Dotek lidského ducha

07.11.2011 07:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Na "The Devil's Walk" se Apparat na hony vzdaluje své etapě spojené s čistě elektronickou muzikou, možná už ji potřeboval uzavřít. Čím dál více je fascinován akustickými nástroji, vokály, příběhy okolo něj, a ať se vám to líbí, nebo ne, nová deska má funkční a organický charakter plný emocí a melancholie.
7/10

Apparat - The Devil's Walk

Skladby: Sweet Unrest, Song Of Los, Black Water, Goodbye, Candil De La Calle, The Soft Voices Die, Escape, Ash/Black Veil, A Bang In The Void, Your House Is My World
Vydáno: 26.09.2011
Celkový čas: 47:37
Žánr: ambient, experimental, post rock
Vydavatel: Mute
Titul "The Devil's Walk" byl převzat od stejnojmenné sbírky básní Percyho Bysshe Shelleyho, samotná kniha má patrný romanticko-politický podtext. Apparat se však více zaměřil na dění okolo sebe a předkládá všem posluchačům svou vlastní vizi romantiky, zahalené do křehké melancholie. Pokud vás na jeho minulém albu "Walls" dráždil tepající kontrast mezi akustikou a elektronikou, nyní si teprve přijdete na své. Akustika se dere do popředí (to je taktéž patrné na současných koncertech) a raving years mají stále více uzavřené dveře v podlaze. Sascha Ring totiž sestoupil do podzemí své mysli a vykračuje do nových zvukových krajin.

Zmíněná spojnice s "Walls" je na svém pevném místě, prvně se na něm více ukázaly jeho sklony k ambientu, kdy dřívější idm formule kousek popošla do stínu. Nebyla však tak zatracována jako na "The Devil's Walk", na které ambietní roviny našly úzkou vazbu s popově načechranými kompozicemi, jejichž hybná energie probublává v náznacích. Původní verze byla podle Saschových slov více elektronická, pomohla mu s ní dvojice Joshua Eustis (Telefon Tel Aviv) a Fredo Noguerira (tedy jeho mise v Mexiku). Po návratu do berlínského domova však zjistil, že mu tato stylizace tolik nejde pod nos a vrátil se k původní představě; tu mu nakonec pomohl přetavit Patrick "Nackt" Christensen (Warren Suicide).

Sascha se nechal v maximální míře ovlivnit lidmi okolo sebe a jejich příběhy. Zůstal zároveň nakloněn posmutnělým písním, kdy romantika/zamilovanost dostává nové a jasně patrné obrysy. Již představené singly "Ash/Black Veil", "Black Water" a "Song Of Los" v koutku rozmaru nezapřou jeho ovlivnění oblíbenými Radiohead a sólo prací Thoma Yorka. Soukromá melodramata jsou vtažena do jiného světa, kdy Apparat klade důraz na melodičnost a ustálil svůj vokální projev do hmatatelných mantinelů; ten je více uvěřitelný. Křehkým vybočením je pak dojemná "Goodbye" (tu nazpívala Anja Plaschg ze Soap & Skin), která v instrumentální verzi zazněla v závěrečné části čtvrté řady amerického seriálu "Breaking Bad" (jako download ji najdete na jeho stránkách).

"The Devil's Walk" je přímočarý dotek lidskosti a vnitřního ducha uvnitř nás. Jeho jedinou vadou pak může být skutečnost, že se slučuje v jednolitý tok emocí, chybí mu více výrazných skladeb, které by vás z klimbající melancholie vytáhly do jiných dimenzí. Apparat však neklame a má jasný cíl, kam popojde příště.

Apparat představí "The Devil's Walk" se svou kapelou v pondělí 7. listopadu v pražském klubu Roxy.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY