- musicserver.cz">

"Tohoto interpreta budete poslouchat po zbytek roku"

30.01.2012 11:59 - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

V tradičním návalu nováčků, kteří se na začátku každého roku zjeví prakticky odnikud a s přídomkem: "Tohoto interpreta budete poslouchat po zbytek roku," přichází po boku Emeli Sandé, Michaela Kiwanuky nebo Lany Del Rey také zrzavý písničkář Ed Sheeran. V případě desky "+" ten přídomek platí stoprocentně.
9/10

Ed Sheeran - +

Skladby: The A Team, Drunk, U.N.I., Grade 8, Wake Me Up, Small Bump, This, The City, Lego House, You Need Me, I Don’t Need You, Kiss Me, Give Me Love
Vydáno: 16.1.2012
Celkový čas: 49:55
Vydavatel: Warner Music
Dvacetiletý nováček z britského Halifaxu poslouchal jako dítě Van Morrisona a ten na něm zanechal vliv, kterého se dodnes nezbavil. Ve čtrnácti vydal své první EP, které brzy získalo následovníky, a o tři roky později se přestěhoval do Londýna, aby mohl koncertovat. Když si v roce 2009 přečetl interview s Jamesem Morrisonem, který za rok odehrál 200 koncertů, rozhodl se ho překonat - dostal se k neuvěřitelným 312 vystoupením. To už je slušný základ pro kariéru. Přesto si na opravdovou slávu ještě musel chvíli počkat. Mezitím tak ještě odjel šňůru s Examplem a vydal další ípíčka. V dubnu 2010 letěl zkusit štěstí do Los Angeles, kde udělal dojem na Jamieho Foxxe, který jej nechal nahrávat ve svém studiu po zbytek jeho pobytu. Dne 26. dubna 2010 vychází Sheeranův první singl "The A Team" a spolu s ním začíná i skutečná kariéra.

V lednu 2011 vydává Ed Sheeran své dosud poslední EP "No. 5 Collaborations Project", na kterém mu vypomohli například Wiley nebo Devlin. A bez jakékoliv propagace se v prvním týdnu se sedmi tisíci digitálně prodanými nosiči umisťuje na 2. příčce žebříčku iTunes. Nedlouho poté podepisuje smlouvu s Asylum/Atlantic Records a jeho singl "The A Team" se stává nejprodávanějším a nejvýše startujícím debutovým singlem roku 2011. Album "+" jde v prvním týdnu po vydání v září 2011 na čelo britské hitparády, odkud už je to jen kousek ke čtyřem nominacím na Brit Awards.

A jaké vlastně "+" je? Zrzek kombinuje prvky folk-soulu s hip hopem a grimem, svou tvorbou se nejvíce přibližuje takovým písničkářům, jako jsou James Morrison, Jason Mraz, Damien Rice, Jack Johnson nebo (pro fajnšmekry) Jake Walden či Amos Lee. Jeho deska si udržuje pestrost a celistvost, od vkusných balad s klavírem nebo kytarou se přesunuje k rychlejším polohám, a co je hlavní - nenudí a od začátku do konce si drží nastavenou kvalitu.

V textech se Ed zpovídá ze svého vztahu k dívkám, Londýnu či alkoholu (je to přece poloviční Ir!), a ačkoliv v recenzích bývá zvykem vyzdvihnout dvě tři písně, zde se vybírá obtížně. Zvolit krásnou baladu a zároveň třetí singl "Lego House", kde v klipu hostuje Rupert Grint (Ron Weasley z "Harryho Pottera"), naléhavou "Kiss Me", nebo zamilovanou "Wake Me Up", a nezmínit tak potenciální hit "U.N.I." nebo zpěvnou "Grade 8"? Všechny jsou výborné!

Co víc dodat? K dohnání svých velkých vzorů Sheeranovi ještě schází několik hitů, které se stanou nesmrtelnými, ale přesto - vydat ve dvaceti letech nahrávku, která jej staví téměř po bok písničkářských velikánů, to není zanedbatelný úspěch. Za sebe už teď mohu prohlásit, že v mém přehrávači zůstane album "+" velmi dlouho. Ed Sheeran má ještě hodně co říct, a pokud je debut jen náznakem toho, co nás v roce 2012 na hudební scéně čeká, máme před sebou úžasný rok.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY