Videotermix: Blanka Šrůmová z Tiché dohody

19.11.2011 07:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Videotermix s Blankou Šrůmovou byl hlavně o asociacích. Při pohledu na nové video Lisy Hannigan si totiž vzpomněla na Radiohead, Beck jí zase připomněl její první kroky na snowboardu a Ivan Král vyvolal vzpomínku na koncertní zážitek, kdy si Tichá dohoda společně s ním zahrála jeho největší hit.
Tichá dohoda byla jednou z nejdůležitějších klubových kapel devadesátých let minulého století. V těchto dnech právě vrcholí přípravy na jejich výroční koncert (8. prosince v pražském KD Vltavská) k pětadvaceti letům existence. Tváří Tiché dohody je zpěvačka Blanka Šrůmová, která se po vydání zatím poslední studiové desky "Válcovna vkusu s.r.o." z roku 1998 věnovala sólové dráze, spolupracuje ale také třeba s Kašpárkem v rohlíku nebo Romanem Horkým z Kamelotu.

KLIP NOVINKA

Lisa Hannigan - Knots (2011)

Lisa Hannigan
Irská zpěvačka Lisa Hannigan se nejdřív objevila po boku Damiena Rice (vzpomeňme třeba na nádhernou skladbu "9 Crimes"). Posléze ale začala fungovat i jako sólistka a v roce 2008 debutovala nádherným albem "Sea Sew". V létě jsme ji mohli blíže poznat na festivalu Colours Of Ostrava, krátce poté vyšlo i její druhé album "Passenger". A právě z něj pochází i první singl "Knots", k němuž vzniklo jednoduché, pestrobarevné video.

Jak to vidí Blanka Šrůmová...

Hezká a milá slečna, hezká písnička, hezky to plyne. Pozitivní. Jeden z těch klipů, co se v jednom stejném záběru pořád něco nového děje, beze střihů. Vzpomněla jsem si u toho na klip "No Surprises" od Radiohead, kde se Thom Yorke jakoby topí, což je taky celkem efektní.


KLIP STAŘENKA

Beck - Loser (1994)

Beck
V roce 1994 objevili majors mladého muzikanta Becka a hned ho bylo plné MTV a dokonce i české televizní hudební pořady. Všechno díky skladbě "Loser", jeho prvnímu klipu a singlu z debutové desky "Mellow Gold" (myšleno u majors, jinak jde o desku třetí). V té době také přijel do Česka a v pražském Belmondu odehrál u nás svůj zatím jediný koncert. Za svou sedmnáctiletou kariéru dokázal, že není žádný loser. Pořád vydává skvělé nadžánrové desky, nicméně "Loser" zůstává i dodnes jeho největším hitem.

Jak to vidí Blanka Šrůmová...

No jo, to je z let grunge, taky jsem se v tom roce učila na snowboardu. Ale dá se to poslouchat i dneska. Ono to bylo už tenkrát cítit, že Beck je nadčasový. Je to v pořádku, tuhle písničku jsem vnímala jako velkej hit, od té doby samozřejmě od něj neregistruju nic, asi je to tím, že to pro mě nebyl žádnej sexidol :-).


KLIP CZ/SK

Ivan Král - Mám svůj stín (So Bad) (1998)

Ivan Král
Ivan Král je nejslavnější český rocker. Muzikant, který udělal zatím největší český zářez do světové rock music. "Mám svůj stín" pochází z desky "Clear Eyes", nádherné nahrávky, třetí Královy desky, kterou v Česku po sametové revoluci vydal. Český text k písničce "So Bad" napsal legendární Jiří Suchý, jemuž Král v té době produkoval desky "Znám tolik písní" a "Purpura a Jiné Vánoční Písně".

Jak to vidí Blanka Šrůmová...

Zůstal mi jen tvůj stín a nádraží - každopádně má Ivan dobrý vkus na texty a já mám k němu takový osobní, neidentifikovatelný vztah, protože když přijel po revoluci prvně do Prahy, podařilo se nám ho pozvat na koncert do Bunkru a zahrát si s ním "Dancing Barrefoot", což byla pro nás píseň - naprostý kult, a takovým pro mě zůstává i Ivan. Ať udělá cokoli, budu si toho vážit.

>


Blanka Šrůmová doporučuje...

Garáž - Truman capote (1985)
Napadla mě Garáž, protože je vidět, že Tony byl fakt cool, což je pořád. A v tomhle klipu jsem objevila několik věcí, ke kterým mám vztah. Jednak stejným vozem jezdil můj děda, jednak se tam objevuje Mejla a jednak si tu atmosféru prostě pamatuju.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY