RAP 2011

24.01.2012 16:10 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Tři roky oddalování stály za to: Game nakonec vydal "The R.E.D. Album" v prvotřídní podobě a je naším tipem na rapovou nahrávku roku 2011. Stoprocentní výkon Gamea je podpořen originálními pestrými produkcemi a skvělými hosty v čele s Tylerem Creatorem, Lil Waynem a Chrisem Brownem.
8/10

Game - The R.E.D. Album

Skladby: Dr. Dre Intro, The City feat. Kendrick Lamar, Drug Test feat. Dr. Dre, Snoop Dogg & Sly, Martians vs. Goblins feat. Lil Wayne & Tyler The Creator, Red Nation feat. Lil Wayne, Dr. Dre 1, Good Girls Go Bad feat. Drake, Ricky, The Good, The Bad, The Ugly, Heavy Artillery feat. Rick Ross & Beanie Sigel, Paramedics feat. Young Jeezy, Speakers On Blast feat. Big Boi & E-40, Hello feat. Lloyd, All The Way Gone feat. Mario & Wale, Pot Of Gold feat. Chris Brown, Dr. Dre 2, All I Know, Born In The Trap, Mama Knows feat. Nelly Fartado, California Dream, Dr. Dre Outro
Vydáno: 22.08.2011
Celkový čas: 72:34
Vydavatel: Universal
Tři roky zpátky jsem se na musicserver uvedl recenzí na tehdejší Gameovu novinku "L.A.X." a je tak mou příjemnou povinností a ctí se podívat na zoubek i aktuálnímu počinu "The R.E.D. Album". Tedy na album, které vlastně nikdy nemělo vzniknout, když Game oznámil odchod do hudebního důchodu, a nebo také na album, které, když si ten konec rozmyslel, (ne)vycházelo po dobu dvou let. V letech 2009 až 2011 nahrál desítky tracků a finální tracklist má s tím původním pramálo společného. Většina předchozího materiálu byla vydána na mixtapech a skladby na albu jsou výsledkem nahrávání až na jaře 2011. Čekání však stálo za to.

Game byl vždy rapperem, který svým stylem prezentoval opravdový hip hop, a málokterá současná deska zní tak věrně jako „ "The R.E.D. Album". "RED" je nejrapovějším albem roku 2011. A to i přesto, že se zvuk nevyhnul mnoha aktuálním trendům. Díky tomu je naopak nahrávka velmi pestrá a zvukově nenudí. Zklamáním jen může být, že Dr. Dre nakonec k finálnímu dílu ruku nepřiložil, pokud tedy nepočítáme intro, outro a skity.

Plejáda producentů je ale i tak skvělá. Game jako vždy vsadil na šikovné Cool & Dre, kteří připravili klasicky West Coast znějící otvírák "The City", ostře znějící pilotní singl "Red Nation" s Lil Waynem a samplem z Kraftwerk a pomalejší "Good Girls Go Bad", kde mu pomáhá originální hlas Delly Humphrey a Drake. Velký kus práce pak připadl na partičku 1500 Or Nothin, jejíž tři producenti Rance, Brody a Mars už pro Gamea udělali např. "Dope Boys". A stejně jako na "LAX" i zde jim patří nejlepší skladba - "Martians vs. Goblins". Hororová vypalovačka s Tylerem The Creatorem sice jako singl neuspěla, rozhodně však patří k úplně tomu nejlepšímu, co rok 2011 přinesl.

Na "RED" nenajdete track, který byste přeskakovali. Gamův rap baví na jakémkoliv podkladu a překvapením je, jak se dokáže přizpůsobit hostům a producentům. "Heavy Artillery" s Rickem Rossem, "Paramedics" s Young Jeezym i "Speakers On Blast" s Big Boiem & E-40tym znějí tak, že by přesně sedly na desky těchto hostů. Stejné tvrzení platí i pro citlivé "Pot Of Gold", díky kterému jsem Chrisovi Brownovi odpustil vše zlé z dřívějška. A producentům The Futuristics gratuluji k vyhrabání té skvělé kytarové melodie.

Když už to pak vypadá, že album skončí a nic zajímavějšího nepřijde, přiřítí se král producentů DJ Premier a dodá svůj klasický old-school sampl, aby poté Pharrell Williams dokonale zmátl posluchače falešně znějící "Mama Knows" s Nelly Furtado. Nelly na albu Gamea? I to je možné. Však před lety jsme si těžko představili, že i ten Dr. Dre někdy znovu bude hostem na jeho nahrávce.

A tak můžeme být rádi, že se staré spory vyřešily, Game se vrátil pod Interscope a po tuctu odkladů nakonec přišel s albem, které je tak výborné. Jakmile dáte CDčko s obrázkem červené marihuany do přehrávače, bude vám jasné, kdo je králem rapu pro rok 2011. A i když byl v ČR už dvakrát, těžko by se pro hiphopové festivaly v roce 2012 hledal lepší headliner.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY