Veteráni Foreigner jsou zpátky! Se španělkami i saxofonem

01.12.2011 18:27 - Daniel Mareš | foto: facebook interpreta

Americko-britská parta Foreigner připravila k pětatřicátému výročí svého vzniku zbrusu novu desku napěchovanou největšími hity v akustické podobě. "Acoustique" nepřekvapí, fanoušci kapely však budou albem nadšeni - nabízí totiž trochu jiný pohled na tyto matadory ze sedmdesátých let.
6/10

Foreigner - Acoustique

Skladby: Long, Long Way From Home., Cold As Ice, The Flame Still Burns (brand new song!), Double Vision, Fool For You Anyway, Say You Will, Starrider, Waiting For A Girl Like You, Feels Like The First Time, Juke Box Hero, That’s All Right (Elvis Presley Cover) Bonus tracks : Save Me (new song electric version)
Vydáno: 13.09.2011
Celkový čas: 55:41
Vydavatel: Mystic Production
Skupina, která byla založená již v roce 1976 a prodala více než sedmdesát miliónů alb po celém světě, vytvořila materiál, který je pravém slova smyslu solidní a precizní. Je vidět, že album nahrávali lidé, kteří už něco umějí. Není však ta preciznost a ostrost na škodu? Někdy se zdá, jako by rušila.

Posluchač by v akustickém podání chtěl slyšet větší syrovost, víc spontánnosti. Ta jako by na desce scházela. Vše je přesné. Bez nejmenší chybičky, ale scházejí tomu "koule". Nelze pak opomenout ani ošklivý, kýčovitý obal s fotografií bandu. Ale nyní již ke kladům. Na desce samozřejmě vyniká výborný hlas Kellyho Hansena. Kolekce obsahuje celkem jedenáct akusticky upravených hitů. Kromě toho zde fanoušci najdou i novinku "Save Me, When It Comes To Love" z jejich posledního alba "Can’t Slow Down". Nechybí tu ani nová verze jedné z jejich nejslavnějších písní "I Want To Know What Love".

Nosič otevírá našlápnutá "Long, Long Way From Home" z debutové desky z roku 1977. Z ní tu však najdeme i další tři kousky. V úvodní skladbě, která tu získala až bluesový nádech, osvěžuje saxofon Toma Gimbela. Světoznámá vypalovačka "Cold Cold As Ice" tu zní méně uhlazeně, a je tak lepší než až příliš líbivý originál. Dobře a výrazněji než na albové verzi dopadly i melodické písně "Starrider" a "Feels Like The First Time". Z alba pak vyčnívá i až romantická "Waiting A Girl Like You" ze začátku osmdesátých let. Překvapivá a potěšující je pak i předělávka písně Elvise Preslyeho "That’s All Right", která je uvolněnější než zbytek nahrávky, a působí tak oproti ostatním kouskům na desce lepším dojmem.

Deluxe edice? Dvě CD a DVD k tomu

Album vychází kromě standardní jednodiskové edice i v deluxe verzi. Ta obsahuje tři disky. První, již zmiňované "Acoustique: The Classics Unplugged", obsahuje akustické verze největších hitů. Druhé cédéčko pak nese název "Juke Box Heroes: Brand New Digital Recordings Of Foreigner’s Greatest Hits". A do třetice je součástí balení DVD "Live In Chicago" se záznamem koncertu, televizními vystoupeními a rozhovory.

Veteráni si udělali radost a udělali ji i všem fanouškům. Vznikla milá, nostalgická a přes všechny výše napsané zápory kvalitní deska muzikantů, kteří mají něco za sebou. Na albu posluchač nenajde nic, co jej ohromí, fanoušek kapely ale nad obsahem desky zajásá. Tomu by tak nosič neměl chybět. Ostatním bude možná stačit jeden poslech. Jedno je jisté, Foreigner jsou stále tady a v plné síle.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY