Spanilá narozeninová jízda

06.03.2012 07:30 - Simona Knotková | foto: facebook interpreta

V roce 2006 třináctiletá Ewa Farna prožívala svých prvních pár minut slávy. Kdekdo by tehdy řekl, že to bude i těch posledních patnáct. A přesto o pět let později, se třemi studiovými zářezy, třemi bronzovými Slavíky v poličce, je stále tu, s fanoušky oslavuje osmnáctiny a všechno to pak vydává na CD+DVD "18 Live".
7/10

Ewa Farna - 18 Live

Skladby: DVD: Měls mě vůbec rád, Boží mlejny, Jaký to je, Bez tebe, Směj se, Toxique Girls, La la laj, Ty jsi král, Břehy ve tmách, Nebojím se, Ponorka, Ticho, Kdo víc dá?, Virtuální, Maska, Sama sobě, Jen tak, Obrazová víla, Vyřvi se!, Toužím, Déšť / CD: Měls mě vůbec rád, Boží mlejny, Bez tebe, Toxique Girls, Břehy ve tmách, Nebojím se, Ticho, Maska, Sama sobě, Vyřvi se!, Toužím, Déšť
Vydáno: 28.11.2011
Celkový čas: DVD asi 106 minut+CD 55:36
Vydavatel: Universal
Do dospělosti Ewa Farna vstoupila sice už dvanáctého srpna minulého roku, narozeninový večírek sel uspořádala až v brněnské sportovní hale Vodova o měsíc později, třiadvacátého září. Pokud jste se nějakým nedopatřením nemohli dostavit, není nač zoufat. Zpětně ho můžete prožít alespoň prostřednictvím tohoto DVD a CD záznamu, druhého svého druhu v její kariéře.

Pod obalem "18 Live" najdete celkem dva disky. Na prvním, DVD, se skrývá zmiňovaný záznam celého koncertu plus bonusy v podobě tří videoklipů ("Monster High", "Toužím", "Maska") a zhruba devátenáctiminutý sestřih ze zákulisí, který vás zasvětí do příprav celé akce a hlavně vám v něm pak své pocity sdělí sama hlavní protagonistka. Na druhém disku si pak dvanáct vybraných skladeb můžete poslechnout i ve vašem CD přehrávači.

Ať už si o Ewě myslíte cokoliv, jedno se jí upřít nedá. To, kam se dokázala ve svých letech propracovat a jak se svým úspěchem dokázala naložit, je obdivuhodné a kdejaká starší kolegyně by si z jejího počínání mohla brát příklady. Samozřejmě kromě jejího nezpochybnitelného talentu je to hlavně práce manažera, šikovných producentských ručiček a obecně týmu lidí shromážděného kolem ní, bez nichž by si vůbec kdy mohla například dovolit uspořádat právě takovou velkolepou show. Tyhle lidi si ale na pódium už nebere. Tam stojí sama za sebe, jen se svou kapelou. Nemusím snad ani připomínat, že nikde jinde se hudební interpret neodhalí, neukáže, co opravdu se v něm skrývá, jako tam, když stojí před stovkami hlav a má před nimi předvést pokud možno obstojnou hudební podívanou, kde je forma i obsah v kvalitativním souladu.

Z tohoto hlediska Farna prošla. Rádi ji mít stále nemusíte, ale aspoň němé pokynutí hlavou na znamení uznání ji od vás po zhlédnutí "18 Live" náleží. Koncert k oslavě jejích osmnáctin je od začátku až do konce promyšlená rocková show a Ewa je jejím jasným tahounem. Všechno má jako ten největší profík pod kontrolou a ani na chvíli na sobě nedá znát sebemenší známku nejistoty nebo pochybení. Střídá převleky, hraje na bicí i na kytaru, tančí, škádlí se s kluky z kapely, ale také třeba stihne do písně "Maska" vložit kouzelnické číslo. V setu se fanoušci dočkají všech zásadních hitovek včetně dvou nových písní "Sama sobě" a "Vyřvi se!". Čekat také můžete duet se zpěvačkou Toxique Klárou Výtiskovou, s níž si střihne skladbu "Toxique Girls", nebo "La la laj" a "Ty jsi král" v akustické podobě. Je potřeba také vyzdvihnout muzikanty, kteří s Ewou dokonale drží tempo a vysoké nasazení.

Jedinou výtku bych možná měla k publiku. Problém s komunikací Farna po celou dobu trvání koncertu určitě neměla, lidi reagovali, ale přesto mi přijde, že si její energií nabitá show zasloužila více té energie i před pódiem a že lidi mohli skákat třeba i jindy, ne pouze když o to byli požádáni. S fanoušky to ale má Farna holt těžké: Holky plus mínus dvanáct let, které tvoří drtivou většinu její fanouškovské základny, pořádný kotel zkrátka ještě neudělají a z lidí starších nad tento věkový průměr v publiku jsem měla pocit, že neměli ani šajnu, kde se zrovna ocitli. Před pár lety možná ještě bylo ostudou na Ewu chodit, ale dnes je to přinejmenším záživná hudební událost, aniž byste museli být do její tvorby nějak extra zažraní. Snad ji tedy aspoň ty fanynky vydrží, dorostou a příště to bude rock'n'rollový mejdan se vším všudy. Ewa Farna si ho zaslouží.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY