Nové desky pro 4. týden

22.01.2012 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Hudební novinky opět nabírají na síle. Z Lacuna Coil, Blind Guardian a Lamb Of God budou mít radost fanoušci tvrdší muziky, klasiku zastoupí pianista Benjamin Grosvenor a houslistka Hilary Hahn, elektroniku Chairlift, seznámíme vás s korejskou devítkou Girls' Generation a Christinou Perri a Chris Isaak zavzpomíná na Sun Records.
Pokud se v pondělí 23. ledna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Lacuna Coil - Dark Adrenaline (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: gothic metal

Lacuna Coil - Dark Adrenaline
Z vod moderního metalu nás tento týden potěší italští Lacuna Coil. Po třech letech vydávají novou desku s titulem "Dark Adrenaline". Formace v čele s charismatickým pěveckým duem Cristinou Scabbiou a Andreem Ferrem na ni umístila třináct skladeb včetně bonusové "Soul Inmate" a coververze "Losing My Religion" od R.E.M.. Na vlnách rádií jste mohli natrefit na pilotní singl "Trip The Darkness". Pokud jste ještě to štěstí neměli, navštivte stránky italského Virgin Radia. V obchodě pak můžete sáhnout po standardní edici, limitce s odlišným přebalem alba nebo verzi s CD a LP. Fajnšmekři si ale spíš potrpí na digipack s bonusovým DVD nebo na boxset s kalendářem a dalšími drobnostmi. Do oběhu navíc dorazí limitovaný náklad pěti set kusů další verze boxsetu, která přinese vinyl, digipack, fotografie v zaknihované podobě, plakát, nálepky, kytarové trsátko a další pozornosti od Lacuna Coil.


Christina Perri - lovestrong. (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní pop / indie folk

Christina Perri - lovestrong.
Jen těžko jste mohli uniknout před písničkou "Jar Of Hearts", kterou má na svědomí debutující písničkářka Christina Perri. Ačkoli vzhledem byste ji spíš tipovali na někoho ze stáje Disney, kritika její hlas spíše přirovnává k Natalie Merchant a stylově ji řadí k folkovým písničkářkám. Její debutové album dostalo název "lovestrong." a Christina Perri si jej složila i produkovala. Při skládání jí občas pomohli lidi jako Drew Lawrence, David Hodges známý ze spolupráce s Evanescence nebo Greg Kurstin, který se podílel na nahrávkách Lily Allen, The Bird And The Bee a řady dalších. Stejní pánové vypomohli také s produkcí, ovšem hlavní slovo měla sama zpěvačka společně s Grammy oceněným Joem Chiccarellim, jehož služeb využívají například Tori Amos, The Raconteurs nebo The White Stripes. Vhledem k tomu, že album vyšlo ve Státech již minulý rok, můžeme prozradit, že reakce na ně jsou poměrně rozporuplné. Na jakou stranu se přikloníte, můžete posoudit ze tří songů na jejím webu.


Blind Guardian - Memories Of A Time To Come (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: symfonický metal

Blind Guardian - Memories Of A Time To Come
Fanouškům progresivnější metalové scény jistě není třeba představovat kapelu Blind Guardian, jež má na kontě devět studiových desek. Do diskografie jim nyní přibude velkolepá kolekce jejich nejslavnějších skladeb s titulem "Memories Of A Time To Come". Výběr bude k dostání v několika variantách: Na dvou CD na vás čeká celkem šestnáct písní a v rozšířené Deluxe verzi najdete další disk. Muzikanti na něj pro vás zařadili legendární demonahrávky z dob, kdy se formace honosila názvem "Lucifer's Heritage". Dodejme, že valná většina skladeb loni prošla remixem, pár jich bylo znova nahráno a některé songy z třetího disku, který najdete v limitce, byly kompletně přepracovány. Pokud si budete chtít poslechnout tvorbu Blind Guardian naživo, máte jedinečnou příležitost od 8. do 10. června, kdy kapela vystoupí v Plzni na festivalu Metalfest Open Air.


Tip týdne

Benjamin Grosvenor - Chopin.Liszt.Ravel (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: klasická hudba

Benjamin Grosvenor - Chopin.Liszt.Ravel
Pianista Benjamin Grosvenor - je mu teprve 19 let a už je velmi váženým muzikantem, který vyprodává světové koncertní haly včetně Royal Albert Hall nebo Carnegie Hall. Koneckonců již v roce 2004, tedy v jeho dvanácti letech, jej britská BBC vyhlásila Mladým muzikantem roku v klavírní sekci a od té doby koncertuje se světovými hudebními tělesy. Nyní vydává své debutové album a už jeho název "Chopin.Liszt.Ravel" dává jasně najevo, kterým hudebním skladatelům dal při jeho nahrávání přednost. Proč je tento talentovaný virtuos jako vůbec nejmladší v historii nominovaný na BBC Music Magazine Awards, zjistíte poslechem čtyř skladeb z alba na jeho webu.


Lamb Of God - Resolution (Supraphon/Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: groove metal

Lamb Of God - Resolution
Americká formace Lamb Of God je pro své příznivce zárukou pravidelného přísunu hudební krmě, což s novinkou "Resolution" jen potvrzuje. V pořadí sedmá nahrávka přináší kromě čtrnácti písní také bonusové album se živým záznamem z "Wrath - Tour 2009/2010". Ten se ale týká jen edice vyslané do britského předprodeje a objednané přes internetové obchody Amazon.com, Play.com a HMV. Pilotní vlaštovku v podobě skladby "Ghost Walking" jste mohli otestovat ještě před Vánocemi v článku Marka Odehnala z rubriky Audio Jukebox.


Girls' Generation - The Boys (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / dance pop / electropop

Girls' Generation - The Boys
Z Jižní Koreje se do Evropy hudba dostává jen zřídka, ale v době globalizace je možné vše, tedy i to, aby se u nás prosadila nová dívčí skupina Girls' Generation. Měli-li jste pocit, že pět holek na jednu skupinu už je dost, pak Girls' Generation vám to budou vyvracet. Existují od roku 2007, je jich devět a pochopitelně jsou krásné a velmi úspěšné. Na svém kontě mají tři úspěšná alba v korejštině, jedno v japonštině a za poslední léta patří k nejúspěšnějším asijským umělcům vůbec. Poté, co se během dvou a půl měsíce stalo jejich album "The Boys" nejprodávanějším korejským titulem roku, bylo rozhodnuto - Girls' Generation jdou do světa. Ačkoli převážná část produkce nahrávky je korejské provenience, titulní skladbu "The Boys" spolusložil a produkoval někdejší producent Michaela Jacksona Teddy Riley. O tom, jestli má tato skupina reálnou šanci na úspěch v Evropě, můžete spekulovat ve video sekci jejich webu.


Chris Isaak - Beyond The Sun (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock and roll

Chris Isaak - Beyond The Sun
Americký zpěvák a kytarista Chris Isaak vydal loni na podzim album "Beyond The Sun", které nyní vychází i u nás. Ono slůvko Sun v názvu je pro celou nahrávku určující. Nehledejte za ním slunce, ale jméno legendární nahrávací společnosti, z jejíž stáje vzešli takoví velikáni jako Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Roy Orbison, Carl Perkins a především pak Elvis Presley. Těm všem vzdává Isaak albem hold a najdete na něm právě jejich hity - v případě standardní, jednodiskové verze třináct songů a v případě deluxe edice hned čtyřiadvacet. K těm pak na každém CD přihodil ještě jednu vlastní původní písničku. Aby byla nahrávka co možná nejautentičtější, dojel do Memphisu a nahrál ji v původních prostorech Sun Records. Jak se nahrávalo a co z toho vzešlo, zjistíte z videí na Issakově webu.


Hilary Hahn - Charles Ives: Four Sonatas (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: klasická hudba

Hillary Hahn - Charles Ives: Four Sonatas
S mírným zpožděním se k nám dostává poslední album americké houslistky Hilary Hahn "Charles Ives: Four Sonatas". Jak napovídá název, rok po Čajkovského houslových koncertech čerpala hudební základ ve své domovině, konkrétně u skladatele Charlese Ivese. Při nahrávání se k ní připojila její dlouholetá spolupracovnice ukrajinská pianistka Valentina Lisitsa a společně ztvárnily čtyři jeho sonáty. Kompletní album si můžete poslechnout na MySpace.com Hilary Hahn.


Pulled Apart By Horses - Tough Love (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: neo grunge / alternativní rock

Pulled Apart By Horses - Tough Love
Vlnu indie rockových kapel z Velké Británie střídá příval alternativně-rockových seskupení, které se často hlásí k odkazům grunge či klasického rocku. Přesně to je případ formace Pulled Apart By Horses, která letos vydává svou druhou desku "Rough Love". Na rozdíl od eponymního díla slibují hudebníci vyspělejší a přímočařejší materiál. "Jsou z nás teď lepší muzikanti a skladatelé," okomentoval vyzrálost písní baskytarista Rob Lee a dodal: "Na první desce jsme nebyli tak dobří, ale díky velkému turné jsme se docela zlepšili. Náš debut nebyl ani zdaleka tak ambiciózní: Až teď se cítím, jako bychom vydávali naši první plnohodnotnou desku. Každá z písní má svůj vlastní charakter a je samostatnou jednotkou." Jestli má pravdu, posuďte sami. Na oficiálním webu kapely najdete klip k jedné z novinkových písní "V.E.N.O.M.".


Chairlift - Something (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: indie pop / dream pop / elektronika

Chairlift - Something
Před necelými třemi lety jsme vám představovali Chairlift jako trio, nicméně zakládající člen Aaron Pfenning skupinu v roce 2010 opustil, a tak novinku "Something" už vydávají Caroline Polachek a Patrick Wimberly pouze v duu. Jedenáct skladeb produkovala dvojice britských producentů - Alan Moulder známý ze spolupráce s Depeche Mode, Erasure, Placebo nebo Nine Inch Nails a Dan Carey, který má na svém kontě třeba alba Kylie Minogue, Róisín Murphy, La Roux nebo Franz Ferdinand. Kompletní album si můžete poslechnout do úterý 24. ledna na stránkách rádia KCRW.


The Duke Spirit - Bruiser (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: indie rock / alternativní rock

The Duke Spirit - Bruiser
Kromě Pulled Apart By Horses se z britských ostrovů hlásí o slovo The Duke Spirit. Formace, která letos oslaví devět let na hudební scéně, má pro své přívržence třetí studiovku "Bruiser". Jinde se z nahrávky radovali už před koncem loňského roku, v Česku jsme si museli pár týdnů počkat. Za to ale můžeme těžit z nadšených recenzí: Podle nich se totiž kapela "přesunula od druhořadého indie rocku k daleko sofistikovanějšímu stylu". Snad se to povedlo díky produkci, kterou dostal na starost Andrew Scheps. I tak si ale The Duke Spirit zachovali lehce chaotický, dekadentní feeling a respekt k břitkému rocku. Pro hudební ukázky navštivte MySpace.com kapely, kde najdete k poslechu celou desku. Naživo máte šanci 11. března v pražském Lucerna Music Baru.


Různí - 2012 Grammy Nominees (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: různé

Různí - 2012 Grammy Nominees
Předávání cen Grammy se opět nachýlilo, nominace jsou již známé, a není proto divu, že je tu výběr "2012 Grammy Nominees". V té letošní kompilaci pochopitelně nemůže chybět Adele, Bruno Mars, Katy Perry, Coldplay, Foo Fighters, či Rihanna. K nim se přidají Maroon 5 společně s Christinou Aguilerou, Bon Iver, countryoví Lady Antebellum a Taylor Swift, ale i Jason Aldean s Kelly Clarkson nebo Tony Bennett s Amy Winehouse. Kompletní seznam skladeb včetně ukázek najdete v internetovém obchodě Amazon.co.uk.


Dále vychází:

Aborted - Global Flatline (EMI)
David Garrett - Live In Baden Baden (BluRay) (Universal)
Deadmau5 - Meowingstons Hax (DVD) (EMI)
Giuliano Carmignola - Koncerty pro housle (Universal)
Jones Jesus - Doubt (EMI)
Josef Bohuslav Foerster - Klavírní tria - Komplet / Janáčkovo Trio (Supraphon)
Maurizio Pollini - The Art Of M.Pollini (Universal)
Mayer Albrecht - Schilflieder (Universal)
Miroslav Horníček - Jablko je vinno (Supraphon)
Různí - Downtown Abbey / Panství Downton (soundtrack) (Universal)
Různí - Nej texty všech dob (Universal)
Sofia Gubajdulina - Smyčcové kvartety - Komplet / Stamicovo Kvarteto (Supraphon)
The Doors - L.A. Woman (40th Anniversary) (Supraphon/Warner Music)
You Me At Six - Sinners Never Sleep/Ltd (EMI)
Zhu Zhu Pets - Zhu Zhu Pets Quest For Zhu (soundtrack) (Universal)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY