Nové desky pro 5. týden

29.01.2012 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Po nášupu minulého týdne je tu opět mírný útlum, ovšem rozhodně ne co do hvězdnosti. Posuďte sami. Nabídneme vám novinky Leonarda Cohena, Ringo Starra a také nové EP Metalliky. V poslední době hodně skloňovaná Lana Del Rey stejně jako Professor Green nám představí své druhé desky a Hana Robinson pro změnu debut.
Pokud se v pondělí 30. ledna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Leonard Cohen - Old Ideas (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: folk / šanson

Leonard Cohen - Old Ideas
Charismatický kanadský písničkář a spisovatel Leonard Cohen sice vydává nahrávky poměrně často, ale na nový studiový počin jsme si museli počkat dlouhých osm let. "Old Ideas" je dvanácté Cohenovo album a bude obsahovat deset nových písní. Předcházejí jej zvěsti jako o nejduchovněji laděné písničkářově kolekci. Deset písní alba se dotýká několika nejtěžších svízelných situací lidské existence - vztahu k transcendentní bytosti, lásky, sexuality, ztráty a smrti. Svůj podíl na tématu a zvuku desky má i producent alba Ed Sanders, americký básník, zpěvák a člen skupiny The Fugs. Pokud se již této desky nemůžete dočkat, stačí navštívit npr music nebo stránky britského Guardianu, kde je "Old Ideas" k dispozici k poslechu.


Ringo Starr - Ringo 2012 (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock

Ringo Starr - Ringo 2012
Někdejší člen The Beatles Ringo Starr je v posledních letech velmi aktivní. Po albech "Liverpool 8" a "Y Not" vydává svou sedmnáctou studiovou desku "Ringo 2012". Název alba odkazuje na jeho nejúspěšnější sólové album "Ringo" z roku 1973, kde se jako hosté představili John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Billy Preston, Harry Nilsson a další. I tentokrát je seznam hostů hvězdný a dlouhý: kytaristé Joe Walsh a Kenny Wayne Shepherd, Michael Bradford, Steve Dudas, Charlie Haden, Amy Keys, Kelly Moneymaker, Richard Page, Van Dyke Parks, Dave Stewart, Bruce Sugar, Benmont Tench, Don Was a Edgar Winter. Natáčelo se ve studiích v Los Angeles a finální mix proběhl za asistence Bruce Sugara v Anglii. Na albu najdete celkem devět skladeb. Vedle pěti původních věcí to budou dvě coververze - "Think It Over" Buddyho Hollyho a "Rock Island Line" Johna Lomaxe - a také nové verze "Wings" a "Step Lightly". Pokud vás zajímá, jak "Ringo 2012" zní, pak navštivte internetový obchod Amazon.com, kde jsou ke slyšení všechny písničky v krátkých ukázkách.


Metallica - Beyond Magnetic (EP) (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: heavy metal

Metallica - Beyond Magnetic
Metallica se za poslední rok opět stala pravou celebritou nejen na poli tvrdší hudby. Kromě turné, v rámci kterého vystoupí 7. května v pražské Synot Tip Areně, má i novou minidesku. Řeč je o počinu "Beyond Magnetic", který přináší čtveřici nových písní. Skladby vznikly během příprav polední studiovky "Death Magnetic", ale k širšímu publiku se na nosiči zatím nedostaly (vyjma fanklubu, pro který byly zveřejněny již dříve). Na tom by nebylo nic neobvyklého, nebýt faktu, že se muzikanti rozhodli nechat je v jejich nedokončeném stavu. "Jedná se o hrubé mixy - takové, jaké zůstaly v březnu roku 2008 při našem odchodu ze studia."


Lana Del Rey - Born To Die (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: indie pop / indie rock

Lana Del Rey - Born To Die
Americká písničkářka a majitelka sytého altu Elizabeth Grant, kterou budete znát spíše pod jménem Lana Del Rey, v minulém roce zabodovala singlem "Video Games" a nyní vydává své druhé album "Born To Die". Na něm nenavázala na spolupráci se slavným producentem Davidem Kahnem, ale sestavila si nový tým, v němž najdeme hlavně tři jména - Emile Haynie, Justin Parker, Robopop - tedy lidi, v jejichž portfoliu jsou například Daft Punk, Kid Cudi, Lil Wayne, Kanye West nebo Eminem. Přesto vliv spolupráce s těmito interprety není na nahrávce patrný a výsledkem je dvanáct písniček na pomezí popu, rocku a indie. Pokud Lanu Del Rey ještě neznáte, máte možnost se s ní seznámit na jejím webu, kde najdete videa k třem písničkám z alba.


Professor Green - At Your Convenience (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: britský hip hop / electro hop / rock rap

Professor Green - At Your Convenience
Ačkoli jsme vám druhé album anglického rappera Professora Greena slibovali na říjen loňského rocku, dočkali jsme se ho až nyní. "At Your Convenience" sice v avizovaný termín vyšlo, ale pouze v Greenově domovině a v Irsku. K nám se tak dostává až teď. Nicméně můžete se připravit na pořádný hudební příděl. Deska přinese celkem šestnáct skladeb včetně jedné skryté a Professor Green si k jejich nahrávání přizval řadu hostů, mezi nimiž nalezneme jména jako Emeli Sandé, Luciana, Royce da 5'9'', Sierra Kusterbeck a další. Stejně početný je i producentský tým, kterému vévodí lidé jako Alex 'Cores' Hayes, 16bit, DJ Khalil a TMS. Pokud se prolistujete webem Professora Greena, najdete tam sampler celého alba.


Tribes - Baby (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: indie / rock

Tribes - Baby
Britská čtyřčlenná formace Tribes vznikla teprve v roce 2010 a už se hlásí o slovo se svou první pořádnou deskou. Po loňském EP "We Were Children" servírují posluchačům placku "Baby". Na nahrávce najdete vlivy velkých Pixies, R.E.M. nebo také moderních Pavement. Podle některých se ale kapela inspiruje také u The Smashing Pumpkins, a to hned v úvodní skladbě alba "Whenever". Na MySpace.com formace ale najdete jako první ukázku "Sappho" o řecké lesbické básnířce. Určitě nevynechejte také ukázky songů "Girlfriend" nebo "Coming Of Age". Magazín NME.com totiž o albu mluví jako o "nakažlivém a návykovém". Jestli je to pravda, nám napište v komentářích.


Hana Robinson - Brouk v hlavě (vlastní nákladl)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: šanson / blues / jazz

Hana Robinson - Brouk v hlavě
Jestli se vám líbil "Ohrožený druh" Michala Horáčka, pak jste také museli zaregistrovat nové jméno na české scéně. Tím jménem je Hana Robinson, která se ve zmíněném projektu prosadila nejen interpretačně, ale i autorsky. Brněnská rodačka, skladatelka, zpěvačka a klavíristka, která například absolvovala prestižní Berklee College Of Music v Bostonu, nyní ve vlastním nákladu vydává sólové debutové album, které si vypůjčilo název populární divadelní hry Georgese Feydeaua "Brouk v hlavě". Na nahrávání se podílela řada výborných muzikantů, jako jsou houslistka Anna Mlinariková, bubeník Miloš Dvořáček, členové jejího tria saxofonista Petr Kroutil a basista Antonín Šturma a další. Společně sestavili album, které stylově míří k jazzu, šansonu, blues, folku i popu. První dvě ochutnávky servíruje Hana Robinson na svém webu.


Ivan Mládek & Banjo Band - Jožin z bažin a dalších 80 písní (Supraphon)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: country

Ivan Mládek & Banjo Band - Jožin z bažin a dalších 80 písní
V úterý 7. února 2012 oslaví zpěvák, skladatel, textař a banjista Ivan Mládek sedmdesáté narozeniny. K této příležitosti vydá Supraphon v edici Zlatá kolekce bilanční 3CD s příznačným názvem "Jožin z bažin a dalších 80 písní". Mládkův osobní výběr repertoáru na trojCD je s typickou nadsázkou rozdělen do tří částí: na písně, které umí nazpaměť, na ty, které si matně pamatuje, a na sestavu skladeb, o kterých už ani netuší, zda jsou vůbec jeho. V doprovodném bookletu se Ivan Mládek ohlíží za všemi sestavami muzikantů, se kterými kdy hrál ve svém Banjo Bandu. Dodejme jen, že u této příležitosti Ivan Mládek převezme jubilejní diamantovou desku za milion a půl prodaných hudebních nosičů, které od roku 1971 vydával Panton a Supraphon.


Dále vychází:

Elisabeth Schwarzkopf - A Portrait (EMI)
Ludwig Van Beethoven - Sonáty pro housle a klavír (Suk, Panenka) (Supraphon)
Rafael Kubelík - Dvořák - Martinů - Šostakovič - Dobiáš (Supraphon)
Různí - Mercury Living Presence (Universal)
Různí - Taneční Liga 136 (Universal)
Různí - Ukolébavky pro nejmenší (Supraphon)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY