Třicet čtyři zářezů na pažbě

26.11.2011 09:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Americký countryový zpěvák Alan Jackson loni oslavil dvacet let od vydání prvního alba, a to už je sakra důvod k rekapitulaci. Při skládání kompilace "34 Number Ones" si ale příliš hlavu nelámal, a jak napovídá název, jednoduše nechal hovořit hitparádové statistiky.
6/10

Alan Jackson - 34 Number Ones

Skladby: CD1 - Ring Of Fire (feat. Lee Ann Womack), Here In The Real World, Wanted, Chasin' That Neon Rainbow, I'd Love You All Over Again, Don't Rock The Jukebox, Someday, Dallas, Midnight In Montgomery, Love's Got A Hold On You, She's Got The Rhythm (And I Got The Blues), Tonight I Climbed The Wall, Chattahoochee, Who Says You Can't Have It All, Summertime Blues, Livin' On Love, Gone Country, Don't Even Know Your Name, Tall, Tall Trees / CD2 - As She's Walking Away (With Zac Brown), Look At Me, I'll Try, Home, Little Bitty, Who's Cheatin' Who, There Goes, Between The Devil And Me, Right On The Money, It Must Be Love, Where I Come From, Where Were You (When The World Stopped Turning), Drive (For Daddy Gene), It's Five O'Clock Somewhere (Feat. Jimmy Buffett), Remember When, Small Town Southern Man, Good Time , Country Boy
Vydáno: 21.03.2011
Celkový čas: 61:30 + 71:39
Vydavatel: Sony Music
Onen název "34 Number Ones" jasně prozrazuje, co můžete na této kompilaci hledat - hity, které dobyly vrchol amerického žebříčku. Tím je pochopitelně ten countryový, protože v Billboard Hot 100, tedy tomu bez rozdílu žánrů, se Alanu Jacksonovi moc nedaří. V něm je jeho největším a dá se říct, že i ojedinělým úspěchem umístění "It's Five O'Clock Somewhere" v Top 20. Tím bych ovšem úspěch Alana Jacksona nerad shazoval. Když si počet hitů vydělíte roky, vyjde vám, že průměrně každý rok dostal na vrchol country žebříčku téměř dva songy.

Osobně nic proti podobně koncipovaným výběrům nemám, jen mi přijdou poněkud nudné. Jednoduše je na nich vše očekávatelné. Maximálně se dozvíte, že písnička, kterou vy považujete za velký hit, zase tak velký není, protože na dané kompilaci chybí a nebyla number one. Tyto desky jsou tak určené spíše lidem, kteří od daného interpreta doma nic nemají, nebo těm, kteří se s ním chtějí seznámit. Takže pokud se chcete seznámit s Alanem Jacksonem, přesněji řečeno s jeho hudbou, pak bude jeho "34 Number Ones" pro vás výborná volba.

Pokud by ale přece jen nějaký fanoušek po tomto výběru zatoužil, mám pro něj dobrou zprávu. Alan Jackson přece jen přihodil nějakou přidanou hodnotu. Položek je na albu celkem sedmatřicet, hitů třicet čtyři, tudíž tři písničky se musely vzít jinde. První z nich je vcelku průměrná coververze hitu Johnnyho Cashe "Ring Of Fire", kterou nahrál společně s Lee Ann Womack. To druhá a třetí položka jsou o hodně povedenější. Jednak je tu výborná "As She's Wlaking Away", kterou si s ním před časem střihli Zac Brown Band, přičemž jim vzájemná spolupráce opravdu sedla. A slušná je i raritní balada "Look At Me" z filmu "Billy: The Early Years", kterou následně pro album "Play On" přezpívala i Carrie Underwood.

Hodnocení výběrů typu čísla jedna, tedy to číselné, je téměř ten nejsložitější úkol. Mnoho toho totiž o těchto kompilacích neřekne. "Number Ones" Alana Jacksona je jejich naprosto průměrným představitelem. Nic nechybí, bonusů je tak přiměřeně a výsledkem je poněkud jednostranný a neosobitý pohled na kariéru tohoto výborného amerického country zpěváka.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY