Ztracené texty Hanka Williamse zpívají legendy country i rocku

10.02.2012 14:00 - Daniel Mareš | foto: facebook interpreta

Nejdříve ho lidé z amerického jihu vídali na tancovačkách. Během čtyř let se stal hvězdou Nashvillu a celé Ameriky. Miloval kytaru, hudbu, ale i alkohol. Ty čtyři roky slávy a pitek ho dostihly. Zemřel v jednom ze svých cadillaců - totálně vyčerpaný. Bonviván Hank Williams je ale zpět.
8/10

Hank Williams - The Lost Notebooks

Skladby: You've Been Lonesome Too, The Love That Faded, How Many Times Have You Broken My Heart?, You Know That I Know, I'm So Happy I Found You, I Hope You Shed A Million Tears, You're Through Fooling Me, You'll Never Again Be Mine, Blue Is My Heart, Oh, Mama, Come Home, Angel Mine, The Sermon On The Mount
Vydáno: 4.10.2011
Celkový čas: 35:38
Vydavatel: Sony Music
Fenomenální country zpěvák a skladatel Hank Williams, který zemřel v devětadvaceti letech, patřil k zakladatelům klasické country music. Měl i velký podíl na vývoji populární hudby vůbec. Nyní se k posluchačům vrací, ve svých dvanácti dosud neuveřejněných písních. Materiály pro album byly součástí aktovky, která byla objevena v roce 1953, kdy Hank zemřel. Taška obsahovala skutečný poklad, našly se v ní totiž texty a hudební nápady, které nyní dopracovalo a upravilo dvanáct světoznámých hudebníků.

Jedná se o velmi povedený nosič, a to i co se obalu a bookletu týče. V něm totiž najdeme přehledné a zajímavé vysvětlení všeho, co stálo za vznikem desky. Pojednání sepsal Michael McCall z Country Music Hall Of Fame. Dokonalost pak umocňují Williamsovy archivní fotografie i medailonky všech zúčastněných hudebníků.

Všechny písně na albu jsou něčím unikátní Na tom má podíl hlavně výběr interpretů - od těch mladších, až po opravdové country a folkrockové matadory. Desku otevírá píseň, kterou si zanotoval jeden z nejpopulárnějších country zpěváků devadesátých let-Alan Jackson. Ve skladbě zaujmou především svižné housle. Svým typickým způsobem pak druhou píseň zpívá legendární Bob Dylan. Ve třetí skladbě nás ukolébává populární Norah Jones, která se ani na svých albech náznakům country i ryze countryovým skladbám nevyhýbá. Zaujme i píseň, kterou si vystřihla Sheryl Crow.

Mezi hudebníky, které tu uslyšíme, patří i polovina dnes již rozpadlých indierockových The White Stripes, Jack White. Z jeho projevu je patrné, že se chtěl co nejvíce přiblížit typickému Williamsovu projevu. Potěší i song zpívaný synem Boba Dylana Jakobem. Překvapením a jedním z nejlepších momentů alba je pak melancholická "I'm So Happy I Found You", kterou si tu vystřihla stále skvělá Lucinda Williams. Na desce nechybí ani Hankova krev, tu zde zastupuje jeho pravnučka Holly Williams v písni "Blue Is My Heart".

Pro zasvěcené je album skutečnou událostí. Potěší jak fanoušky country, tak i všechny, kdo mají rádi kvalitní hudbu. Je to zkrátka deska plná skvělých interpretů i velmi dobrých písní. Duch Hanka Williamse z ní dýchá z každého tónu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY