cherie Amour", která se proplétá divokými rytmy, nás zavede na karibské pláže v kolébavé atmosféře. Zpěvaččina verze je jiná než ta od Stevieho Wondera, který ji nazpíval v roce 1969. Je více provoněná sluncem a více v ní vyzněl latinskoamerický rytmus. Všemu napomáhá živé podání a jednoduché aranžmá. Znovu do ryze jazzových končin nás zavede třetí píseň "You And The Night And The Music", ve které nás o své virtuozitě znovu přesvědčuje brazilský kytarista. Až z popového vyznění skladby udělala Sanchez skvělý jazz. Je mnohem rychlejší než originál, kterému vévodily protáhlé tóny a smyčcové a dechové nástroje.

Na výběru jazzových standardů by nemělo chybět jméno Burt Bacharach, kterého na albu zpěvačka skvěle představuje rozvláčnou písní "The Look Of Love". A s původní interpretkou skladby Dusty Springfield svádí vyrovnaný souboj. Sanchezino podání je pomalejší, ale velmi působivé. V podobném duchu se nese i následující píseň Waltera Grosse "Tenderly". Jednou ze dvou původních skladeb na albu je "Diary Of My Soul", která přímo vybízí k myšlenkám na parné letní noci v nějakém plážovém baru na karibském pobřeží. Tou druhou je pak také povedená "The Beat Of Heat".

Zpěvačka a skladatelka se netají tím, že mezi její vzory patří Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan či Billie Holliday, tedy opravdové hudební legendy. Je dobře, že je na české jazzové scéně, vedle fenomenální skladatelky, pianistky a zpěvačky Beaty Hlavenkové někdo, kdo dokáže aspoň trochu tuto hudbu zpopularizovat a dokázat tak, že je to muzika, která je přístupná širokému publiku.

Výhodu Sanchez je, že ji snesou, na rozdíl od Hlavenkové, i jazzem nepolíbení masoví posluchači. Deska "Songs About Love" by skvěle fungovala jako soundtrack k nějakému z filmů Woodyho Allena. Je jak dělaná k romatickému večeru při svíčkách, ale hlavně, což je z nosiče patrné, velkým plusem je, že byla nahrána živě. Pokud máte rádi dobrou hudbu, ale i romantickou atmosféru a nostalgii, rozhodně by vám toto album nemělo chybět.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY